SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Daniela Silivaș a fost desemnată ambasadoare a Campionatelor Mondiale de la Antwerp: „Sunt extrem de mândră”

Articol de - Publicat marti, 26 septembrie 2023 16:19 / Actualizat marti, 26 septembrie 2023 17:58

Daniela Silivaș (51 ani) va fi prezentă la Campionatele Mondiale de la Antwerp, competiție care debutează pe 30 septembrie, într-o postură onorantă. 

Daniela Silivaș, triplă campioană olimpică, septuplă mondială și cvintuplă europeană, a fost aleasă de organizatori ambasadoarea Campionatelor Mondiale de la Antwerp (Belgia), întrecere care debutează la finalul acestei săptămâni.

 „Sunt extrem de mândră că drumul meu în gimnastică poate inspira tinerii să practice acest sport. Am început gimnastica datorită Nadiei Comăneci și e incredibil să realizez că cineva din această lume a mers în sală datorită mie. Sper ca la această ediție să avem un număr cât mai mare de spectatori care să le privească pe fetele care concurează. Sfatul meu pentru ele este să se concentreze pe prezent, să creadă în ele și să se bucure de competiție", a spus Daniela Silivaș pentru site-ul competiției.

Daniela Silivaș, un palmares impresionant

Daniela Șilivaș, care s-a stabilit în SUA după retragerea din activitate, are un palmares care cuprinde șase medalii olimpice, toate cucerite în 1988 la Seul, zece distincții mondiale, adunate la trei ediții, 1985, 1987 și 1989, și zece medalii europene strânse în trei participări, 1985, 1987 și 1989. 

Daniela Silivaș a fost desemnată ambasadoare a Campionatelor Mondiale de la Antwerp: „Sunt extrem de mândră”
Daniela Silivaș la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988 FOTO Imago Images

Românca este considerată una dintre cele mai bune gimnaste din toate timpurile, ea a primit 24 de note de 10 în carieră, șapte dintre acestea fiind la JO din 1988, egalând-o astfel pe Nadia Comăneci la numărul de note perfecte obținute la o ediție a Jocurilor Olimpice. În codul de punctaj actual încă se află un element care-i poartă numele, la sol.

Cea mai recentă ambasadoare pentru România a Campionatelor Mondiale a fost Cătălina Ponor, la ediția din 2019 de la Stuttgart.

Lupta pentru Paris

Întrecerea din Belgia reprezintă ultima șansă pentru ca echipele tricolore să prindă trenul de Paris. România nu a mai avut reprezentante în concursul olimpic pe echipe la feminin și masculin din 2012.

Pentru a ajunge în Franța e nevoie de o clasare între primele nouă echipe după concursurile de calificare, cel masculin începe pe 30 septembrie, iar cel feminin pe 1 octombrie. Dacă între primele nouă clasate sunt cele trei echipe care și-au asigurat deja prezența la Paris, atunci linia se va trage mai jos pentru calificare. SUA, Marea Britanie și Canada, la feminin, sunt deja calificate la Jocurile Olimpice 2024 după ce au urcat pe podium la CM 2022, unde România nu a avut o echipă înscrisă. La masculin echipele calificate deja sunt China, Japonia și Marea Britanie.

Delegația României a ajuns deja în Belgia, unde a început antrenamentele. La feminin, țara noastră va fi reprezentată de Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda şi Ella Oprea Crețu (antrenori Corina Moroşan, Camelia Voinea, Patrick Kiens, Florin Cotuţiu şi Daymon Jones).

Echipa masculină este format din Gabriel Burtănete, Robert Burtănete, Andrei Muntean, Roland Modoianu, Nicholas Ţarcă şi Emilian Neagu (antrenori Marius Berbecar, Marius Urzică şi Gerard Speerstra).

Dacă nu vor reuși să califice echipa, „tricolorii" mai au șanse la bilete olimpice individuale la această ediție a Campionatelor Mondiale, dar și la anul, în urma etapelor de Cupă Mondială și a Campionatelor Europene. 

Programul Campionatelor Mondiale 2023

  • 30 septembrie » Calificări (masculin)- România (subdiviziunea a treia)
  • 1 octombrie » Calificări (masculin și feminin)
  • 2 octombrie » Calificări (feminin)- România (subdiviziunea a patra)
  • 3 octombrie » Finala pe echipe (masculin)
  • 4 octombrie » Finala pe echipe (feminin)
  • 5 octombrie » Finala de la individual compus (masculin)
  • 6 octombrie » Finala de la individual compus (feminin)
  • 7 octombrie » Finale pe aparate (masculin și feminin)
  • 8 octombrie » Finale pe aparate (masculin și feminin)
  • Nicio televiziune din România nu transmite competiția.

Citește și: 

Accidentări în lotul României » Ce jucători a chemat de acasă Eugen Apjok
ROMÂNIA
Accidentări în lotul României » Ce jucători a chemat de acasă Eugen Apjok
Sorana Cîrstea, victorie cu emoții la Ningbo Open » A revenit de la 1-3 în decisiv: „A trebuit să-mi dau reset”
NINGBO OPERN
Sorana Cîrstea, victorie cu emoții la Ningbo Open » A revenit de la 1-3 în decisiv: „A trebuit să-mi dau reset”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
gicab
gicab  •  27 Septembrie 2023, 05:36

O mare măgărie… pai cine este Daniela silivas asta…trebuia pus ambasador singurul sportiv roman cu permis de Ucraina poate se întâlnea acolo cu ambasadorul Ucrainei și se lămurea chestiunea cu permisul… toată lumea știe ca jucătorul a susținut examenul in limba ucraineana

MaxiP
MaxiP  •  26 Septembrie 2023, 20:26

E un moment de mentionat, insa ne concentram pe fetele active care chiar au o oarecare presiune pe spate si speram sa ii faca fata. Echipa e buna, motivata, eu cred ca sunt sperante si pentru finala mondiala pe echipe. Iar baietii, ca de obicei, sa faca un concurs onorabil, peste asteptari. Valoric, nu putem astepta calificarea echipei masculine la JO.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează