SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  SCHIMB DE LOCUINŢE

Mariana Bitang şi Octavian Belu au luat-o de jos » 7 zile din 7 la Izvorani

Articol de - Publicat joi, 26 august 2010 00:00

Reveniţi de 3 luni la lotul olimpic, cei doi antrenori spun că " Deva rămîne Deva", însă pregătirea se va face preponderent la complexul sportiv de lîngă Bucureşti.

Ora 10:00. Soarele arde deja. Zece gimnaste îşi fac apariţia pe rînd în sala de antrenament de la Complexul Olimpic Izvorani. Înăuntru, răcoare. Mariana Bitang şi Octavian Belu le aşteaptă deja, împreună cu ceilalţi antrenori de la lotul naţional feminin.

"Acum vom face o verificare, iar după-amiază, simulare de concurs", le anunţă cei doi. Adică toate vor evolua la aparate cu pauze de maximum 15 minute între ele. Belu se află în zona de sărituri, iar Bitang în cea a bîrnelor şi a solului.

O gimnastă iese în evidenţă. Mai înaltă, mai legată, cu părul blond, lung, strîns doar într-o coadă. E Sandra Izbaşa, campioana olimpică de la sol. A revenit la lot în primăvară, după o pauză de un an cauzată de o fractură la mînă şi ruperea tendonului lui Achile.

Indicaţii şi rutină
După exerciţiile de încălzire se duce la sărituri. Acolo sînt şi Raluca Haidu, şi Larisa Iordache. "Hai, Piticu'!", o încurajează pe aceasta din urmă Bitang. Pe bîrne urcă Amelia Racea şi Diana Chelaru. Cerasela Pătraşcu şi Ana Porgras se pregătesc de sol.

Încep exerciţiile. Elemente fixe, piruete, sărituri, şpagate, tumbe în aer, combinaţii de elemente, totul se repetă. La fel şi indicaţiile antrenorilor. Prima se aude Mariana Bitang.

- E prea departe piciorul, Ama! Nu înţelegi că e prea departe?
Amelia o ia de la capăt.

- A fost un pic mai bine. Apasă pe picioare! Dana, tu treci la următorul.
Se uită apoi la sol, la Cerasela. De trei ani nu a mai lucrat la sol.

- Vreau să văd un dublu întins cu echer... Aşa... Întoarce mai clar în 90 de grade...
Revine la Amelia.

- Ce-i, Ama, ce-i? Te calci pe picioare? Amortizează cu genunchii, nu ateriza în călcîie.
Cuvinte, termeni de neînţeles pentru un intrus. De cealaltă parte a sălii, Belu lucrează cu fetele la sărituri.

- Sus, aşa, bravo, Izbaşa! Ai văzut aterizarea!? A fost bine.
Sare şi Larisa Iordache.

- Trebuie să-ţi pregăteşti aterizarea. .... Aşaaaa, dar picioarele se adună greu...
O fată cade de la paralele. I-au alunecat mîinile de pe bară. "Ce se întîmplă acolo? Măi, aveţi grijă!?" se aude Bitang. "Bandajele noi pentru mîini nu sînt bune. Nu ţin", explică gimnasta. "Dă-le jos atunci şi puneţi-le pe cele vechi", comandă antrenoarea.
La 11:40 se termină antrenamentul.

"N-am lipsit decît o zi"
Trei luni se împlinesc de cînd Octavian Belu şi Mariana Bitang s-au întors ca antrenori la lotul naţional feminin de gimnastică. Au lipsit 5 ani. Le-a fost dificil?

"Nu e greu cînd te întorci la meseria de suflet, cea pe care o faci din plăcere. Singurul lucru care-mi lipseşte acum e doar timpul liber de dinainte", răspunde Bitang, mărturisind că practic ei s-au mutat la Izvorani, unde stau inclusiv în timpul week-end-urilor. "Aceste fete sînt nişte copii şi trebuie supravegheate mereu".

"Cînd m-am întors în sala de antrenament am avut sentimentul că nu am lipsit decît o singură zi. Meseria făcută de plăcere nu o uiţi niciodată, nu-ţi dispar reflexe formate în 25 de ani de muncă", spune şi Octavian Belu. Amîndoi sînt de acord că e mult de lucru la lot şi că cel mai importat e faptul că după trei luni toate fetele sînt apte, fără probleme medicale majore. "Nici una nu mai este în ghips sau în cîrje", exemplifică Bitang. "Fetele încep acum să percuteze la un stil de lucru mai intens, mai riguros", spune şi Belu.

În opinia celor doi antrenori, în lotul de acum nu există sportive nici mai talentate şi nici mai puţin talentate faţă de alte generaţii. "Pentru noi e important să vedem dacă au perspectivă olimpică. Şi cred că toate au pentru că altfel nu s-ar mai afla aici".

Au preferat Izvoraniul
Între Belu şi Bitang din 2005 şi Belu şi Bitang de acum există însă o diferenţă. De ordin geografic. Ei nu antrenează la Deva, ci la Izvorani.

- Lotul se va muta definitiv la Izvorani? Se va renunţa la centrul olimpic de la Deva?
- Deva va rămîne Deva. Acolo, acum, se află în cantonament lotul de junioare şi nu se va renunţa la Deva. Vor exista stagii de pregătire cînd la Izvorani, cînd la Deva. Dar cel puţin pînă după Mondiale, fetele se vor antrena aici.

- Gimnastelor le place la Izvorani?
- S-au acomodat foarte repede cu aparatele, cu sala, care arată mai bine decît cea de la Deva pentru că e mai nouă. Dar vom merge şi acolo pentru a rupe din cînd cînd monotonia.

"Noi nu avem acum la lot un medic sau un asistent medical pentru că nimeni nu acceptă să stea aici pentru 600 de lei pe lună "
Mariana Bitang

Programul pînă la CM
- Concurs la Gent
- Campionatele Naţionale
- Triunghiular în Elveţia

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (3)
adig2000
adig2000  •  27 August 2010, 19:51

Antrenori avem dar problema e sa nu se accidenteze fetele, ca sunt putine si nu prea se mai inghesuie nimeni sa faca gimnastica in ziua de azi

danieliorga2000
danieliorga2000  •  26 August 2010, 13:46

Cel mai titrat antrenor din istoria sportului conform Guiness book :106 medalii de aur, 86 de argint și 87 de bronz.

steaua_suntem_noi
steaua_suntem_noi  •  26 August 2010, 01:46

Pazea lume sportiva mondiala! S-au intors cei mai buni antrenori din istoria sportului!:D

Vezi toate comentariile (3)
Comentează