SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  INTERVIU

Octavian Bellu povestea unui antrenor de aur

Articol de GSP - Publicat luni, 27 octombrie 2008 00:00

Marius Tucă a realizat un interviu cu cel mai bun antrenor de gimnastică, Octavian Bellu. Un interviu despre omul Bellu despre cum a ajuns la Deva şi cum a cucerit cele mai multe medalii cu echipa de gimnastică feminină a României.

Cum a început povestea?
Sînt multe poveşti. Care dintre ele ar fi mai interesantă?

Povestea lui Octavian Bellu.
Să spunem că a început la Ploieşti. N-o să intru în amintirile din copilărie. Pot spune doar că, fiind un copil foarte plăpând, am încercat să compensez într-un fel lipsa unor calităţi fizice prin dorinţa de a performa într-un sport pe care, după părerea multora, mi l-am ales greşit la început. Nu ştiam că o să cresc aşa…

Care era sportul?
Gimnastica.

Cîţi ani avea Octavian Bellu când s-a apucat de gimnastică?
Aveam 8 ani.

Îşi aduce aminte Octavian Bellu de primul concurs, ca antre­nor?
Chiar mi-aduc aminte că primul concurs în calitate de antre­nor sută la sută l-am avut la Oradea.

În ce an era asta?
În 1979. Pentru că în 1980, deja una dintre fetele pe care le pregătisem a fost selecţionată să plece la Campionatele Mondiale. La acel campionat de la Oradea, am văzut modul de a selec­ţiona al lui Bela, care, pur şi simplu, mi-a creat o altă stare, nu neapărat de confuzie, dar de surprindere. Pe Bela nu-l interesa care se clasează pe locul 1 sau 2 sau 3. Poate că un selecţioner un pic mai orientat către sportive cu palmares, s-ar fi îndreptat către acele sportive. El se uita la cu totul alte fetiţe, de pe locul 7, de pe locul 8, 9…

Undeva, la Valea Călugărească, de la Petrolul… ajunge în preajma marelui Bela Karoly, este fascinat şi-l priveşte ca pe un zeu… practic, în 2-3 ani devine antrenorul care ajunge în sala de la Deva şi are sentimentul că a intrat într-o catedra­lă a gimnasticii româneşti, este copleşit de toate astea şi, în acelaşi timp, visul lui se împlineşte în mai puţin de doi ani. Într-un an jumate.

Şi ajunge antrenorul lotului naţional. Câţi ani?
Deci, din ’81 până-n 2005, sunt ceva ani…

24 de ani. De la 30 de ani până la...
54. O viaţă, să spun aşa. Eu cred că şi vocaţia cu destinul, în combinaţie…

Au conlucrat.
Da, au conlucrat. După cum se ştie foarte bine, în februarie-mar­tie, Bela a hotărât să rămână în Statele Unite, cu Marta, şi au ales calea libertăţii. Bineînţeles, trebuia făcut foarte repede ceva.

Şi dumneavoastră aţi ales-o pe cea a poverii…
Da, e foarte interesant ce s-a întâmplat după asta. Eu am o poveste.

Spuneţi-o!
Am fost solicitat, împreună cu Atanasia să preluăm acest lot care avea nişte obiective foarte grele în anul respectiv, 1981. Un campionat european la Madrid, un campionat mondial la Moscova… Aceste fetiţe, pe care le-am preluat noi, erau celebrele campioane mondiale, primele campioane mondiale din istoria gimnasticii româneşti la concursul pe echipe. Titlul fusese obţinut în 1979, la Forthworth. Celebrele Eberle, Dunca… O echipă fabuloasă. Or, pur şi simplu, când am primit vestea că trebuie să mă prezint la Deva, la vremea respectivă nu se cerea părerea, primeai un telefon, mâine să vii…

Citeşte aici întregul articol din Jurnalul Naţional

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
 •  28 Octombrie 2008, 20:46

Daca ne gandim cate medalii a adus omul acesta impreuna cu marile noastre gimnaste Romaniei le pierdem numarul. Se mai gaseste cate un destept sa spuna rele despre el...care habar nu are. O fi avut metode mai dure de lucru, gimnastele sunt de inteles ca mai spun cate ceva, insa sa vina cineva sa il faca hot e aiurea.

 •  27 Octombrie 2008, 16:07

ptr m : lasa-l in pace pe marele om si antrenor BELU!!! ramai in mocirla ta plina de becali, turcu, borcea, taher, copos, iancu, penescu si alte nulitati!!!

 •  27 Octombrie 2008, 15:52

Mai dle M, dar de ce nu ne spui tu cate nereguli ascunde dl Bellu la ANS ca prea le stii pe toate.. Hai, scoate-ne din ceata.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează