SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CE 2017

Preşedintele FR Gimnastică se teme că am putea pierde organizarea CE 2017: "O palmă uriaşă pe obrazul României!"

Articol de - Publicat joi, 21 mai 2015 00:00

Adrian Stoica acuză Primăria că nu au fost începute lucrările la noua sală Polivalentă din Bucureşti: "Va fi o mare ruşine! Dacă dăm greş acum, va fi foarte greu să mai primim vreodată o competiţie majoră!"

Pe 24 ianuarie, anul acesta, România a fost desemnată, în mod oficial, organizatoarea CE de Gimnastică din aprilie 2017. În protocolul încheiat în decembrie 2013 de MTS, Federaţia Română de Gimnastică, Primăria Capitalei, Petrom şi Fundaţia Casa Campionilor, Sorin Oprescu se obliga să construiască noua sală multifuncţională pînă la finalul anului 2016.

Sîntem însă în mai 2015 şi nici măcar nu a fost semnat contractul cu constructorul, deşi Primăria a desemnat consorţiul Strabag ca şi cîştigător, de două ori. Acum însă, lucrurile sînt iar blocate la CNSC, unde rivalii de la Astaldi au depus contestaţie.

- Domnule Stoica, cum aţi obţinut organizarea acestei competiţii?
- Sincer? M-am dus cu nişte imagini, cu poze pe calculator. De fapt, ni s-a acordat această onoare pe baza notorietăţii gimnasticii româneşti şi, fără să mă laud, a prezenţei mele. Am două decenii în conducerea federaţiei internaţionale, unde am adunat 5 mandate, sînt vicepreşedinte de onoare al acestui for. Dar încheiasem acel protocol acasă, ştiam că lucrurile vor fi în regulă.

- Deci e în joc onoarea României şi obrazul dumneavoastră.
- Obrazul meu nu mai contează, e mai tocit, dar nu putem, nu avem voie să ne jucăm cu prestigiul şi renumele României.

"Daţi drumul la lucrare!"

- Dar, la un an de la licitaţie, lucrările la sală tot n-au început!?
- Nu pot să înţeleg. Legile noastre sînt prea permisive. Pînă cînd să poţi contesta o hotărîre a Primăriei?! Ai pierdut de două ori, ai pierdut în justiţie. Gata! Cîştigătorii să înceapă treaba, după aia te judeci tu cu ei în civil, dacă vrei. Dar nu produci României prejudicii ce nici nu pot fi cuantificate. Numai la noi se poate aşa ceva!

- Nu e şi vina Primăriei?
- Nu ştiu a cui e vina. Acum o lună, primarul Sorin Oprescu, cel care înţeleg că mai vrea un mandat, a ieşit public şi a spus că gata, e un cîştigător, Strabag, că în două săptămîni încep lucrările. Şi uite că nu se întîmplă nimic. Noi am respectat protocolul, avem competiţia, acum e rîndul Primăriei să-şi facă treaba.  

- E clar că aveţi mari emoţii.
- Eu n-am stat degeaba, dar din aprile am început să intru în fibrilaţii. În martie anul trecut, la Primărie am văzut cele două machete. Am înţeles că va fi o sală de clasă mondială. Dar să începem s-o contruim odată! Mi s-a tot spus, de un an, că gata, se încep lucrările luna viitoare şi tot aşa o ţin de un an. E incredibil, e penibil!

- Credeţi că se mai poate face sala în timp util?
- Eu zic că ambele firme o pot face, chiar dacă s-a depăşit termenul de începere a lucrărilor. Dar numai dacă finanţarea va funcţiona perfect, fără sincope.  

Variantă de avarie: corturi în loc de săli, la Cluj

- Avem şi varianta Cluj?
- Da, dar şi acolo sînt probleme. Au sala nouă, mai e vechea Polivalentă, dar noi avem nevoie de 4 săli de antrenament şi de încă una de încălzire, legată de cea de concurs. Deci trebuie să identificăm şi la Cluj alte trei săli. La Bucureşti era mai simplu, aveam Polivalenta veche, Dinamo, sălile din Complexul "Lia Manoliu". Ştiu că domnul Boc vrea să preia această problemă dacă sînt necazuri cu Bucureştiul. Dar să vedem ce soluţii vom găsi.

- Există soluţii pentru un interval de timp atît de scurt?
- Da, să instalăm nişte corturi mari, care să ţină loc de sală de încălzire, de săli de antrenament. S-a mai folosit metoda la Mondialele din 2003, la Anaheim, în SUA. Se poate finaliza totul într-o lună, iar costurile n-ar depăşi cîteva sute de mii de euro. Dar depinde ce găsim la Cluj, ce amenajări vor fi necesare. Lucrurile se pot complica şi acolo.

- Ce ar însemna pentru România să piardă această competiţie?
- Nici nu pot să mă gîndesc la asta. Ar fi o palmă uriaşă pe obrazul României, o palmă pe care nu ştiu cine, cînd şi cum ar putea s-o şteargă. E de neconceput aşa ceva, ar fi o mare ruşine! Trebuie să onorăm acest angajament! Trebuie!

"Am vorbit la Uniunea Europeană de Gimnastică, cu preşedintele Guelzec. Sînt şi ei îngrijoraţi. Vor să vină în inspecţie, să ajute. Ce să le arătăm, cum creşte iarba?!"
Adrian Stoica, preşedinte FR Gimnastică

600 de sportivi,băieţi şi fete, ar urma să participe la Campionatele Europene de Gimnastică din 2017

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
onduku
onduku  •  21 Mai 2015, 22:14

Deci probabil ca asa vor face si cu Euro 2020. BAI, PONTA, TREZESTE-TE BAI BAIATULE!

mobilajucarii
mobilajucarii  •  21 Mai 2015, 18:43

Sunt absolut stupefiat: nu mai poti sa-ti faci nici un plan in Romania de astazi ! Daca statul are avea o companie de constructii asemenea lucruri nu s-ar intampla, dar sistemul a fost "croit" asa cum se vede... Si daca tot a fost pomenita sala de la Cluj, e bine sa se stie ca si acolo au fost probleme, care au inceput DUPA ce a fost inceputa. Doua ierni a stat in bataia vanturilor scheletul salii, pana s-au lamurit lucrurile prin tribunale.

karpov.anatoli
karpov.anatoli  •  21 Mai 2015, 12:23

Hârciogule :)

Vezi toate comentariile (4)
Comentează