SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  DECES

Doliu în gimnastica românească » A murit Toma Prădatu, fostul secretar general al Federației, rămas paralizat după ce a fost împușcat în Venezuela

Articol de GSP - Publicat duminica, 18 decembrie 2022 15:53 / Actualizat duminica, 18 decembrie 2022 15:54

Toma Prădatu, fost secretar adjunct al Federației Române de Gimanstică, a murit azi, la 77 de ani.

„Toma Prădatu, eroul gimnasticii româneşti a plecat dintre noi. Cu modestie, smerenie şi durere în suflet.

Omul care s-a sacrificat pentru echipa feminină de gimnastică, fiind împuşcat în 1998 în Venezuela, a pierdut lupta cu viaţa după aproape un sfert de secol în care a trăit în scaun cu rotile. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate”, anunță Federația Română de Gimnastică.

A fost împușcat în Venezuela

Toma Prădatu a ajuns într-un scaun cu rotile, paralizat, după ce a fost împușcat în Venezuela, în martie 1998. Era la Caracas la un turneu cu lotul feminin. 

„Îl aşteptam la Valencia, la 150 de kilometri de capitală. Dar s-a întâmplat nenorocirea. Ieşise cu fetele la cumpărături şi au năvălit asupra lui ca să-i ia geanta cu dolari. Tocmai scoseseră bani de la bancă. În momentul jafului, Toma i-a dat peste mână tipului din faţa lui, însă cel venit din spate a tras. În Venezuela n-ai nici o şansă să te aperi. Te împușcă în secunda unu!”, povestea pentru Gazeta Sporturilor antrenorul Mircea Lisovschi.

A încercat un tratament în China

În 2008, Toma Prădatu a mers în China, la Beijing, pentru o operație care presupunea folosirea de celule stem. Întors din China, rezultatele nu au fost spectaculoase, Prădatu mărturisind că totuşi au existat unele îmbunătăţiri la nivel senzorial.

„Există clar unele îmbunătăţiri. Simt acum pe piept senzaţiile de apăsare, iar în zona picioarelor, de frig şi de cald. Cea mai mare dorinţă a mea este aceea de a mai putea sta din nou în şezut, aşa cum se întâmpla înainte de a fi împuşcat”, spunea în 2009, pentru Libertatea.

Pentru operație, fostul secretar al FRG a primit ajutor financiar de la Gigi Becali, care i-a oferit 20.000 de dolari.

„Eu am murit atunci, la Caracas. M-am trezit după două zile din comă, dar nu mai sunt același om. Eu şi Tavi am mers la o bancă de unde am scos bani, mie rămânându-mi în geantă o parte din diurna gimnastelor de la ritmică și biletele de avion, niște acte. Au venit lângă mine doi puștani. Unul dintre ei avea îndreptat pistolul spre mine. Mi-au cerut să le dau geanta. Am refuzat. S-a produs o busculadă, iar cel cu pistolul a apăsat pe trăgaci. A tras un singur foc. Glonţul care mi-a schimbat soarta!”, spunea în 2017 Toma Prădanu, pentru evz.ro.

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close