SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  LOTUL OLIMPIC

"În condiţii de provizorat, nu continuăm!" » Condiţia pusă de Bitang şi Belu pentru a rămîne antrenori ai lotului feminin de gimnastică

Mariana Bitang urmăreşte cu atenţie ce fac fetele la sol // Foto: Raed Krishan +6   FOTO
Mariana Bitang urmăreşte cu atenţie ce fac fetele la sol // Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 10 octombrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 09 octombrie 2012 20:06

Cei doi vor să pregătească gimnastele de la lotul olimpic în sala Clubului Sportiv Dinamo.

Mariana Bitang şi Octavian Belu antrenează în prezent, în Bucureşti, 6 gimnaste la lot şi o aşteaptă în curînd şi pe Cătălina Ponor. Dar peste două săptămîni, echipa se va mări cu cel puţin 12 junioare. Acesta va fi nucleul pentru Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

- Doamnă Bitang, aţi mutat lotul de la Izvorani la Bucureşti?!
- Da, dar sala de la " Lia Manoliu" este o soluţie de compromis. Acum ne descurcăm pentru că nu avem decît şase sportive, dar cu mai multe, aproape 20 cît vor fi nu peste mult timp, nu o să mai putem! Aici nu sînt aparate suficiente, de exemplu, sînt doar 3 bîrne. La sărituri şi la paralele trebuie groapă cu bureţi. Şi este şi înghesuială fiindcă împărţim sala cu lotul masculin.

- Şi unde sînt cazate fetele?
- Ideal ar fi fost să fie la hotelul din cadrul complexului, dar acesta intră pentru a nu ştiu cîta oară în renovare, aşa că le-am dus la hotelul Olimpia. La prima vedere, acolo arată bine, am înţeles că acum este privat, dar dacă stai mai mult începi să simţi problemele...

- Aţi declarat că doriţi să antrenaţi în sala de la Dinamo, dar trebuie făcute unele modificări?
- Da. Elisabeta Lipă şi-a dat acordul, dar clădirea de acolo trebuie modernizată şi redimensionată. E nevoie ca un perete să fie mutat cu zece metri mai în spate şi schimbate şi ferestrele. Cu toţi cu care s-a vorbit, începînd cu cei de la Ministerul de Interne şi pînă la cei de la Compania Naţională de Investiţii, toţi au spus că ne vor ajuta. Dar trebuie să se treacă şi la fapte! În ultimii ani s-au făcut zeci, dacă nu sute de săli de sport în toate comunele şi satele din ţară, deci trebuie să se poată şi aici! Am vorbit cu un constructor care ne-a spus că e vorba de o lucrare ce ar putea fi realizată în două, trei luni...

- Deci nu sînteţi de acord să rămîneţi prea mult timp la "Lia Manoliu"?
- Nu. Pentru noi nu este o soluţie pe termen lung. Iar în condiţii de provizorat noi nu continuăm antrenamentele!

- Adica renunţaţi la lotul olimpic?
- Da. Dacă vom vedea că nu se găseşte o soluţie acceptabilă la Bucureşti, vom propune federaţiei orientarea lotului la Deva sau la Oneşti, dar fără noi!

- Izvoraniul nu mai reprezintă o soluţie?
- Nu. Le mulţumim celor de la Comitetul Olimpic pentru efortul şi sprijinul oferit în ultimii ani. Sala de la Izvorani este o sală competitivă, dar nu este un loc ideal pentru cantonament permanent.

- De ce?
- Din mai multe raţiuni. În curînd vom avea junioare în lot care sînt incluse şi în sistemul de învăţămînt. La Izvorani nu le puteam asigura zilnic profesori, ci doar o zi pe săptămînă, joia, cînd făceau trei-patru ore de lecţii. La Bucureşti totul ar fi mult la simplu. Federaţia ar contacta uşor profesorii de la şcolile din vecinătate...

- Şi ...?
- Oamenii au început să nu mai accepte să se izoleze pentru o perioadă mare de timp şi pe un salariu de nimic. Şi aici mă refer la colaboratorii noştri, la oamenii din echipă. Aproape că nu mai avem pe nimeni. Nu asistent medical, nu doctor... În oraş găseşti mai repede o colaborare de cîteva ore pe zi pentru aceste posturi...

- Deci nu vă mai întoarceţi la Deva sau la Izvorani?
- Nu. Nu acceptăm soluţii de compromis!

"Dacă lucrurile nu încep să se mişte imediat la Dinamo, ANST-ul va ridica o sală pe structură uşoară la Lia Manoliu pentru lotul olimpic de gimnastică" (Carmen Tocală, preşedinte ANST)

"Este în regulă ca lotul olimpic să se pregătească în sala Dinamo, dar doar în condiţiile în care se fac renovările necesare pentru ca aceasta să corespundă cu cerinţele unei baze sportive" (Adrian Stoica, preşedinte FRG)

"Belu si Bitang au dreptate. Izvoraniul nu este un centru în care să se pregătească juniori. Comitetul va continua să fie alături de federaţia de gimnastică şi va sprijini orice iniţiativa a celor doi antrenori" (Ioan Dobrescu, secretar general COSR)

Salturi în sală nouă

Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Diana Chelaru, Raluca Haidu şi Dana Andrei au reînceput pregătirea de aproape o săptămînă şi jumătate în sala din Complexul Naţional "Lia Manoliu".

"Urăsc această perioadă", spune Mariana Bitang. Probabil şi mai mult o urăsc elevele sale. Primele zile înapoi în sală. Cînd muşchii, coloana, încheieturile se reobişnuiesc cu efortul. Palmele au perioada lor de rebeliune. S-au obişnuit cu repausul şi bătăturile s-au vindecat. Acum băşicile noi şi dureroase se ivesc. Asta pînă se vor face din nou bătături. Diana Bulimar are palma plină. "Încercăm cu palmiere, dar acum fac bătături pe lîngă ele", adaugă Mariana Bitang. Fetele au febră musculară, dar nu va mai dura mult, corpul reintră în rutina de dinainte. Pînă atunci mai sînt cîteva kilograme de dat jos.

Ceva însă nu e la fel. În ultimii doi ani, cele şase fete s-au pregătit la Izvorani, acum sînt într-o sală nouă. O sală mai luminoasă, aproape de centrul oraşului. E sala din complexul "Lia Manoliu", locul unde are casă lotul olimpic masculin.

La ora trei după-amiază e multă linişte. Afară, părinţii îşi aşteaptă copiii. Mariana Bitang şi fetele ajung la sală. Cîte o micuţă le recunoaşte şi îi zîmbeşte complice mamei strîngînd-o de mînă. Sandra, Diana, Larisa şi Diana au luat bronzul la Londra în concursul pe echipe, iar Sandra a dublat medalia cu un aur strălucitor la sărituri. Însă asta nu contează prea mult în sala de antrenamente în care toată lumea face aceleaşi lucruri.

Încălzirea, acrobatica, apoi munca pe aparate. Repetiţie, repetiţie. Sandra Izbaşa a intrat mai tîrziu în sală. Cîteva mişcări de încălzire şi apoi sărituri spre o groapă cu bureţi, apoi sărituri la trambulină. În acelaşi timp, Diana Bulimar sare pe bîrnă, aduce picioarele aproape de vîrful capului. Larisa se dezechilibrează şi cade de pe bîrnă: Mariana Bitang îi atrage atenţia. Octavian Belu o ajută pe Diana Chelaru. E o zi obişnuită pentru medaliatele de la Londra. Acum se pregătesc pentru concursurile de final de an. Salturile continuă pînă la ora cinci. Lumina se stinge, liniştea e din nou regină în sală.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  10 Octombrie 2012, 20:39
Postat de hofer pe 10 Octombrie 2012, 18:22

Astea sant deja mofturi. Alti antrenori si gata cu tot balciul. Sala Dinamo poate fi oricum modernizata fara nici o problema. In Romania sau facut la sate cu 200 de familii sali de sport ca sa joace primari fotbal iarna in sala deci ar trebui sa se gaseasca si posibilitatea la oras sa se amenajeze o sala de sport , aaaaaaaalo!

moftangiule!

hofer
hofer  •  10 Octombrie 2012, 18:22

Astea sant deja mofturi. Alti antrenori si gata cu tot balciul. Sala Dinamo poate fi oricum modernizata fara nici o problema. In Romania sau facut la sate cu 200 de familii sali de sport ca sa joace primari fotbal iarna in sala deci ar trebui sa se gaseasca si posibilitatea la oras sa se amenajeze o sala de sport , aaaaaaaalo!

daniaania
daniaania  •  10 Octombrie 2012, 16:36

De ani buni Guvernul nu face nimic pt. performanta in sport, nu se face nimic pt. copiii talentati,viitorul nostru!! Nu avem sperante intr-o tara care nu face reforme in sanatate, sport si invatamant..clar!! Suntem codasii europei la tot, numai la furturi si coruptie suntem cunoscuti...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close