SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA

A mai fost antrenor o zi! Federaţia a anunţat ieri numele noului selecţioner al reprezentativei feminine: Tomas Ryde

Articol de - Publicat marti, 10 martie 2015 00:00 / Actualizat luni, 09 martie 2015 21:55

Suedezul a bătut palma cu Cristian Gaţu, pe 9 septembrie 2008, dar a renunţat o zi mai tîrziu, invocînd nişte cauze neînţelese de nimeni

Federaţia Română de Handbal a dat ieri publicităţii numele noului antrenor al echipei feminine a României, după plecarea lui Gheorghe Tadici: suedezul Tomas Ryde. Va fi primul antrenor străin din istoria handbalului românesc, pînă acum doar antrenori autohtoni pregătind la nivelul selecţionatelor feminine.

Tomas Ryde (55 de ani) are o carte de vizită din care se distinge cucerirea Ligii Campionilor. Rezultatele sale au fost obţinute însă acum aproape zece ani, nemaifiind în centrul atenţiei în ultimul timp. A fost antrenorul Viborgului, echipă cu care în 2006 triumfa în Liga Campionilor, dar şi campion al Danemarcei în 2006 şi 2008. A fost în două rînduri şi antrenorul naţionalei feminine a Suediei. În ţara sa, le-a pregătit pe Tyreso şi Skuru HF.

Tomas Ryde va fi ajutat la naţionala României de antrenorul principal al Coronei Braşov, Bogdan Burcea. "Sîntem foarte bucuroşi că domnul Tomas Ryde a acceptat să colaborăm. Împreună cu domnul Bogdan Burcea sperăm să fie cuplul de antrenori care să aducă performanţele dorite de noi toţi. Am încercat să avem o continuitate pe banca tehnică a echipei naţionale feminine, iar faptul că domnul Burcea este în staff de nişte ani buni este o garanţie pentru asta", a declarat preşedintele FRH, Alexandru Dedu.

În 2008 a fost ameninţat telefonic?
Tomas Ryde a mai fost pentru o zi selecţionerul României. La Consiliul de Administraţie din 8 septembrie 2008, preşedintele FRH de atunci anunţa că a fost mandatat de ceilalţi membri să discute cu un antrenor străin. După o zi a bătut palma cu Ryde, care a acceptat să preia prima reprezentativă. Peste doar încă o zi a anunţat însă că nu mai poate veni, motivînd că nu a fost lăsat de firma de consultanţă de care era manageriat!

Se vorbeşte însă că suedezul a fost ameninţat atunci de către mai mulţi antrenori din România, de unul chiar telefonic! "Este o palmă dată întregului colectiv de antrenori români. Pe Ryde l-am bătut de două ori cu Oltchim în grupele Ligii Campionilor. Voi vorbi cu toţi antrenorii români să nu-l sprijine pe Ryde", declara de altfel la vremea respectivă Gheorghe Tadici, cel pe care Ryde urma să-l înlocuiască.

Contract pînă pe 15 iunie!
Tomas Ryde a fost de acord să semneze un contract valabil doar pe trei luni, perioadă în care va pregăti echipa României doar la Trofeul Carpaţi de la Cluj Napoca şi în preliminariile Campionatului Mondial, contra Serbiei, în luna iunie. "Contractul său este pînă pe 15 iunie, cînd are loc returul cu Serbia", a dezvăluit preşedintele FRH, Alexandru Dedu. Dacă va califica "naţionala" la Mondiale, lui Ryde i se va prelungi însă contractul cu obiectiv clar calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

"Sînt entuziasmat şi voi face orice să ne calificăm la Mondiale!"
Tomas Ryde a dat şi primele declaraţii după numirea sa la cîrma echipei naţionale. "Sînt foarte entuziasmat că mi s-a oferit oportunitatea de a fi antrenorul României. O naţiune şi o echipă cu istorie. Ce îmi place la jucătoarele române e că sînt foarte calificate din punct de vedere tehnic şi că joacă foarte corect", a declarat Ryde pentru site-ul federaţiei. Suedezul a vorbit şi despre şansele de a elimina Serbia şi a duce România la Mondialul din Danemarca. "Calificarea din iunie nu e una uşoară, dar e normal să fie aşa. Vom fi pregătiţi sută la sută pentru cele două meciuri şi vom contribui cu toată pasiunea pentru a face faţă acestei provocări, ca în final să ajungem la Campionatul Mondial şi la Olimpiada de la Rio", a declarat tehnicianul.

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (4)
goghe
goghe  •  10 Martie 2015, 14:41

Bine ca am scapat de Tadici ....

bamse1901
bamse1901  •  10 Martie 2015, 11:37

si eu credeam ca e vorba despre Gospodin Gica

sibman
sibman  •  10 Martie 2015, 10:03

Sunt putin ingrijorat ca in ultima perioada a intrat intr-un con de umbra pregatind echipe obscure. Sper sa fie alegerea potrivita.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează