SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE INDIVIDUALE

Aparate de argint » Larisa Iordache e noua vicecampioană europeană la individual compus. Bulimar a terminat pe 4

Paralelele, aparatul la care Larisa a pierdut aseară aurul // Foto: Reuters +1   FOTO
Paralelele, aparatul la care Larisa a pierdut aseară aurul // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 20 aprilie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 19 aprilie 2013 21:31

Larisa Iordache a devenit ieri vicecampioană europeană la individual compus. Ea a fost întrecută doar de rusoaica Alia Mustafina. Diana Bulimar s-a clasat pe locul 4.

2013 este al doilea an de seniorat al Larisei Iordache, cea care înainte de Jocurile Olimpice de la Londra stîrnea fiori prin delegaţiile adverse. Era privită ca piciul care va face minuni. O fasciită plantară a ucis fiorii şi visele fetiţei de 16 ani. A ascuns durerile, dar ele au învins-o chiar la cea mai importantă competiţie pentru o gimnastă.

Exerciţiile visate noaptea n-au mai fost posibile. Dar la 16 ani, o astfel de problemă nu te doboară, te face să te întorci în sală, să vrei să-ţi atingi visele, chiar dacă asta înseamnă alţi patru ani de renunţări.

2013 e anul în care Diana Bulimar împlineşte 18 ani. E anul în care România se bazează pe ea la Campionatele Europene. A urcat pe podium cu echipa, dar acum e anul în care îşi doreşte reuşita individuală.

Bîrna, punctul forte
Larisa a crescut în înălţime şi în exerciţii, Diana a crescut în evoluţii. Aceste lucruri s-au văzut ieri la Moscova, în sala albastră şi un pic cam goală. Joi, în calificări, cele două s-au clasat pe primele locuri, depăşindu-le pe rusoaice. Ieri a fost alt concurs, cînd notele de joi au dispărut.

Larisa a deschis gala gimnastelor complete la bîrnă, aparatul care îi place, dar şi cel care îi dă cele mai mari dureri. A evoluat cu bandaje pe ambele picioare, cu bucăţi de leucoplast pe sub costum.

S-a concentrat, a mai şi greşit, dar a obţinut pentru evoluţia sa 14,833. Diana a fost mai sigură, dar a avut şi un exerciţiu cu elemente mai puţin dificile, ea primind de la arbitri 14,400, la fel ca principala lor adversară, Alia Mustafina. După primul aparat, Larisa şi Diana conduceau în clasament.

Apoi a venit solul, cu alte provocări. Muzică, elemente artistice, dar şi diagonale care taie respiraţia. Larisa a interpretat, a sărit, a dansat pe covorul albastru şi a fost răsplătită cu cea mai mare notă din concurs la acest aparat, 14,866. Bulimar n-a fost nici ea departe, 14,233. Cu două aparate consumate, Iordache era tot pe primul loc, în timp ce Bulimar coborîse pe cinci.

Paralelele, coşmarul româncelor
Masa de la sărituri a păstrat-o pe Larisa pe primul loc, după o evoluţie notată cu 14,900, şi a urcat-o pe Diana pe patru. Dar ultimul aparat avea să fie cel mai slab pentru românce. Paralele. Coşmarul românesc aproape dintotdeauna. Larisa şi Alia Mustafina erau despărţite de 7 zecimi înainte de acest aparat. Bulimar a evoluat a doua şi a primit 13,666. Larisa a fost a patra.

A înghiţit mult magneziu, a strîns palmierele, a udat cu apă barele şi a încercat să prezinte cel mai bun exerciţiu al ei. 13,833. Un punctaj care nu i-a fost de ajuns însă pentru a rămîne cu medalia de aur pentru că Mustafina a avut un exerciţiu mai valoros şi a fost notată cu 15,133. Cu un total de 58,432, Larisa a fost a doua, iar rusoaica a urcat pe prima poziţie, cu 59,032. Diana Bulimar s-a clasat a patra.

Alte speranţe de medalii
Iordache şi-a îmbogăţit ieri zestrea de medalii europene individuale, ea adunînd în 2012, la CE de la Bruxelles, două distincţii, un aur la sol şi un argint la bîrnă. Lupta cu rusoaicele de la Msocova nu s-a încheiat ieri, azi şi mîine au loc finalele pe aparate. Mîine, Larisa va evolua la sărituri, iar mîine cele două vor fi în ambele finale, de la bîrnă şi sol. 2013 e anul în care nişte fetiţe devin domnişoare.

568475-note-romance.jpg

568476-top-5.jpg

Băţăgă pe 15
România a avut un singur reprezentant în finala masculină de ieri de la individual compus. Cristian Băţăgă s-a clasat pe locul al cincisprezecelea, cu un total de 82,032 puncte. El a primit 14,333 la sol, 12,966 la cal cu mînere, 14,200 la inele, 14,433 la sărituri, 12,500 la paralele şi 13.600 la bară fixă. În finalele pe aparate de azi şi de mîine, România îi are ca reprezentanţi pe Flavius Koczi la sol (azi) şi la sărituri (mîine) şi pe Andrei Muntean (mîine).

Români la CE (în direct TVR 1)

Azi, 12:30
Masculin: sol (Flavius Koczi)
Feminin: sărituri ( Larisa Iordache)

Mîine, 12:30
Masculin: sărituri (Flavius Koczi), paralele (Andrei Muntean)
Feminin: bîrnă şi sol (Larisa Iordache, Diana Bulimar)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
daniaania
daniaania  •  20 Aprilie 2013, 18:16

Minunat..succes maine fetelor, sa luati medalii..!! Larisa si Diana..va tinem pumnii!!

danyellle
danyellle  •  20 Aprilie 2013, 13:12

Roxi incearca draga sa-ti obisnuiesti ochiii cu ceapa, casa nu le mai pui maine pe toate, poate la bucatarie esti mai talentata.

cor_dos
cor_dos  •  20 Aprilie 2013, 02:53

ai dreptate, Mariusik, paralelele ne mananca! cat despre rezultate, sa nu uitam totusi ca aceasta competitie a avut loc la Moscova.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează