SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Punct de vedere olandez » Ce a spus Patrick Kiens, antrenorul echipei feminine a României, despre calificarea olimpică

Ana Maria Bărbosu FOTO Imago Images
Ana Maria Bărbosu FOTO Imago Images

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 octombrie 2023 15:00 / Actualizat miercuri, 04 octombrie 2023 15:19

Patrick Kiens, antrenor al tricolorelor” de la începutul acestui an, și-a exprimat ideile despre felul în care vedea gimnastica din România.

Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă și Andreea Preda au dus din nou echipa feminină a României la o ediție de Jocuri Olimpice.

Calificarea echipei României la Jocurile Olimpice de la Paris a venit după un an plin de scandaluri în care aducerea olandezului Patrick Keins a creat multă vâlvă. Acesta avea în trecut reclamații despre abuz fizic și psihic. Olandezul a fost însă păstrat și acum a vorbit despre această calificare venită după 12 ani de pauză  „Sunt gimnaste talentate, dar acum 20 de ani în România erau 500 de fete la poarta unei săli de gimnastică. Acum sunt zece și e o schimbare mare", a spus el.

Cele două sisteme

Kiens susține că s-a concentrat pe sănătate, pozitivitatea și acordarea încrederii. „Dacă analizezi sistemele care sunt în gimnastică, pot spune că sunt două sisteme. Unul este bazat pe cultura fricii, ce a făcut Martha Karoly în SUA... și celălalt este bazat pe ideea de a le face pe gimnaste să fie mai puternice, mai încrezătoare, mai ales în ideea de a-și cotrola viața și drepturile... Dacă nu faci aceste lucruri, nu vor rezista 30 de ore pe săptămână la antrenamente. Fără a avea o voce, fără a avea o relație bună cu antrenorul, fără a avea o bună comunicare, poți să reziști doar un ciclu olimpic", a spus Patrick pentru insidegymanstics.

Altfel de tratament

Apoi a continuat: „Am avut nevoie să menținem toate gimnastele în formă și sănătoase, toată lumea contează. Nu putem să stoarcem gimnastele ca pe lămâi și apoi să le aruncăm. Nu putem! De aceea împuternicirea lor este unica posibilitate. Potențialul e acolo pentru că poți să te uiți la valorile lor și la consistența lor. Întrebarea este dacă pot să facă același lucru atunci când pornește lumina verde".

Sabrina Maneca-Voinea a fost singura gimnastă care nu s-a pregătit în grupul antrenat de Kiens, ea fiind antrenată de mama sa, Camelia Voinea, în sala Dinamo.

Rezultate echipa României la ultimele cinci ediții de JO la care a participat

  • 2012 » locul 3 
  • 2008 » locul 3 
  • 2004 » locul 1 
  • 2000 » locul 1 
  • 1996 » locul 3

Citește și : 

Echipa feminină de gimnastică a României revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani!
CAMPIONATE MONDIALE
Echipa feminină de gimnastică a României revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani!
Echipa masculină a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, dar Andrei Muntean a prins un bilet individual
GIMNASTICĂ
Echipa masculină a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, dar Andrei Muntean a prins un bilet individual

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
ghghnt
ghghnt  •  19 Octombrie 2023, 11:32

Binenteles ca multora din gimnastica romanesca nu le convine ca a venit Keins si a facut intr-un an, ce altii nu au putut in ultimii 12 ani. Au incercat cu toate metodele posibile sa loveasca in el si in ceilalti antrenori, in federatie si apoi in gimnastele de la Deva. Rusine Alexoi si toti care s-au inhaitat in aceasta campanie murdara

MaxiP
MaxiP  •  04 Octombrie 2023, 19:19

A suparat multi oameni acest domn Kiens. Au incercat de altfel sa-l inlature cumva inainte sa apuce sa realizeze ceea ce n-au putut ei nicicum, dar s-au trezit tarziu. Apropo, doamna Lipa nu mai spune nimic? De numarul redus de gimnasti care se vor califica, de turismul facut pe bani publici? Sau asteapta finalul Mondialelor, corect. Sa nu cumva sa riste, daca cumva-cumva mai venim si cu vreo medalie de-acolo, deja se complica lucrurile.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează