SPORTURI  »  HANDBAL  »  GERMANIA

Alexandru Şimicu a jucat în primul derby din Bundesliga: "Am ajuns într-o altă lume!"

Alex în tricoul lui Hamburg
Alex în tricoul lui Hamburg

Articol de - Publicat miercuri, 03 septembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 02 septembrie 2014 21:37

Interul stînga a marcat două goluri în meciul pierdut de echipa sa, 19-20, în faţa campioanei Kiel. Românul spune că mai are mult de muncit şi că încă nu s-a adaptat în noul campionat.

Problemele de ordin financiar prin care trece campioana României, HCM Constanţa, l-au făcut pe Alex Şimicu să accepte oferta fostei campioane a Europei, Hamburg SV. Dorit de antrenorul francez Christian Gaudin, cel care l-a cunoscut la meciurile "naţionalei" României, contra Suediei, Şimicu a făcut pasul spre cel mai puternic campionat din lume.

- Alex, au trecut trei etape la noua ta echipă. Cum a fost impactul cu Bundesliga?
- Destul de dur. E o lume total, dar total diferită! Condiţii de antrenament superioare, noi nu avem altă treabă decît să ne antrenăm. Practic, acum sînt într-o altă lume.

- Simţi că ţi-e greu acum, la început?
- E destul de greu, mai ales că nu am avut timp să mă adaptez la noul stil impus de antrenorul Christian Gaudin. Să-ţi dau un singur exemplu: aici ne apărăm cu pivotul în spatele apărătorului, nu în faţă, ceea ce pentru mine e o noutate. Nu m-am apărat niciodată aşa. În două săptămîni e greu, dar cu fiecare zi care trece simt că e mai bine.

- Cum te-a primit vestiarul? Sînt acolo campioni mondiali, cîştigători de Liga Campionilor.
- Foarte bine. Colegii sînt admirabili. M-au ajutat să-mi caut casă, să îmi fac abonament la telefon, mă invită la ei acasă, la cafea. Sînt oameni normali, nu au aere de superioritate acum că ei au rezultate mai bune.

- Nu aţi avut un start reuşit, două egaluri şi o înfrîngere...
- Aşa e. În primele două etape am condus în permanenţă, cu Hannover şi la şase goluri, dar am scăpat un punct printre degete. La fel în prima etapă cu Gummersbach. Oricum, aici orice meci e greu, oricine poate bate pe oricine. Avem echipă tînără, nu există omogenitate, sper să jucăm din ce în ce mai bine.

- Cum a fost luni seara cu Kiel? Aţi pierdut la un singur gol. 19-20.
- Da, am fost conduşi tot timpul, dar am egalat pe final la 17, 18 şi 19. Am primit ultimul gol şi nu am mai putut reveni. Cum am mai spus, eu încerc să mă integrez, am marcat de 6 ori în cele trei etape, vreau mult mai mult.

- Hamburg a avut probleme cu banii la începutul sezonului, era la un pas să retrogradeze din acest motiv. Ce ştii, s-au rezolvat aceste neajunsuri?
- Da, cei de la club a trebuit să depună în bancă garanţia financiară pentru acest sezon, patru sau cinci milioane de euro, nu ştiu exact. Nu mai sînt probleme.

- Ai început şi meditaţiile la limba germană?
- Da, avem o profesoară. Pentru mine e bine că eu am vorbit şi acasă, mama e jumătate nemţoaică. Înţeleg tot, dar e mai greu să mă exprim. Băieţii mi se adresează în germană, iar eu le răspund, deocamdată, în engleză.

- În cît timp vom vedea un nou Şimicu?
- Sper că foarte curînd. Să capăt încredere şi să mă adaptez la echipă.

45.000 de euro pentru transfer
Alex Şimicu mai avea un an de contract cu HCM Constanţa, dar campioana României a fost de acord cu transferul după ce Hamburg s-a angajat să-i plătească jucătorului datoria de 45.000 de euro pe care HCM o avea la handbalist. În plus, Hamburg va suporta costurile unui cantonament în Germania pe care HCM Constanţa îl va face, probabil, vara viitoare.

Cine e Hamburg?
Echipa la care evoluează Alex Şimicu e un nume mare în Bundesliga. Hamburg a cîştigat Liga Campionilor în 2013 şi sezonul trecut a terminat pe 4, din 18 competitoare, urmînd să participe în Cupa EHF. Hamburg are jucători de mare valoare în lot precum nemţii Johannes Bitter, Pascal Hens, campioni mondiali cu Germania, danezii Hans Lindberg şi Henrik Toft Hansen, campioni europeni, dar şi alţi internaţionali.

"Christian Gaudin a fost cel care m-a dorit la Hamburg. El m-a propus, iar nemţii au fost de acord după ce au vizionat cîteva înregistări cu evoluţiile mele la Constanţa" ( Alexandru Şimicu)

"Mai am nevoie de o perioadă pentru adaptare, ca să capăt mai multă încredere, dar în scurt timp sper să devin jucătorul de care are nevoie Hamburg, un golgeter" (Alexandru Şimicu)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează