SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Sabrina Maneca-Voinea, la 0,2 puncte de bronz, în timp ce Simone Biles a ajuns la 30 de medalii mondiale

Sabrina Maneca-Voinea în timpul exercițiului de la sol în calificări FOTO Imago Images
Sabrina Maneca-Voinea în timpul exercițiului de la sol în calificări FOTO Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 08 octombrie 2023 17:54 / Actualizat duminica, 08 octombrie 2023 19:06

Sabrina Maneca-Voinea (16 ani) s-a clasat pe poziția a patra la sol la Campionatele Mondiale de la Antwerp. Simone Biles s-a impus în ambele finale feminine pe aparate de duminică. 

Ultima zi a Campionatelor Mondiale de la Antwerp a venit cu șase finale pe aparate extrem de disputate. România a avut o singură reprezentantă, pe Sabrina Maneca-Voinea în finala de la sol. Medaliată cu bronz la Campionatele Europene, gimnasta din Constanța s-a calificat în finală cu ultimul punctaj, însă totul a pornit de la zero duminică. 

Românca în vârstă de 16 ani, cea mai tânără dintre finaliste, a intrat ultima pe covorul de la Antwerp. Pe primele trei locuri erau Simone Biles 14,633 (8,033, 6,700), Rebecca Andrade 14,500 (8,400, 6,100) și Flavia Saraiva 13,966 (8,266, 5700). 

Sabrina a avut un exercițiu pe care comentatorul l-a catalogat drept perfect pentru a pune punct competiției feminine. Ea și-a stăpânit emoțiile și a avut o evoluție fără erori majore, cu aterizări lipite de covor. Și-a încheiat exercițiul cu un sărut trimis spre tribune, însă s-a clasat lângă podium, pe patru. 

Românca a avut o dificultate de 6.000 și o execuție de 7,766, cea mai mică dintre toate participantele la egalitate cu ultima clasată, Alice Kinsella. Punctajul său a fost 13,766, la 0,2 puncte de medalia de bronz.

După ce a coborât de pe podium, Sabrina a fost îmbrățișată de Simone Biles, cea împotriva căreia și-a dorit să concureze. Imediat după afișarea notei, românca a mai primit o îmbrățișare de la americancă, apoi a rămas câteva secunde pe scaun, privind spre covorul albastru pe care evoluase cu câteva secunde înainte. 

Simone Biles, treizeci de medalii în zece ani 

Cu victoria de la sol, Biles (26 de ani) a ajuns la 30 de medalii mondiale, 23 de aur, 4 de argint și 3 de bronz, adunate în zece ani. Prima sa participare la o ediție a Campionatelor Mondiale a fost în 2013, tot la Antwerp. În cealaltă finală feminină de duminică, la bârnă s-a impus tot Simone Biles (14,800), urmată de chinezoaica Yaqin Zhou (14,700) și de brazilianca Rebeca Andrade (14,300). 

Seria continuă pentru România

Este a șasea ediție consecutivă a Campionatelor Mondiale pe care România o încheie fără medalie, însă delegația tricoloră pleacă de la Antwerp având asigurată calificarea olimpică a echipei feminine, care a fost pe zece în calificări, și pe cea a lui Andrei Muntean. 

2015 este ultima edițiela care România avut medaliați, atunci Marian Drăgulescu a câștigat argintul la sărituri, iar Larisa Iordache bronzul la individual compus

cbaa

Medaliații din finalele pe aparate

  • FEMININ 
  • SĂRITURI: Rebeca Andrade (Brazilia), Simone Biles (SUA), Yeo Seo-jeong (Coreea de Sud)
  • PARALELE: Qiu Qiyuan (China), Kaylia Nemour (Algeria), Shilese Jones (SUA)
  • BÂRNĂ: Simone Biles (SUA), Zhou Yaqin (China), Rebeca Andrade (Brazilia)
  • SOL: Simone Biles (SUA), Rebeca Andrade (Brazilia), Flavia Saraiva (Brazilia)
  • MASCULIN 
  • SOL: Artem Dolgopyat (Israel), Kazuki Minami (Iaponia), Milad Karimi (Kazahstan)
  • CAL CU MÂNERE: Rhys McClenaghan (Irlanda), Khoi Young (SUA), Ahmad Abu Al-Soud (Iordania)
  •  INELE: Liu Yang (China), Eleftherios Petrounias (Grecia), You Hao (China)
  • SĂRITURI: Jake Jarman (Marea Britanie), Khoi Young (SUA), Nazar Chepurnyi (Ucraina)
  • PARALELE: Lucas Dauser (Germania), Shi Cong (China), Kaito Sugimoto (Iaponia)
  • BARĂ FIXĂ: Daiki Hashimoto (Japonia), Tin Srbic (Croația), Weide Su (China)

Citește și: 

Nadia Comăneci într-un interviu pentru cotidianul belgian „Le Soir: „Nu sunt geloasă, am avut timpul meu”
CAMPIONATELE MONDIALE
Nadia Comăneci într-un interviu pentru cotidianul belgian „Le Soir: „Nu sunt geloasă, am avut timpul meu”
Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”
CAMPIONATELE MONDIALE
Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  09 Octombrie 2023, 10:35

Performanta fantastica, felicitri! Ma asteptam sa bata vreo 2 gimnaste, am sperat si la mai mult cand am vazut retragerea lui Gadirova, dar nu ma asteptam sa se bata la medalie. E debutanta, la momentul actual gimnastele cu experienta iau preponderent medaliile. Cred ca are un viitor foarte promitator in fata. Putin mai bine la executie si e in carti pentru o medalie la sol in orice competitie. Are acele aterizari putin joase, acolo pierde, desi efectiv sta la toate. Mi se pare putin aberant sa aibe aceeasi nota la executie ca si Kinsella care a facut praf exercitiul la sol, dar probabil nu am ochiul atat de bine format sa observ toate detaliile. Felicitari intregii echipe, un pas important in fata, speram ca anul viitor sa fie mai bine si cu un progres linear, in 2-3 ani putem fi in elita gimnasticii.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează