SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA

Aihan Omer e omul momentului în handbalul masculin: "Nu mai vreau să fim găina Europei!"

Aihan Omer (stînga) a participat cu România la Mondialul din 2009, unde a fost prezent şi Buricea // Foto: Mediafax
Aihan Omer (stînga) a participat cu România la Mondialul din 2009, unde a fost prezent şi Buricea // Foto: Mediafax

Articol de - Publicat miercuri, 15 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 15 octombrie 2014 01:23

Noul selecţioner al României doreşte să readucă echipa la un turneu final, după ce cu nou-promovata Dunărea Călăraşi a ajuns pe podium.

Aihan Omer a ajuns a treia oară la echipa naţională a României. Fost campion al României cu Minaur Baia Mare, Fibrex Săvineşti, HCM Constanţa, Omer vine după o perioadă în care a fost suspendat cinci ani de Federaţia Europeană de Handbal. E un episod pe care vrea să-l uite, pentru că "nu trăiesc în trecut!". Ce a fost a fost, pe bancă a fost întotdeauna un profesionist.

La începutul sezonului a preluat şi nou-promovata Dunărea Călăraşi, o echipă pe care toată lumea o vedea cu mici şanse la rămînerea în prima ligă. Omer a debutat însă triumfal. A învins campioana HCM Constanţa, iar luni, în etapa a 7-a, a trecut şi de liderul la zi, Minaur Baia Mare, 26-23. Călăraşiul e pe locul 3, iar jocul echipei e unul încîntător.

- Domnule Omer, care e secretul reuşitei la Călăraşi? Aţi găsit un lot de jucători refuzaţi pe la alte echipe şi aţi ajuns deja pe locul 3.
- Secretul? Muncă şi seriozitate. Menirea antrenorului, la orice sport, e să scoată din elevii săi tot ce pot! Eu asta le spun mereu, că următorul meci e cel mai important din viaţa lor.

- Acum s-a schimbat obiectivul?
- (Rîde). Sper să nu! Obiectivul cînd am semnat era salvarea de la retrogradare. Acum sigur că ne dorim să terminăm cît mai sus. Ar fi formidabil să ajungem în play-off, dar trebuie să rămînem cu picioarele pe pămînt, să nu visăm.

- Aţi revenit la echipa naţională. De ce aţi acceptat?
- Sincer, pentru că nu suport să văd România în cel mai de jos punct, în ultima grupă valorică. Nu mai vreau să fim găina Europei. Acum sîntem în pre-pre-precalificările pentru Europenele din 2018. Sper ca uşor-uşor să urcăm, să ne gîndim iar la un turneu final, că o fi de Mondiale, de Europene, nu contează. Nu am venit să mă afirm, că nu mai am nevoie de nimic.

- Nici nu v-aţi îmbogăţit cu noul contract, nu?
- Să muncesc mai întîi, să am rezultate şi apoi voi cere şi bani mai mulţi.

"De luni strîng gaşca şi pornim la treabă!"

- Aţi făcut prima convocare pentru meciurile cu Kosovo. Aţi apelat iar la "garda veche"?
- Uite ce e! Nu e nici o gardă veche. Ăştia sînt cei mai în formă jucători la ora actuală. Că ne place sau nu, ăştia sînt. Dacă îi am pe Ghionea şi pe Toma, dacă ei joacă, eu stau acum să caut tineri pentru extrema dreapta? Cine demonstrează că merită să vină va fi chemat!

- Nu contează vîrsta, nu?
- Repet. Eu nu mă uit în buletin. Jerome Fernandez juca la 37 de ani pentru Franţa, Lovgren, Olsson la fel la Suedia. Tot aud, să întinerim echipa! Şi dacă întinereşti echipa şi te bate toată lumea? La mine vor veni cei mai în formă jucători, chiar dacă au 17 ani, 25 sau 35.

- Aţi vorbit cu convocaţii la telefon? Nu v-a refuzat nimeni? Înainte au fost jucători care au anunţat că nu mai vin.
- Am vorbit cu mulţi, dar nu mi-a zis nimeni că nu vine. Sper să nu am surprize. Oricum, ei ştiu că la mine nu există negocieri. Le-am spus tuturor, România are acum nevoie de ei. Trebuie să punem umărul să ieşim din gaura în care am intrat.

Lotul convocat de Aihan Omer
Portari: Stănescu (HCM Constanţa), Pralea (HCM Vaslui), Sopca (Potaissa Turda)
Extreme dreapta: Ghionea (Wisla Plock), Toma (HCM Constanţa)
Extreme stînga: Buricea (HCM Constanţa), Pavel (Potaissa Turda)
Interi stînga: Şimicu (Hamburg), Racoţea (Wisla Plock), Şania (Dunărea Călăraşi)
Interi dreapta: Criciotoiu (Friesenheim), Ghiţă (Selestat), Grigoraş (Poli Timişoara)
Centri: Csepreghi (Creteil), Stavrositu (HCM Constanţa)
Pivoţi: Savenco (Dinamo), Novanc (CSM Bucureşti), Iancu (Ştiinţa Bacău)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
masim
masim  •  23 Octombrie 2014, 09:46

sa speram ca o sa auzim de bine si la lotul masculin e omul potrivit care sper sa le scoata fumurile din cap la multi dintre "marii" nostri handbalisti actuali bafta !

robert1205
robert1205  •  16 Octombrie 2014, 22:18

Aihan Omer e meserias, e profesionist. Este liderul de care aveam nevoie,

rdanutz
rdanutz  •  15 Octombrie 2014, 16:39

Hai baietii! Hai Romania! Hai ca se poate!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close