SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - NORVEGIA 25-20

Am văzut norvegience plângând! După aproape 16 ani, România a învins din nou Norvegia: 25-20

Româncele s-au bucurat la final ca după o secetă de 16 ani FOTO Raed Krishan (Cluj)
Româncele s-au bucurat la final ca după o secetă de 16 ani FOTO Raed Krishan (Cluj)

Articol de - Publicat joi, 10 martie 2016 00:00

Sala de la Cluj e un vulcan. 7.200 de oameni au venit să vadă după mult timp Norvegia îngenuncheată. Campioana mondială şi olimpică, echipa care ne-a făcut de atâtea ori să plângem, câştigând în faţa tricolorelor, de multe ori, la un singur gol!

Pentru Neagu, Ungureanu, Brădeanu, Manea, Elisei, Buceschi şi celelalte, ultima înfrângere de la Mondialul danez încă mai creează coşmaruri. Victoria venită atunci, la Herning, în prelungiri, a fost extrem de dureroasă. A lăsat urme. Arbitrajul a fost şi el dubios.

După meciul din Danemarca, fetele au făcut o promisiune. "Să vină la Cluj, în martie, cu Lah şi cu Sok, şi o să le scoatem din sală!". S-au ţinut de promisiune.

Nu mai ştiau pe unde sunt

Cu toate vedetele în echipă, cu aproape aceeaşi formaţie care a câştigat al treilea titlu mondial, norvegiencele au venit la Cluj foarte încrezătoare. Cu nasul pe sus. Nu mai era nimeni ca ele! Atât le-a trebuit româncelor. Au pornit tăvălugul. Gol după gol în poarta nefericitei Kari Grimsbo, omul partidei.

Dacă nu era ea, diferenţa era şi mai mare. Pe finalul reprizei, tabela indica un incredibil 16-6! Nu am văzut niciodată Norvegia într-o asemenea dezorganizare, o echipă năucită, care nu-şi găsea coordonatele.

Antrenorul Thorir Hergeirsson schimba liniile ca la hochei. Degeaba! La pauză România avea 16-9. Mai puteau însă întoarce norvegiencele. Au făcut-o de atâtea ori.

Puse în gardă

În vestiar, româncele îşi trag sufeltul. Sunt obosite, au alergat ca niciodată pentru a fi cu un pas mereu în faţa nordicelor. Diferenţa liniştitoare se păstrează şi în partea a doua. În rol intră Paula Ungureanu. Zboară din bară în bară.

Cristina Neagu nu poate fi ţinută om la om. Nordicele încearcă, dar tactica pare una falimentară. Minutele trec. Visul de a învinge Norvegia e tot mai aproape. Norvegiencele îşi dau şi ele seama. Încearcă doar să limiteze proporţiile scorului. Se termină 25-20.

E vremea sărbătorii în sala din Cluj. Norvegiencele părăsesc sala cu capetele plecate. Cele mai tinere au şi lacrimi în colţul ochilor albaştri. Nu e însă timp pentru tristeţea lor. Acum e vremea noastră!

Probleme cu tabela şi observatoarul

În prima repriză, în minutul 15, tabela sălii din Cluj a avut un mic scurtcircuit! În loc de 10-4, indica 6-4. S-a oprit jocul pentru a se remedia situaţia, dar în loc de 10-4, cum era şi normal, observatorul partidei, fosta mare jucătoare sârbă Tanja Medved, a spus că scorul era 9-4!

Fluierături, contestaţii. Sârboaica e ca un catâr. Se termină repriza, tabela arată 15-9 şi nu 16-9 cum ar fi normal. Videoanalistul României, Radu Cheregi, coboară din tribună. Îi demonstrează gol cu gol observatorului că România a marcat de 16 ori.

Se vorbeşte cu arbitrii. Pusă în faţa evidenţei, Tanja Medved acceptă că a greşit. Norvegienii nu protestează. Ştiau că au primit 16 goluri. Totul intră în normal.

Ca şi calificate la Euro 2016

România e acum lider în grupa 1 de calificare pentru CE 2016. Cu trei victorii din tot atâtea partide disputate, "tricolorele" au biletele pentru turneul final în buzunar. România mai are de jucat în Norvegia, pe 12 martie, apoi în luna iunie cu Lituania acasă şi cu Belarus în deplasare. Primele două echipe merg la CE.

"Am aşteptat 16 ani. E dulce această victorie. Eu am fost în echipă şi în 2000 şi acum. Sper să nu mai aşteptăm alţi 16 ani să batem Norvegia"
Aurelia Brădeanu

"Suntem foarte fericite. Ne-am dorit enorm să le batem. Nu am făcut-o ca o răzbunare după înfrângerea de la Mondiale. Am vrut doar să ne demonstrăm nouă că putem"
Ana Maria Tănăsie

"România a câştigat meciul în apărare. A reuşit o primă repriză senzaţională. Noi nu am reuşit să ne revenim decât în partea a doua. Ştiam că vom avea un meci greu. Încercăm să învingem sâmbătă, la Stavanger"
Nora Mork

"Când îţi doreşti cu adevărat ceva, reuşeşti. Norvegia nu putea să ne bată la infinit. Sunt foarte bucuroasă, mai ales că această victorie a venit la Cluj, oraşul meu"
Florina Chintoan

9 victoriiconsecutive avea Norvegia în faţa României din 2000 până aseară. Era singura echipă pe care naţionala feminină nu o învinsese în acest timp

România 25
Neagu 10, Buceschi 3, Chiper 3, Elisei 2, Manea 2, Szucs 1, Brădeanu 1, Tănăsie 1, Zamfirescu 1, Chintoan 1. Antrenor: Tomas Ryde

Norvegia 20
N. Mork 6, Kristiansen 3, Loke 3, Kurtovici 2, Herrem 2, Sulland 1, Stange 1, B. Riegelhuth 1, S. Solberg 1. Antrenor: Thorir Hergeirsson

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
tandd
tandd  •  10 Martie 2016, 11:00
Postat de caminero pe 10 Martie 2016, 09:53

Sincer? Este total neinteresantă această victorie, în contextul unei grupe de calificare din care România şi Norvegia sînt cele care se vor duce la Europene 100%. Ale noastre puteau pierde lejer dubla cu Norvegia, şi tot aia era.

tipic romanesc,merge si asa.Orice sportiv trebuie sa intre pe teren sa castige orice meci nu sa joace la mica ciupeala ca ,,oricum ne calificam,,, de aia suntem noi unde suntem ca facem mereu calcule de alibi 1-2 cu 1-0 merge,

ralffy_mr
ralffy_mr  •  10 Martie 2016, 10:50

Felicitari fetelor... sper sa nu mergeti acum voi in Norvegia cu nasul pe sus... inca mai aveti de demonstrat... vrem aurul!!! Multa Bafta!! Hai Romania!!!!

349540421883247
Alexander Petrov  •  10 Martie 2016, 10:11

"botizann" *** prost ... meciul a fost oficial băi cap de struț. Chiar daca jucau un amical trebuia sa fie tratat ca unul oficial.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează