SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  PĂRERE

VIDEO Elisabeta Lipă, despre Federația Română de Gimnastică: „Când există dezbinare, performanța va apărea foarte greu sau deloc”

Echipa feminină la CM de la Anvers Foto Facebook
Echipa feminină la CM de la Anvers Foto Facebook

Articol de - Publicat marti, 02 ianuarie 2024 18:04 / Actualizat marti, 02 ianuarie 2024 18:15

Calificată la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 după o pauză de 12 ani, echipa feminină s-a pregătit o parte sub coordonarea olandezului Patrick Kiens, în timp ce Sabrina Voinea e antrenată de mama ei » „De ce se pregătesc separat? Nu știu. Conducerea federației este însă cea mai în măsură să ia deciziile cele mai bune”, crede președinta ANS, Elisabeta Lipă

Echipa națională feminină de gimnastică, în componenţa Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda şi Ella Oprea Creţu, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, după ce s-a clasat pe locul 10 la Campionatele Mondiale de la Anvers.

S-a închis astfel o pauză de 12 ani, timp în care România a fost prezentă doar individual la Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020.

Situația federației de specialitate este însă una complicată. Sabrina Maneca-Voinea, cea care a reușit cea mai bună performanță la Mondialele de la Anvers, locul 4 la sol, și a cucerit un bronz european la același aparat, se pregătește separat. Este antrenată de mama ei, Camelia Voinea, vicecampioană olimpică la Seul 1988 cu echipa României.

Restul sportivelor lucrează cu un colectiv de antrenori din care fac parte olandezul Patrick Kiens, coordonator, Daymon Montaigne Jones – antrenor coregraf, Corina Moroșan și Florin Cotuțiu.

Pe finalul anului trecut, lotul s-a strâns la Izvorani pentru ultimele antrenamente din 2023, însă rămâne de văzut cum se vor organiza lucrurile în importantul an olimpic 2024.

Elisabeta Lipă: „Ca om de sport, nu sunt de acord cu această politică de pregătire”

Din păcate, agenția nu se poate băga în politica de pregătire a niciunei federații pentru că federațiile sunt structuri private, de utilitate publică, de interes național, iar federațiile semnează contract cu Agenția, pe niște obiective”, a explicat pentru GSP Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport.

„Dacă mă întrebați ca om de sport și ca președinte de federație, că sunt la al patrulea mandat, nu sunt de acord cu această politică de pregătire, pentru că lotul este rupt în două.

O sportivă se pregătește în sală la Dinamo, sală construită special în incinta Parcului Dinamo pentru lotul olimpic de gimnastică. Au aparate care stau împachetate și noi ne plângem că n-avem”, a amintit cvintupla campioană olimpică la canotaj.

135de medalii a obținut România la Campionatele Mondiale de-a lungul anilor, dintre care 48 sunt de aur, 45 de argint și 42 de bronz

„Cealaltă echipă, celelalte fetițe, cinci la număr, se pregătesc separat cu alți antrenori și la un moment dat fac echipă să reprezinte România. Niciodată performanța nu va apărea, că n-are cum să apară.

Din punctul meu de vedere, ele trebuie să pregătească împreună. De ce se pregătesc separat? Nu mă întrebați că nu știu. Eu n-am înțeles nici la ora actuală de ce se pregătesc separat”, a subliniat Lipă.

Elisabeta Lipă: „Federația este în măsură să ia deciziile cele mai bune”

„Sabrina se pregătește cu mama ei, care este medaliată la Jocurile Olimpice. Adică nu poți să ai dubii că n-ar ști cum să pregătească.

Elisabeta Lipă, despre Federația Română de Gimnastică: „Când există dezbinare, performanța va apărea foarte greu sau deloc”
Sabrina Voinea în evoluție la sol Foto Imago

Nu cunosc valoarea acestor antrenori, cât de buni sunt, pentru că CV-ul lor nu arată că ar fi pregătit nu știu ce echipe sau ce rezultate de excepție au”, a punctat ea, referindu-se la Kiens și Jones.

„Un singur lucru știu însă: că atunci când există această dezbinare, performanța va apărea foarte greu sau deloc. Și atunci conducerea federației este cea mai în măsură să ia deciziile cele mai bune. Eu doar pot să îmi dau cu părerea dacă mi se cere sau să dau un sfat, la fel, dacă îmi cer”, a încheiat președinta ANS.

Sabrina Voinea, exercițiul la sol de bronz european în 2023

Citește și: 

Canoistul Cătălin Chirilă este convins: „La Jocurile Olimpice va fi mai simplu decât la Mondiale”
JOCURILE OLIMPICE
Canoistul Cătălin Chirilă este convins: „La Jocurile Olimpice va fi mai simplu decât la Mondiale”
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, Revelion în roșu și cu gândul la Jocurile Olimpice: „An nou binecuvântat, vise îndeplinite și curaj!”
CANOTAJ
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, Revelion în roșu și cu gândul la Jocurile Olimpice: „An nou binecuvântat, vise îndeplinite și curaj!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
ghghnt
ghghnt  •  13 Ianuarie 2024, 11:23

Lasa ti antrenorul olandez sa-si faca treaba! Se vede ca doamna Lipa o are in ureche de pe Camelia Voinea. Fiecare sa se pregateasca cu cine se simte bine, cei patru antrenori de la lotul national au facut o treaba excelenta. La ei au fost responsabilitate echipei si calificarea. Si fostele glorii care alearga dupa functii ca Gina sa calmeze, ca acum nu este momentul lor.

MaxiP
MaxiP  •  03 Ianuarie 2024, 16:22
Postat de Gymy pe 03 Ianuarie 2024, 15:07

Lăsați copiii sa se antreneze,mizeriile de culise nu fac bine fetelor! Lipa doar aruncă noroiul,urmărește interesele doamnei Bitang! Încă vor sa pună mâna pe fete! Chiar credeți ca prostiți pe toată lumea? Lăsați oamenii aia să-și termine munca! Olandezi ce-or fi ei,si-au asumat responsabilitatea! Felicitări lor și fetelor! Vă rugăm doamna Lipa, lasati vrajeala!

Exact asta spun si eu, mi se pare ca tot scandalul asta sta in ciuda unor foste gimnaste ca nu li se ofera direct posturi de coordonatoare de loturi fara sa faca o scoala de antrenorat, se cred capabile din start si ca li se cuvine tot prin prisma palmaresului ca sportive. Nu stiu daca e implicata sau nu Bitang, eu altele am vazut facand gura, tot ce se poate. Iar olandezul, cu tot respectul, ca rezultate a schimbat fata echipei, nu mai vorbesc de siguranta cu care au evoluat anul asta, au reusit in sfarsit in mare masura sa isi atinga potentialul, ceea ce nu se reusea anii trecuti nicicum. Iar doamna Lipa se face de ras, a dat niste declaratii inainte de Mondiale, a sustinut ca lotul merge in scop turistic in Belgia, a venit ea cu niste felicitari dupa ce in concurs i-au fost complet desfiintate declaratiile prin rezultate, iar acum continua cu aceleasi idei desprinse nu stiu de unde, contrazise faptic prin tot ce s-a realizat in ultima perioada in acest sport. Nu ne place cand vedem ca lucrurile incep sa mearga bine, din pacate in foarte multe domenii, interesul nu este performanta, nu este ca lucrurile sa functioneze normal, ci conteaza in primul rand ca anumiti oameni sa ajunga in anumite functii. Degeaba injuram politicul toata ziua, acel politic exista peste tot, de la mic la mare, in orice domeniu, e chestie de mentalitate, e tipica.

Gymy
Gymy  •  03 Ianuarie 2024, 15:07
Postat de MaxiP pe 03 Ianuarie 2024, 10:35

Ma mai si injura unul mai jos (cred)... Obsesia sistemului centralizat, pai in alte tari, gen Italia, sunt competitii pe cluburi, sunt sute de gimnaste, fiecare vine de la clubul lui. E concurenta, exista selectie. Ideea doamnei Lipa care e? Sa avem 5 gimnaste pe care sa le ducem intr-un centru. Ok, nu ar fi preferabil sa crestem baza de selectie, sa avem de ales, nu din 10 gimnaste (cazul fericit de acum, ca acum 2 ani erau 3), ci din 150-200, care sa activeze la mai multe cluburi din tara? Da, e sport individual, nu trebuie sa stea impreuna, chia si in concursul pe echipe, fiecare are exercitiul lui, trebuie sa alegi care sa iti puncteze cel mai bine. Se leaga de faptul ca Sabrina Voinea e rupta de lot, dar e exact sportiva care a avut cele mai bune rezultate anul trecut. Nu spun, trebuie observata si contributia celorlalte, de pilda Cosman a fost decisiva prin siguranta ei, fara niste note remarcabile, dar care au facut diferenta intre calificarea la JO sau ratarea lor, Barbosu desi nu s-a apropiat de podiumuri a ramas cea mai completa gimnasta, cu o contributie enorma si care si-a sacrificat putin sansele individuale pentru echipa, da, presa a premiat-o peste tot pe Voinea, nu spune nimeni, au contribuit toate. Dar exact cea rupta de lot a adus cele mai bune rezultate, mi se pare ca in foarte multe declaratii ale doamnei Lipa, faptele contrazic complet ideile dansei.

Lăsați copiii sa se antreneze,mizeriile de culise nu fac bine fetelor! Lipa doar aruncă noroiul,urmărește interesele doamnei Bitang! Încă vor sa pună mâna pe fete! Chiar credeți ca prostiți pe toată lumea? Lăsați oamenii aia să-și termine munca! Olandezi ce-or fi ei,si-au asumat responsabilitatea! Felicitări lor și fetelor! Vă rugăm doamna Lipa, lasati vrajeala!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează