SPORTURI  »  HANDBAL  »  DINAMO

exclusiv Jucătorul dinamovist venit de la Barcelona e convins că a făcut o alegere excelentă: „Îmi plac oamenii din București și orașul”

Jucătorul dinamovist venit de la Barcelona e convins că a făcut o alegere excelentă: „Îmi plac oamenii din București și orașul”
Jucătorul dinamovist venit de la Barcelona e convins că a făcut o alegere excelentă: „Îmi plac oamenii din București și orașul”

Articol de - Publicat joi, 08 septembrie 2022 18:57 / Actualizat joi, 08 septembrie 2022 19:13

Interul stânga Ali Zein, 31 de ani, venit la campioana României de la Barcelona, crede mult în spiritul de echipă. El a fost cucerit de proiectul lui Xavi Pascual la Dinamo și 

Campioana României, Dinamo București, a realizat în această vară unul dintre cele mai răsunătoare și surprinzătoare transferuri. Egipteanul Ali Zein, câștigător al Ligii Campionilor cu Barcelona în sezonul anterior, a semnat pentru doi ani competiționali cu alb-roșiii. "Am venit la Dinamo pentru că mi-a plăcut proiectul și pentru că vreau să-mi îmbunătățesc jocul", a spus Ali Zein într-o extinsă discuție exclusivă cu Gazeta Sporturilor.

Jucătorul dinamovist venit de la Barcelona e convins că a făcut o alegere excelentă: „Îmi plac oamenii din București și orașul”
Ali Zein în acțiune în Supercupa câștigată de Dinamo în fața Stelei FOTO Cristi Preda

"Nu sunt o vedetă în Egipt"

Născut în urmă cu 31 de ani, Ali Zein Mohamed a ajuns la handbal după ce a practicat înot și karate. El a povestit că în Egipt copiii fac la școală handbal, volei, baschet, iar antrenorii îi selecționează pe cei care sunt talentați și vor să facă perfomanță. "Când ești tânăr încerci mai multe sporturi, dar handbalul îmi place foarte mult, controlez foarte ușor mingea și este una dintre plăcerile mele. Din acest motiv am ales handbalul și în 1997 am ajuns la cel mai important club din Egipt, Al Ahly", a rememorat interul stânga.

Ali spune că președintele Federației Internaționale, egipteanul Hassan Mustafa, a ajutat foarte mult la dezvoltarea handbalului în țara natală, care este acum pe locul 2, după fotbal, ca popularitae și performanțe, iar titlurile de campioni ai Africii au dus la creșterea notorietății generației sale.

"Eu nu sunt o vedetă în Egipt. Toată echipa națională este un star. După generația de aur din anii ‘90, acum am ajuns cu colegii mei în Top 4 ca rezultate și faimă. Încercăm să facem și mai mult pentru Egipt", a declarat Ali Zein.

A jucat în cariera sa la echipe din Africa, Asia și Europa și crede că la fiecare echipă a progresat, chiar dacă fiecare experiență a fost distinctă. "Totul este diferit în țările în care am jucat: cultura, mentalitatea, atitudinea, handbalul, campionatul respectiv. Contează mult calitatea ta individuală și să poți demonstra cât de bun ești. Trebuie să muncești mult pentru a progresa, pentru a juca în echipe bune și în echipa națională", a dezvăluit egipteanul câteva dintre secretele carierei sale.

"Liga Campionilor cu Barcelona, un vis îndeplinit"

În 2021, Ali Zein a fost transferat la Barcelona, formație cu care a câștigat tot: Liga Campionilor, Liga ASOBAL, Cupa Regelui, Cupa ASOBAL și Supercupa ASOBAL. "Am fost foarte fericit la Barcelona. Am câștigat tot ce se putea, a fost un transfer foarte bun pentru cariera mea și o experiență incredibilă pentru mine ca jucător. A fost fantastic când am câștigat Liga Campionilor, ca un vis îndeplinit care nu poate fi explicat în cuvinte", a povestit africanul despre capitolul catalan din cariera sa.

Jucătorul dinamovist venit de la Barcelona e convins că a făcut o alegere excelentă: „Îmi plac oamenii din București și orașul”
În vestiarul Barcelonei, după cucerirea titlului în Spania sezonul trecut

După sezonul extraordinar cu Barcelona, Ali Zein a fost cucerit de proiectul dinamovist și a semnat pentru 2 ani cu campioana României.

"Este foarte important să știi ce îți dorești. Mi-a plăcut proiectul de la Dinamo, poate la Barcelona aș fi câștigat din nou tot, am tot respectul pentru Barcelona, dar pentru mine cred că a fost mai bine să fac acest pas, să-mi îmbunătățesc jocul, să mă dezvolt. Cred că am luat o decizie bună pentru mine. Familia este pe primul plan, mereu mi-a fost alături. Părinții, frații, soția și cei doi copii au fost surprinși că plec de la Barcelona, dar au încredere în mine, în alegerile mele", a declarat Ali Zein.

"Am venit la Dinamo și pentru Pasqui și Shebib"

El a dezvăluit că știa câteva lucruri despre Dinamo: că este cel mai importat club din România, cu suporteri foarte mulți, care-și dorește să realizeze ceva măreț în handbal.

"A contat și că Xavi Pascual este antrenor la Dinamo, este un antrenor foarte bun, a câștigat Liga Campionilor, mă simt foarte bine cu el. Pasqui dorește să fim tot timpul sută la sută și la antrenamente, și la meciuri, nu-i este ușor să pregătească la același nivel 23 de jucători. Jos pălăria pentru el! Mai am nevoie de timp să mă adaptez, pentru că România este o țară nouă pentru mine, cu o cultură diferită , atitudine diferită, totul este nou pentru mine. Am nevoie de timp ca să-i înțeleg pe români, dar pentru început este OK", a elaborat el.

Cel mai bun handbalist al Africii în 2018 este bucuros pentru că la Dinamo va evolua din alături de prietenul său, Shebib Mamdouh. "Este prietenul meu, jucăm împreună din 2007, am fost coechipieri și la Aix-en-Provence, am câștigat multe trofee împreună. Ne cunoaștem foarte bine, ne înțelegem foarte bine, sunt foarte fericit că ne-am reîntâlnit. Îmi place modul în care luptă pe teren", l-a caracterizat Ali pe pivotul care e din 2019 la Dinamo.

Jucătorul dinamovist venit de la Barcelona e convins că a făcut o alegere excelentă: „Îmi plac oamenii din București și orașul”
Egipteanul la plimbare, într-un moment de respiro Împreună cu Shebib, în 2016, cu care e acum din nou coechipier

"Va fi greu în Liga Campionilor"

Ali Zein știe despre pretențiile fanilor dinamoviști pentru cea mai importantă competiție continentală a cluburilor, dar nu poate promite nimic în ce privește partidele din Europa.

"Este foarte greu să spun de acum ce se va întâmpla în Liga Campionilor. Deocamdată nu am avut meciuri internaționale, nu am jucat în deplasare cu echipe tari, dar Dinamo încearcă să-și îmbunătățească exprimarea. Cu siguranță nu va fi ușor în Liga Campionilor, toate meciurile vor fi grele, dar trebuie să le câștigăm", speră el.

Handbalistul african a fost antrenat în carieră de mulți spanioli: David Davis, Roberto Garcia Parondo, Carlos Ortega, Xavi Pascual. El spune despre aceștia că fiecare l-a ajutat în carieră și că detaliile fac diferența în sistemul gândit de tehnician.

"Fiecare antrenor spaniol are personalitatea sa, sistemul său pe care l-a gândit. Am învățat de la fiecare foarte mult. De exemplu Pasqui, după ce a câștigat tot cu Barcelona, a venit la Dinamo, dar are jucători diferiți, cu mentalități diferite și trebuie să-și adapteze sistemul noilor condiții, în funcție de calitatea handbaliștilor. Antrenorul contează foarte mult la handbal, detaliile fac diferența și el știe totul despre adversar, face planul pentru meci și acesta trebuie respectat. Nu este deloc ușor să fii antrenor bun", a detaliat Ali Zein experiența sa cu antrenorii iberici. Iar cea cu Pascual se va îmbogăți în fiecare săptămână petrecută la Dinamo. Cu alte performanțe la orizont.

"Regulile trebuie respectate"

Egipteanul spune că a înțeles și de ce s-a impus în handbalul românesc regula cu trei români obligatoriu pe teren și că tot antrenorul suferă cel mai mult. "Cu siguranță îi este greu lui Pasqui, face tot felul de planuri, dar regulile trebuie respectate. Federația, Guvernul vor să ajute jucătorii români și s-au gândit la echipa reprezentativă. Dacă naționala României va avea rezultate, va fi bine și pentru echipele de club, pentru că vor veni mai mulți sponsori, se va vorbi despre handbal", crede Ali Zein. 

"Îmi plac oamenii din București și orașul"

Cel mai bun inter stânga african, dinamovistul Ali Zein iese în evidență și prin lookul său. Egipteanul spune că nu are niciun tatuaj, dar stilul său se regăsește prin modul în care-și poartă părul. "Îmi place stilul meu. Am încercat tot felul de frizuri pentru părul meu, dar așa mă simt bine acum. Poate la 40 de ani îl voi scurta", spune el râzând. 

Cucerit de supa de vită cu legume

Aflat de aproximativ 3 luni în București, Ali Zein Mohamed spune ca îi place orașul, dar nu prea a avut timp ca să-l descopere. "Bucureștiul este un oraș frumos, oamenii sunt foarte prietenoși, vor să te ajute. Pentru mine este foarte importantă atitudinea oamenilor care locuiesc aici, este un punct de plecare foarte bun. Nu am văzut prea multe locuri din București pentru că ne-am antrenat mult, dar am fost în câteva restaurante și mâncarea este foarte bună. Îmi place mult supa de vită cu legume", a dezvăluit Ali Zein.

3titluri ale Africii are în palmares Ali Zein cu naționala Egiptului

2titluri de cel mai bun inter stânga al Africii deține Ali Zein

268de selecții în naționala Egiptului are Ali Zein, începând din 2011

320de goluri a marcat interul stânga pentru echipa reprezentativă

CV Ali Zein Mohamed

S-a născut pe 14 decembrie 1990

Are 1,95m

Post – inter stânga

Cluburi la care a evoluat: Al Ahly (Egi) 2008-2013, Etoile Sportive du Sahel (Tun) 2013-2014, Al Jazira (EAU) 2014-2016, Pays d‘Aix UC (Fra) 2016-2018, Sharjah (EAU) 2018-2021, Al Ahly 2020, FC Barcelona (Spa) 2021-2022, Dinamo București 2022-

Palmares: campion al Africii 2016, 2020, 2022, medaliat cu argint 2018, aur la Jocurile Mediteraneene 2013

Doi dintre cei mai buni străini din handbalul masculin și-au luat cetățenia română
DINAMO
Doi dintre cei mai buni străini din handbalul masculin și-au luat cetățenia română
Alexandru Dedu schimbă sportul » După ce a pierdut șefia FRH, acesta candidează la altă federație
ALEGERI
Alexandru Dedu schimbă sportul » După ce a pierdut șefia FRH, acesta candidează la altă federație

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează