SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  GIMNASTICĂ

Bucăţi de tezaur » Ponor, Iordache şi Izbaşa au cîştigat încă cinci medalii la Campionatele Europene

Cătălina Ponor şi Larisa Iordache +3   FOTO
Cătălina Ponor şi Larisa Iordache

Articol de - Publicat luni, 14 mai 2012 00:00 / Actualizat luni, 14 mai 2012 01:47

Sandra s-a impus la sărituri, Cătălina la bîrnă, iar Larisa la sol. Au fost şi două medalii de argint cîte una pentru Cătălina şi Larisa la sol, respectiv la bîrnă.

Imnul României a fost intonat de patru ori la Campionatele Europene de la Bruxelles. Prima oară, sîmbătă, după finala echipelor. Acolo unde Izbaşa, Ponor, Iordache, Haidu şi Bulimar le-au întrecut pe rusoaice. După patru ani, echipa României redevenea campioană europeană. Cinci fete cu costume albe şi fire de tricolor pe ele au primit buchetele destinate învingătoarelor.

Ieri, a urmat un fetival de aur în finalele pe aparate. Trei românce au cucerit tot ce au putut. Sandra Izbaşa a deschis cu aurul la sărituri, Cătălina Ponor şi Larisa Iordache au luat aurul şi argintul la bîrnă, ca apoi să facă rocada la sol. A fost o zi colorată în roşu, galben şi albastru, dar mai ales în aur. Trei fete din generaţii diferite şi-au unit forţele pentru un Campionat European impresionant.

"Sînt bucuroasă pentru că trei vedete din generaţii diferite au reuşit să colaboreze pentru acest rezultat. S-a restabilit continuitatea în gimnastica românească", a spus Mariana Bitang.

Tărie de aur

Sandra Izbaşa şi-a apărat cu succes titlul european cucerit în 2011 şi a demonstrat că accidentările nu o pot doborî.

Campioana olimpică din 2008 spune că nu are superstiţii. "Aş fi îmbătrînit la fiecare concurs dacă mă ţineam de aşa ceva". Cu toate acestea, ea a urcat ieri pe podiumul de concurs îmbrăcată în acelaşi costum negru cu verde, cel cu care cucerea două medalia de aur la CE 2011, la Berlin.

Între acel moment şi triumful de la Bruxelles au trecut multe zile de antrenamente, de incertitudine, de muncă. A ratat Campionatele Mondiale din cauza unor hematoame. A trecut din nou prin operaţii. În decembrie relua antrenamentele, dar la finalul lui februarie 2012 unul dintre genunchi o speria din nou. "Am învăţat de la tata o zicală, "cu răbdarea treci marea".

Mi-am demonstrat din nou că sînt o fire puternică. În 2009 foarte mulţi nu-mi dădeau nici o sanşă de revenire. Atunci m-am întors în sală din joacă, făceam totul în joacă pînă cînd au venit la lot domnul Belu şi doamna Bitang şi mi-au spus că am potenţial", a povestit Sandra. De întoarcerea lor se leagă şi reinventarea ei la sărituri.

Înainte de a pleca spre Europenele de la Bruxelles, la ultimul antrenament de la Izvorani, Sandra a rămas ultima în sală alături de Octavian Belu, repetînd la sărituri. E greu să treci peste frica de accidentări mai ales după cîte i s-au întîmplat gimnastei în vîrstă de 21 de ani.

Ieri, a demonstrat că adrenalina de concurs îi prinde foarte bine, că atunci cînd e acolo, în sală, cu public în spate şi steaguri tricolore în tribune, Sandra uită de frică. A intrat în finala europeană a doua, cu costumul său norocos, cu negru şi verde, cu privirea ei care emană siguranţă. A obţinut 14,900 pentru prima săritură, iar pentru a doua 14,866 şi, cu o medie de 14,883, s-a instalat pe primul loc.

Acolo de unde n-au putut s-o dea jos nici Oksana Chusovitina (14,683) şi nici Giulia Steingruber (14,624). Pe podium Sandra a zîmbit moderat, mulţumită de medalie şi de faptul că nu s-a accidentat. La plecare, lucrul pe care şi-l dorea cel mai mult era să se întoarcă sănătoasă. Medalia i-a înfrumuseţat întoarcerea. Urmează alte ore de muncă la antrenamente pentru că mai sînt doar 74 de zile pînă la Jocurile Olimpice, un vis pentru care a rămas în sală în ciuda atîtor accidentări.

7 medalii de aur are în palmares Sandra Izbaşa la Campionatele Europene

484368-caseta-romania.jpg

Adevărata întoarcere

Cătălina Ponor şi-a pus la gît, ieri, două medalii: una de aur la bîrna şi una de argint la sol. Ea s-a întors la lot la începutul lui 2011

Gimnasta născută la Constanţa împlineşte 25 de ani pe 20 august şi este de o încăpăţînare incredibilă. O încăpăţînare bună, care a dus-o pe prima treaptă a podiumului după o pauză de 6 ani.

S-a lăsat de gimnastică,  apoi s-a întors, la începutul lui 2011, la un sport care a fost prezent în viaţa ei încă de cînd era o fetiţă. Ambiţia a împins-o pe Cătălina din nou în frunte. Ieri, ea a cucerit două medalii, una mai strălucitoare ca alta.

A început ziua finalelor pe aparate cu un aur la bîrnă. Pe acea punte Cătălina nu suspină la Campionatele Europene. Avea trei titluri cucerite în 2004, 2005 şi 2006. Şi l-a adăugat pe al patrulea ieri, la Bruxelles.

E o culoare pe care a căutat-o la Campionatele Mondiale de la Stuttgart, în 2007, atunci cînd s-a pregătit cu Mariana Bitang separat de lotul olimpic. A ajutat echipa antrenată de Nicolae Forminte să ia bronzul, dar în finala de la bîrnă, emoţiile au copleşit-o. "Era multă presiune pe mine", şi-a amintit ea. Apoi s-a retras din cauza unor probleme la coloană. Au urmat patru ani departe de gimnastică.

Revenirea ei a luat prin surprindere pe toată lumea. S-a întors alături de antrenorii cu care a cucerit trei titluri olimpice. Reacomodarea cu gimnastica n-a fost uşoară, s-a lăsat cu dureri de muşchi, dar ambiţia a purtat-o în continuare mai departe. În luna noiembrie s-a prezentat din nou la Campionatele Mondiale. Alte emoţii. Însă ieri, orele multe petrecute în sală au dat roade. A dominat bîrna primind pentru exerciţiul său 15,200 şi învingîndu-le pe Larisa Iordache (15,133) şi pe Hannah Whelan (14,333). După ce a ascultat din nou imnul, Cătălina a oftat a uşurare, a mulţumire şi a împlinire.

În finala de la sol, a făcut schimb de locuri cu Larisa Iordache. De data aceasta, ea a fost aceea care a încurajat-o pe cea poreclită "Pici". După evoluţia Larisei, Cătălina a ţinut-o în braţe cîteva secunde. Ponor a intrat a doua în concurs, în timp ce Larisa a şasea. A obţinut 14,633, iar colega ei 15,233. A revenit pentru Jocurile Olimpice, dar medaliile cucerite la Bruxelles îi dau încredere pentru ce urmează peste 74 de zile.

7 medalii de aur europene a cîştigat Cătălina Ponor în cariera sa

Început de poveste

Larisa Iordache, debutantă la o competiţie de senioare, a devenit campioană europeană la sol şi vicecampioană la bîrnă.

"Piciul" a trecut cu notă de aur testul senioratului. Larisa Iordache, care încă nu a împlinit 16 ani, a debutat la Bruxelles într-o competiţie majoră. Gimnasta de 1,41 m şi 33 de kilograme a cucerit primele medalii. Şi nu au fost de orice culoare, după medalia de aur de la echipe, ieri şi-a îmbogăţit palmaresul cu un argint la bîrnă şi cu un aur la sol.

Deşi era calificată la paralele, Larisa a fost retrasă de antrenori din această finală pentru a nu se obosi în van pentru că ea a deschis finala de la bîrnă. Deşi la echipe a ratat la acest aparat, gimnasta care la cinci ani intra în sală de mînă cu bunica şi-a ascuns emoţiile în rucsac şi s-a concentrat pe puntea suspinelor, un aparat pe care-l place de mică. Ratările ei sînt puţine.

A luat 15,133 şi a fost depăşită doar de colega sa Cătălina Ponor (15,200). Dar n-a avut timp de bucurie, doar de o îmbrăţisare cu Mariana Bitang. Urma finala de la sol. "Larisa este genul de sportiv pe care-l întîlneşti mai rar în zilele noastre. Are calităţi, vrea şi poate să ajungă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului", spunea antrenoarea despre eleva sa.

Şi a ajuns. A intrat în finala de la sol a şasea. Ştia nota Cătălinei Ponor, cu care s-a luptat pentru aur. N-a cedat presiunii. A lipit aterizările. A fost jucăuşă şi plină de energie, aşa cum este şi în afara covorului. La finalul exerciţiului Octavian Belu a aplaudat-o, iar după ce a primit nota, 15,233, a fost prinsă în îmbrăţişarea de grup cu Cătălina Ponor, Octavian Belu şi Mariana Bitang.

Gimnasta care îşi ascunde durerea numai ca să nu rateze antrenamentele a reuşit să urce pe prima treaptă a podiumului, a reuşit să-şi împlinească un vis. Ce este gimnastica pentru ea. O plăcere. "Vin cu bucurie în sală, dacă nu intri cu plăcere e clar că nu iese nimic. În fiecare zi înveţi ceva nou, un element mereu înveţi să-l faci cît mai bine", a spus Larisa.

La Bruxelles a învăţat cum să poarte aurul la gît... Acesta a fost doar începutul pentru Larisa Iordache. Continuarea, în vară, la Jocurile Olimpice.

3 medalii europene şi-a trecut în palmares Larisa Iordache la CE 2012, competiţia sa de debut la senioare

"Aceste rezultate trebuie uitate cît mai repede. Jocurile Olimpice vor fi altă competiţie. Bineînţeles că am păstrat unele surprize şi pentru întrecerea de la Londra" (Mariana Bitang)

484367-bilant-romania.jpg


Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (37)
gabrielaj
gabrielaj  •  16 Mai 2012, 17:43
Postat de cerbulucigas pe 14 Mai 2012, 17:57

urmariti ://www.youtube.com/watch?v=nDxmeQd5-9w sa vedeti cat de greu e sa reusesti in acest sport.E un dcumentar cu raluca huidu cand era mica. gimnastele nu primesc rasplata pe masura muncii lor.

da ,documentariul se numeste The secret of Deva part1.wmv arata cat de dobitoci is unii antrenori ce maltrateaza psihic fetele porcu ala l-as castra ceapa ma-sii de frustrat ca distruge fetitele astea talentate .rusine florin cotitiu pt ca nu esti un antrenor estiun fascist hitlerist frustrat. psihopatule de cotitiu florin vedete-as pe tine la paralele sa vad ce ai face umflat nebun.

cerbulucigas
cerbulucigas  •  14 Mai 2012, 18:01

haidu nu huidu sorry :)

cerbulucigas
cerbulucigas  •  14 Mai 2012, 17:57

urmariti ://www.youtube.com/watch?v=nDxmeQd5-9w sa vedeti cat de greu e sa reusesti in acest sport.E un dcumentar cu raluca huidu cand era mica. gimnastele nu primesc rasplata pe masura muncii lor.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează