SPORTURI  »  HANDBAL  »  FRANŢA-QATAR 25-22

1, 2, 3, 4, 5! » Franţa e din nou campioană mondială! Echipa de "mercenari" din Qatar a fost răpusă, 22-25

Franţa a cucerit în ultimii 20 de ani 16 medalii la JO, CM şi CE
Franţa a cucerit în ultimii 20 de ani 16 medalii la JO, CM şi CE

Articol de - Publicat luni, 02 februarie 2015 00:00 / Actualizat duminica, 01 februarie 2015 22:25

Franţa a devenit prima echipă din lume care a cîştigat cinci titluri mondiale! Qatar, echipa de "mercenari" construită peste noapte de şeici, nu a putut răpune cea mai bună echipă din lume, campioana olimpică, mondială şi europeană!

Franţa scrie istorie! Naţionala "cocoşului galic" a cîştigat aseară, la Doha, pentru a cincea oară titlul mondial după ce a învins cu 25-22 echipa ţării gazdă, Qatar. Victoria s-a conturat însă mult mai greu decît se aştepta toată lumea.

Francezii au început tare şi conduceau cu 13-7 în minutul 23. Qatarienii naturalizaţi peste noapte păreau că şi-au încheiat treaba, după ce au ajuns nesperat pînă în ultimul act al Mondialelor!

Sarici, Capote, Markovici, Borja Vidal s-au trezit însă, probabil, cu gîndul la milionul de dolari promis drept primă de şeici. Asiaticii au redus marja la trei goluri pînă la pauză, 11-14, pentru ca imediat după reluare, să vină şi să le sufle în ceafă adversarilor: 13-14! Echipa care domină handbalul mondial în ultimii 20 de ani, adunînd 10 titluri la toate competiţiile importante, nu s-a speriat însă.

Karabatici, Guigou, Jerome Fernandez, Narcisse şi ceilalţi jucători pregătiţi de Claude Onesta mai trecuseră de multe ori prin astfel de situaţii. Qatar a avut de multe ori şansa să egaleze, dar de fiecare dată s-a opus legendarul Thierry Omeyer, cel mai valoros portar din lume.

Emoţiile au rămas pînă la final şi nu s-au risipit decît cînd Franţa s-a desprins la 25-22 cu trei minute înainte de final. Aşa s-a şi încheiat a 24-a ediţie a Campionatelor Mondiale, cu Franţa arătînd încă o dată că ora exactă pe semicerc se dă de la Paris, indiferent cîţi bani ar investii alţii. Pînă cînd? Cel puţin pînă la Mondialul din 2017!

Au depăşit România şi Suedia
România a fost prima echipă care a cîştigat de patru ori titlul mondial. Din 1974, succesul handbalului românesc s-a încheiat însă. Suedia a fost a doua echipă care a egalat performanţa românilor, în 1999!

A urmat Franţa, echipă care a cunoscut  gustul victoriei pentru prima dată în 1995, succesul fiind repetat în 2001, 2009, 2011. Aseară, "cocoşii" au doborît orice record, punînd a cincea steluţă pe cupa cu trofee mondiale.

Oţelea depăşit
Românul Cornel Oţelea a fost primul handbalist din lume care a cucerit trei titluri mondiale. El a fost egalat în 2011, cînd Franţa a ieşit campioană mondială, de mai mulţi dintre handbaliştii "les bleus": Jerome Fernandez, Thierry Omeyer, Didier Dinart.

După succesul de aseară, de la Doha, Fernandez şi Omeyer au devenit primii handbalişti care au cîte patru titluri mondiale. Dacă interul stînga a anunţat că se va retrage, la 37 de ani, portarul ar putea să continue. El are 38 de ani.

9 medalii mondiale are Franţa în istoria sa, dintre care 5 de aur, una de argint şi trei de bronz. Doar Suedia are mai multe distincţii la campionatele lumii (11), dar nordicii au doar 4 medalii de aur

16 medalii a cucerit Franţa în ultimii 20 de ani, la Olimpiadă, Mondiale şi Europene. E cea mai prolifică "naţională" masculină din lume

Qatar 22
Markovici 7, Capote 6, Vidal 3, Mallash 3, Memisevici 1, Benali 1, Madadi 1. Antrenor: Valero Rivera

Franţa 25
N. Karabatici 5, Porte 4, Narcisse 4, Barachet 3, M. Guigou 3, Nyokas 3, Sorhaindo 1, Mahe 1, Fernandez 1. Antrenor: Claude Onesta

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close