SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATE MONDIALE

6 motive pentru a urmări întrecerea feminină de la Campionatele Mondiale » Adrenalină, regăsiri şi medalii

Americanca Simone Biles plutind deasupra bîrnei // Foto: Reuters
Americanca Simone Biles plutind deasupra bîrnei // Foto: Reuters

Articol de - Publicat joi, 22 octombrie 2015 00:00

Federaţia Internaţională de Gimnastică a identificat cîteva aspecte pe care spectatorii trebuie să nu le rateze la competiţia care debutează pe 23 octombrie. Pentru români, evoluţia fetelor este unul dintre punctele de atracţie.

1. România acum şi din nou

"O ţară mică din punctul de vedere al populaţiei, România încă se află printre cele mai mari puteri din lumea gimnasticii, chiar şi după 40 de ani de cînd Nadia Comăneci a uimit lumea cu seria sa de 10  la Jocurile Olimpice de la Montreal" este introducerea unuia dintre motivele oferite de FIG pentru a fi cu ochii pe competiţia de la Glasgow.

Larisa Iordache este vedeta echipei şi încearcă să-şi apere cele două medalii de argint cucerite în 2014, la Nanning, deşi tot anul a avut probleme de sănătate. Lîngă ea vor mai fi Diana Bulimar, Anamaria Ocolișan, Andreea Iridon, Laura Jurca, Silvia Zarzu şi Andreea Munteanu.

"Sperăm să fim între primele opt echipe, ca să ne calificăm la Jocurile Olimpice de la Rio, dar dincolo de acest obiectiv vrem să fim o echipă! Să fim mai puternice, să fim România!", a spus Diana Bulimar. Echipa tricoloră nu a mai urcat din 2007 pe podium la CM.

4este locul ocupat de echipa României la ultimele trei ediţii ale Campionatelor Mondiale, care s-au desfăşurat în 2010, 2011 şi 2014

"Am nevoie de multă forţă pentru această competiţie. Sper să fie la fel ca anul trecut"
Larisa Iordache

2. Istorie sau nu pentru Simone Biles

Americanca Simone Biles este principala favorită pentru întrecerea de la individual compus. Americanca în vîrstă de 18 ani ar putea urca pentru a treia oară consecutiv pe primul loc, lucru pe care nu l-a mai făcut nimeni în istoria gimnasticii. Svetlana Horkina este singura sportivă care are în palmares trei medalii de aur în concursul gimnastelor complete, dar nu sînt cucerite în ani consecutivi. Rusoaica a fost campioană mondială în 1997, 2001 şi 2003.

3. Campioanele care se întorc

Cu mai puţin de un an înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, cîteva dintre protagonistele concursului de la Londra îşi testează din nou forţele, după o pauză meritată. Americancele Gaby Douglas şi Aly Raisman, duble campioane olimpice, dar şi Viktoria Komova, vicecampioană olimpică, se întorc în vîrtejul medaliilor. Cătălina Ponor a ratat reîntîlnirea cu emoţiile din concurs din cauza unor probleme la picior.

"Mi-a fost dor de gimnastică. Cînd m-am retras, după Jocurile Olimpice de la Londra, ştiam că o să revin"
Gaby Douglas

4 Continuă supremaţia SUA?

Din 2011 şi pînă acum, echipa Statelor Unite ale Americii a cîştigat mereu concursul pe echipe de la Mondiale. Şi a făcut-o într-un mod extrem de convingător. Cu biletele pentru Rio gata de luat, întrecerea pe echipe cîntăreşte şi mai mult.

Chiar dacă americancele au două titluri consecutive, ele sînt relativ departe de totalurile Uniunii Sovietice şi României. Uniunea Sovietică s-a impus în competiţia pe echipe de unsprezece ori, iar România de şapte ori. SUA are în palmares patru medalii de aur mondiale în această întrecere.

2001este ultima oară cînd România a cucerit aurul în proba pe echipe

5. 40 de ani şi concurează

Oksana Şuşovitina este cea mai în vîrstă participantă la Campionatele Mondiale de la Glasgow. Are 40 de ani şi multe medalii în spate, dar nu a renunţat la sportul pe care l-a început pe cînd încă era o copilă. În 1991 a participat la prima sa ediţie a CM şi a concurat cu multe generaţii de gimnaste. 

A reprezentat patru ţări în toată această perioadă, iar acum evoluează sub steagul Uzbekistanului. Ea speră să se califice pentru a şaptea oară la o ediţie a JO.

6. Săritura care îţi taie răsuflarea

Tot de numele Oksanei Şuşovitina este legat un alt moment plin de suspans. Ea va încerca să prezinte săritura "Produnova". O săritură pe care se încumetă să o execute doar "gimnastele cele mai îndrăzneţe". Gradul de dificultate este de 7.0, unul pe care nu-l întîlneşti foarte des în concursul fetelor.

Dificultatea mare implică şi destule riscuri pentru că atrage multe puncte de penalizare, asta pentru că aterizarea pune mari probeleme. Doar alte două gimnaste o mai execută în această perioadă: dominicanca Yamilet Pena şi indianca Dipa Karmakar.

6.3 este dificultatea săriturii Amânar, una dintre cele mai dificile sărituri prezentate de fete în concursuri

Programul competiţiei feminine:

23-24 octombrie calificări
27 octombrie concursul pe echipe
29 octombrie individual compus
31 octombrie finale pe aparate
1 noiembrie finale pe aparate

Competiţia e transmisă, începînd cu 27 octombrie, de TVR

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează