GIMNASTICA    •   

GIMNASTICĂ

Sandra, următoarea pe listă » 7 din cei 15 medaliaţi olimpici de la Londra şi-au depus deja cererea de rentă viageră

 
de Mirela Neag   •   08 Ianuarie 2013
 

Cel mai valoros sportiv român de la Olimpiada din 2012, gimnasta Sandra Izbaşa, a fost la minister şi a ridicat formularele pentru dosarul de pensionare.

Cîţiva, şi nu puţini, aproape jumătate, dintre medaliaţii de la Jocurile Olimpice din 2012 au început acest an avînd calitatea de pensionari. Au luat decizia să se retragă din viaţa sportivă, iar în decembrie şi-au depus cererea pentru a primi renta viageră. Judoka Alina Dumitru a considerat că a venit momentul să spună adio antrenamentelor. La fel şi colega sa, Corina Căprioriu, pe care însă antrenorul Florin Bercean încearcă în aceste zile să o determine să se răzgîndească.

Bitang nu ştie ce va face Izbaşa
Cătălina Ponor, care a renunţat la rentă în aprilie 2011 şi a revenit la lotul olimpic pentru a participa la Londra 2012, şi-a depus şi ea dosarul de pensionare. Diana Chelaru, componentă a echipei feminine, medaliată cu bronz olimpic, făcuse acest gest înaintea lui Ponor.

În ultimele zile ale lunii decembrie însă, Sandra Izbaşa a făcut un drum pe la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului. "A fost pe la noi şi a ridicat formularele necesare pentru dosarul de rentă viageră", a declarat ieri secretarul de stat Carmen Tocală.

Antrenoarea campioanei olimpice la sărituri, Mariana Bitang, a susţinut că nu ştie nimic despre intenţiile elevei sale. "De Crăciun abia s-a întors de la concursurile demonstrative şi apoi a intrat în vacanţă. Nu mi-a spus nimic. Am văzut-o însă că o frămîntă gîndul retragerii. Uzura a două cicluri olimpice îşi spune cuvîntul", a declarat Bitang.

Sabrerii au fost dezamăgiţi
Un caz special îl reprezintă cel al scrimerilor. Din motive pur financiare, trei componenţi ai echipei de sabie, vicecampioană olimpică, Rareş Dumitrescu, Florin Gelu Zalomir şi Alexandru Siriteanu, au decis să renunţe la antrenamente în schimbul rentei viagere din motive pur financiare. "Programul Pol România, prin care primeam o bursă olimpică, s-a încheiat după Londra, iar noi nu putem trăi doar din salariul de la club", a explicat în decembrie Rareş, liderul sabrerilor.

Cei trei au fost susţinuţi în acest demers şi de antrenorul lor, Mihai Covaliu, care a declarat atunci că sportivii care au obţinut rezultate la Olimpiadă nu sînt trataţi la adevărata lor valoare.

"Ei nu şi-ar dori să renunţe. Dar eu cred că sabrerii, şi nu numai ei, ar trebui să fie sprijiniţi financiar mai bine. Pe ei i-a dezorientat mult şi desfiinţarea Polului România şi trebuie să-şi facă şi ei nişte calcule. Pentru a-şi relua pregătirile în cele mai bune condiţii le-ar trebui o siguranţă financiară", a spus tehnicianul.

COSR introduce o nouă bursă
Programul Pol România a fost iniţiat de COSR în 2004 şi a demarat întotdeauna cu doi ani înainte de Jocurile Olimpice. Niciodată mai repede. Pentru a-i încuraja şi motiva totuşi pe sportivi, la ultima şedinţă a Comitetului Executiv, conducerea forului olimpic a decis să demareze un alt program, în perspectiva Olimpiadei din 2016.

"Aşteptăm de la federaţii propuneri cu sportivii care merită să fie incluşi în acest program. Aceştia trebuie să îndeplinească doar două condiţii: să se antreneze pentru Rio de Janeiro şi să aibă deja nişte rezultate în carieră", a explicat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.

Acesta a precizat că bursa pe care o poate primi un sportiv este, conform legii, de 1.000 de lei. Printre sportivi se vor număra, cu siguranţă, halterofilii Roxana Cocoş şi Răzvan Martin, gimnastele rămase în echipa României şi tiristul Alin Moldoveanu.

8.000 de lei este renta pe care o va primi Cătălina Ponor, dar şi Sandra Izbaşa

6.000 de lei este renta pe care o primesc sabrerii Rareş Dumitrescu şi Gelu Zalomir

"Este puţin probabil să mă întorc la lot şi să renunţ la rentă în schimbul unei burse care reprezintă mai puţin de un sfert din pensie" (Rareş Dumitrescu, sabrer)

"Cu riscul de a mă repeta, statul român încurajează abandonul sportivilor, şi nu invers. Nu este normal" (Mariana Bitang, antrenoare lot olimpic)

"Trebuie să găsim o soluţie pentru a-i convinge pe sportivii medaliaţi la Olimpiadă să renunţe la rentă şi să se întoarcă la antrenamente!" (Carmen Tocală, secretar de stat MTS)

 
Comentarii (2)
gabrielaj  (747 comentarii)
Sandra si-a facut datoria este un sportiv de nota zece statul sa dea mai multi bani sportivilor care obtin performanta si care sunt ambasadorii tarii si mai putin parlamentarilor burtosi si inculti care trag besini pe scaune si isi cumpara hainde de marca din banii nostri.Prefer sa platesc un sportiv ca Sandra care ne umple inimile de bucurie la competitii mondiale si nu un besinos de parlmentar parazit.Sa speram ca te razgandesti Sandra cred ca si la Europene mai poti lupta pentru suprematie la sol si sarituri si iti multumim pt toate medaliile obtinute te iubim.
08 Ianuarie 2013, 17:54   •   Comenteaza
gicarijakone  (944 comentarii)
Cam mari sumele de rente viagere. Pai la asa sume m-as face si eu sportiv de performanta si la 25 ani m-as retrage cu o pensie de 6000-8000 ron.
08 Ianuarie 2013, 10:54   •   Comenteaza
Comentează
Număr de caractere rămase: 700
 

Oprescu pregătește Bucureștiul pentru un mare cutremur Oprescu pregătește Bucureștiul pentru un mare cutremur
Bucureștiul este unul dintre cele mai nesigure orașe din lume, în cazul unui seism de proporții. Cladirile sunt vechi, construite prost și aglomerate peste limita siguranței. În plus, [...]

Alte Stiri

Un serviciu oferit de
Vrei sa te asociezi?
CAUT ASOCIAT SAU PARTENER DE AFACERI ! DOMENIUL DE ACTIVITATE AL SOCIETATII ESTE PRELUCRAREA MATERIALULUI LEMNOS: - OBTINEREA DE PANOURI DIN LEMN MASIV DIVERSE ESENTE( STEJAR, FRASIN, FAG, ...
Bacau/Bacau - pret 0,00 RON
Vand MAN TGA XXL '03 + semirem.
Cap tractor MAN TGA ( Cabina XXL, fab. 10.2003 ) + Remorca Vrangler an 2000 DOTARI FULL. INCLUSIV 2 REZERVOARE. STARE FUNCTIONARE IREPROSABILA. PRET ANSAMBLU 23000 E Tel 0749.536.743
Neamt/Roznov - pret 22.500,00 EUR
Fabrica de ciocolata, vinde utilaje specifice:
camera frigorifica -masina de glazurat -dozator -consa -temperator -masina rotire forme cu 4 brate -masina rotire forme cu 8 brate -moara cu ciclon pentru facut zahar pudra -tunel ...
Alba/Bucharest - pret 1.000,00 RON
ANTICARIAT
ANTICARIAT, cumparam carti vechi si noi, din orice domeniu si orice cantitate. Lichidam biblioteci, stocuri. Plata pe loc, deplasare gratuita. Inclusiv in weekend. ANTICARIAT: ...
Bucuresti/Bucuresti - pret 1,00 RON
pui rottweiler
VAND PUI ROTTWEILER DEPARAZITATI, VACCINATI, PEDIGREE, MICROCIP.PUIUTI PROVIN DIN PARINTI CAMPIONI.BUNICUL LOR ESTE ASTOR BON JONIPERA.SUNT 4 BAIETEI SI 4 FETITE NASCUTI PE 20.08.2012.
Sibiu/Sibiu - pret 250,00 EUR
Taguri: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
Autori: A B C D E F G I J L M O R S T V