SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  RATARE

INTERVIU EXCLUSIV Bela Karolyi a aflat de la GSP că echipa României de gimnastică a ratat JO de la Rio: "Sunt şocat! E un dezastru!"

O imagine de milioane: Bela și Nadia la începuturi // Foto: Arhiva GSP
O imagine de milioane: Bela și Nadia la începuturi // Foto: Arhiva GSP

Articol de - Publicat marti, 19 aprilie 2016 00:00

Fostul mare antrenor al echipei de gimnastică feminină a României în anii '70-'80, Bela Karolyi, omul de numele căruia sunt legate primele mari succese mondiale şi olimpice, era ieri seară la cantonamentul "naţionalei" SUA, amenajat la ranchul său texan, când a fost sunat de Gazeta Sporturilor.  

- Domnule Karolyi, cum comentaţi faptul că echipa de gimnastică feminină a României a ratat calificarea la Olimpiada de la Rio?
- (Nu se aude nimic, câteva secunde). Nu, nu pot să cred aşa ceva!!! Cum adică, nu s-a calificat România la Olimpiadă?! Nu, nu se poate! E un dezastru! Aoleuuu! Aoleuuu! N-am ştiut. Ce veste mi-aţi dat! Ştiam că e concursul de calificări, dar nu m-am mai uitat pe internet, nici nu-mi puteam închipui că se poate aşa ceva. Să vezi ce şocată o să fie şi Marta! (Soţia, antrenoarea  lotului SUA)

- Chiar nu vă aşteptaţi, după ultimele Mondiale, din Scoţia?
- Sincer, nu. Am fost acolo, am văzut că echipa era în declin, a prins doar locul 13, nu s-a calificat de atunci la Olimpiadă. Nu bănuiam însă că lucrurile vor ajunge atât de rău. Nu, nu se poate! Aoleuu! Sunt încă şocat de această veste!

- Aţi putea încerca o explicaţie?
- Nu ştiu ce s-a mai făcut pe acolo în ultimii ani, ce s-a mai întâmplat. M-am văzut şi am discutat cu preşedintele Adrian Stoica doar câteva minute acolo, la Glasgow. Nu-mi dau seama cum, dintr-o mare forţă care devenise România în anii '70, s-a ajuns aici. Cum să dispară totul aşa, parcă într-o clipă?! E imposibil de înţeles cum s-a ajuns aici. Deşi cred că pot să bănuiesc.

- Adică?
- Totul porneşte, probabil, de la sistem, de la angajament, de la dedicaţia totală a sportivilor, a antrenorilor, a tuturor celor implicaţi. Păi, în perioada premergătoare marilor competiţii, Mondiale, Olimpiade, toţi trebuie să fie conectaţi la maxim pentru atingerea obiectivelor, ca să rămâi în elită. Nu ştiu ce s-a întâmplat, România a dominat acest sport atâta vreme!

- La noi, tot domnul Belu şi doamna Bitang supervizează lotul, de atâţia ani. La dumneavoastră cum e?
- Noi pregătim de câţiva ani un grup de 25-30 de antrenori tineri, de lot, care ar putea oricând să ne înlocuiască. Eu sunt directorul lotului, Marta coordonează toate antrenamentele, dar cei tineri, care antrenează şi la cluburi, sunt mereu lângă noi, ştiu tot. Vin aici, în cantonamente, cel puţin o dată pe lună, deci atunci când noi ne vom retrage, gimnastica feminină din Statele Unite nu va avea nicio problemă. Continuitatea este asigurată. Este un model pe care poate că şi România trebuia să-l încerce.

- Aveţi şi antrenori români în acel lot?
- Da, sunt doi, Mihai Beştean şi Luminiţa Miscenco. Sunt de la şcoala veche din Deva, doi antrenori foarte buni. (Se opreşte puţin) Nu, tot nu-mi vine să cred. Sunt şocat! Mă duc să-i spun şi Martei! Nu se poateee!

12 medaliila edițiile din 1976 și 1980 a câștigat Bella Karolyi ca antrenor al echipei feminine a României: 5 de aur, 3 de argint, 4 de bronz

1981este anul în care Karolyi a rămas în SUA. De la începutul anilor 2000, împreună cu soția sa, Marta, supervizează lotul de gimnastică feminin american

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
920930717928342
Daniel Duhalm  •  29 Aprilie 2016, 01:37

Omul cunoaste sistemul din Romania ....sistem in care a lucrat...stie cum se sapa oamenii pe la spate in federatie....stie cum se impun sportivii ...dar ce nu stie ...a ca multa lume proasta dar cu relatii au ajuns antrenori federali doar ca au diplome si cunostinte...relatii....ahtiati dupa spaga...bautura ...cadouri ....D-na Popa ...si multi altii ca ea au reusit sa aduca gimnastica in prapastie...oamenii ca ea daca nu vor fi eliminati din sistem ....vor astepta sa fie dati afara ...pentru ca ei nu au asteptari nici de ei...nici de la sportivi...traiesc intr-un mediu unde le place viata ...si vor sa o traiasca asa ...indiferent de consecinte...de ce vrem noi...sau federatia....

lapusneanul
lapusneanul  •  19 Aprilie 2016, 10:00

noroc cu gesepeul, saracu' bela ramanea prost......hahahaha....mai aveti gogosi din astea ? ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

oricare
oricare  •  19 Aprilie 2016, 09:52

Cand ai zeci de oameni capabili in aceasta tara pentru a manageria COSR si pui in fruntea acestuia un parlit de rugbyst mediocru, doar ca vine din sfera politica, ajutat de ta-su, nu ai la ce sa te astepti. Este posibil sa fie cea mai slaba prestatie la JO pentru delagatia Romaniei din istorie. Nu prea vad cine are putea lua medalii. Daca vom avea 1-2 medalii, ar trebui considerata reusita.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează