SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  REVENIRE

Cătălina Ponor renunţă la 50 de milioane de lei pe lună şi revine la lotul olimpic!

Cătălina Ponor
Cătălina Ponor

Articol de - Publicat luni, 28 martie 2011 00:00 / Actualizat luni, 28 martie 2011 15:05

Tripla campioană olimpică de la Atena 2004, Cătălina Ponor, va renunţa începînd cu 1 aprilie, la renta viageră. Gimnasta, care în ultimii 5 ani a mai revenit de două ori în activitatea competiţională, se va alătura lotului olimpic feminin care se antrenează la Izvorani, începînd cu această săptămînă.

"Prima discuţie cu Cătălina privind o posibilă întoarcere a ei la lot a avut loc în decembrie 2010. I-am dat atunci un termen de 4 luni ca să revină la o condiţie fizică ce să-i permită să se integreze repede la antrenamente. Lucrul acesta s-a întîmplat şi de la întîi aprilie o aşteptăm la Izvorani", a declarat pentru gsp.ro antrenoarea Mariana Bitang.

VEZI ISTORICUL REVENIRILOR LA LOT ALE CĂTĂLINEI PONOR!

Gestul sportivei de a reveni în activitatea competiţională îi va afecta însă serios veniturile proprii. Datorită palmaresului bogat, fiind medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi la Campionatele Europene, Ponor este una dintre puţinele sportive românce care primeşte o rentă viageră maximă: peste 60 de milioane de lei. Conform legii, în momentul în care un sportiv se întoarce la antrenamente, este obligat să renunţe la pensie. Astfel că, de la 1 aprilie, Cătălina Ponor nu va mai primi renta. În schimb, în calitate de component al lotului olimpic de gimnastică feminină, aceasta va primi o indemnizaţie sportivă în cuantum de 10 milioane de lei!

Ponor va reveni la Izvorani în ziua în care lotul condus de Mariana Bitang şi Octavian Belu vor pleca la Berlin, unde pe 4 aprilie vor debuta Campionatele Europene.

Bitang: "Este anormal ca indemnizaţia să fie mai mică decît renta!"
Antrenoarea lotului olimpic de gimnastică feminină, Mariana Bitang, consideră că actualele reglementări din sport sînt depăşite şi trebuie revizuite. "Revenirea Cătălinei Ponor la lot scoate în evidenţă aceste anormalităţile legislative din sportul românesc. Această fată se întoarce să facă sport de performanţă şi drept răsplată rămîne fără bani", a spus Bitang. "Nu este în regulă ca indemnizaţia sportivă să fie mai mică ca renta. Nu stimulezi deloc sportivii cu asemenea măsuri. Normal ar fi ca indemnizaţia să fie mai atractivă ca renta pentru că altfel îi încurajezi pe sportivi să renunţe la carieră atunci cînd au cîştigat o medalie importantă".

Pleacă pentru rentă şi revin pentru JO
Cazurile de sportivi care se retrag din activitatea competiţională pentru a intra în posesia rentei viagere sînt numeroase în sportul românesc. Cele mai multe astfel de exemple se regăsesc la canotaj feminin. Din 2000, de cînd a fost introdusă renta viageră, aproape toate componentele lotului feminin de canotaj au renunţat la sport după fiecare ediţie a jocurilor olimpice din 2000, 2004, 2008. Trei ani, acestea s-au bucurat de renta viageră şi au revenit la lot cu un an înainte de următoarea Olimpiadă. Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Susanu Viorica sînt doar cîteva canotoare, multiple campioane olimpice, care au practicat acest sistem.

Citește și:

Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
Europa League
Istvan Kovacs, criticat pentru o singură fază din finala Europa League: „Nu a acordat un penalty clar”
FCSB face al doilea transfer al verii: „Cluburile s-au înțeles”
Superliga
FCSB face al doilea transfer al verii: „Cluburile s-au înțeles”
Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!
Europa League
Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!

Ironia sorții » Fostul jucător de la FCSB, la un pas să semneze chiar cu echipa care l-a retrogradat!

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (4)
issos
issos  •  28 Martie 2011, 16:51

de ce nu in gimnastica sunt destule exemple. mult succes catalina

boeru_cornel
boeru_cornel  •  28 Martie 2011, 13:38

cred ca nu o mai ajuta nici constitutia fizica.... e mai potrivita de o viata normala,... de facut copii.....avem in spate alte talente...

tibicsanyi
tibicsanyi  •  28 Martie 2011, 13:33

asa ar trebuisa se intample si cu pensionarii care doresc sa se angajeze in munca , pensie sau salar

Vezi toate comentariile (4)
Comentează