SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  REVENIRE

Belu şi Bitang au participat ieri la primul antrenament cu lotul olimpic feminin » A început al treilea mandat

Articol de - Publicat joi, 10 iunie 2010 00:00

Cei doi antrenori români de succes le-au îndrumat pentru prima oară pe gimnastele din actuala generaţie.

O nouă generaţie. O nouă provocare. Octavian Belu şi Mariana Bitang s-au întîlnit ieri cu această provocare. Departe de agitaţia Bucureştiului, dar şi de liniştea Devei. La Izvorani, în Complexul Olimpic. După ce, pe 1 iunie, Nicolae Forminte a demisionat din cauza faptului că federaţia i-a numit pe Belu, Bitang şi Grigoraş drept supervizori ai activităţii sale, ieri cei doi foşti şi actuali antrenori au avut prima întîlnire mai lungă cu actualele eleve. 14 gimnaste cu ochii şi urechile ciulite către cuvintele lui Octavian Belu. Printre ele şi Corina Ungureanu.

În rest, toate sînt nişte necunoscute pentru tehnicieni. "Nu  ştim încă toate numele, probabil o să le dăm cîte o poreclă ca să ne obişnuim mai repede cu ele", a spus Mariana Bitang. Primul contact vizual şi de pregătire pare că a ieşit bine. "Fetele s-au prezentat binişor, fiecare trebuie să înţeleagă de ce e în sală şi să încerce să facă să funcţioneze lucrurile cît mai bine. Noi o să încercăm să ne implicăm progresiv în pregătirea lor. Nu vrem să forţăm lucrurile, pentru că efectele pot fi imprevizibile", a spus şi Octavian Belu.

Renumitul antrenor român se află în a treia etapă de pregătire a lotului olimpic. A fost chemat la Deva în 1981, imediat după fuga în SUA a lui Marta şi Bela Karolyi, şi a participat la succesele gimnasticii româneşti sub coordonarea lui Adrian Goreac. În 1990 a fost numit antrenor-coordonator. Doi ani mai tîrziu, colectivului de la Deva i se alătura şi Mariana Bitang. Au urmat cincisprezece ani în care România şi-a consolidat poziţia de putere mondială. După cinci ani de pauză s-au întors să ajute. S-au întors într-un sport în care se arbitrează după alte reguli. Un sport în care ierarhiile nu mai sînt previzibile, iar gimnastele au alte profile.

Anii '80
Daniela Silivaş
Anul naşterii: 9 mai 1972
Înălţime: 1,45 m
Greutate: 38 de kilograme
Palmares:
JO-3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi 1 medalie de bronz
CM-7 medalii de aur, 2 medalii de argint şi 1 medalie de bronz
CE- 5 medalii de aur, 3 medalii de argint şi 2 medalii de bronz

A fost perioada în care nota 10:00 încă reprezenta etalonul perfecţiunii. Silivaş a obţinut-o de multe ori în carieră. De asemenea, era perioada gimnastelor minuscule, rapide, în ale căror execuţii îşi făceau tot mai mult loc elemente de certă dificultate.

Anii 2000
Cătălina Ponor

anii '03-'05
Anul naşterii: 1987
Înălţime: 1,55 m
Greutate: 46 kg
Palmares: CM - 3 medalii de  argint şi 1 bronz
JO - 3 medalii de aur
CE - 3 medalii de aur

Modificarea codului de punctaj a făcut ca nota maximă să fie din ce în ce mai inaccesibilă. Creşte în continuare gradul de dificultate a exerciţiilor, iar gimnasta reprezentativă acelei perioade are cîţiva centimetri şi cîteva kilograme în plus.

Anul 2010
Amelia Racea

anii '09-12
Greutate: 38 de kg
Înălţime: 1,50  m
Anul naşterii: 29 august 1994
Palmares:
CE: 1 aur şi 1 bronz

Eliminarea notei 10:00 a condus către o gimnastică greu de urmărit de către spectatorul normal. Acum, calificativele se calculează mult mai complicat, evoluţiile nu mai sînt perfect curate, optîndu-se pentru o dificultate cît mai mare. Sportiva acestui an nu mai respectă un model anume, coexistînd gimnaste micuţe, dar şi veterane bine făcute.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
stel1stu
stel1stu  •  10 Iunie 2010, 10:15

clar ca peste doi ani vom avea din nou fete pe podium la olimpiada!!! succese Belu & Bitang

Vezi toate comentariile (1)
Comentează