SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM HANDBAL 2011

Analiza Campionatului Mondial din Brazilia » Au jucat cu inima, dar cu poarta goală

Reacţia Elisei Ardean după o aruncare, în timpul meciului cu selecţionata Braziliei, din Campionatul Mondial de Hanbal Feminin. (Foto: Marius Ionescu)
Reacţia Elisei Ardean după o aruncare, în timpul meciului cu selecţionata Braziliei, din Campionatul Mondial de Hanbal Feminin. (Foto: Marius Ionescu)

Articol de - Publicat joi, 15 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 14 decembrie 2011 20:31

Chiar şi în absenţa a patru jucătoare de bază, Neagu, Stanca, Ungureanu şi Vizitiu, România ar fi putut ajunge mult mai sus de locul 13. Nu a avut însă portari de valoarea echipei.

"Naţionala" României a terminat o singură dată în istoria sa mai jos de locul 13, pe care a încheiat ediţia Mondialului brazilian. S-a întîmplat în 2001, în Italia, cînd echipa pregătită atunci de Dumitru Muşi a venit pe locul 17! În rest, în 19 ediţii, exceptînd-o pe cea din 2011, "tricolorele" nu s-au mai clasat niciodată mai jos de locul 10. Şi e singura echipă din lume care s-a calificat la toate turneele finale mondiale. Ce a dus la acest ruşinos loc 13, care au fost cauzele? De ce o echipă care anul trecut termina pe locul 3 la Europene la doar un an nu poate intra în primele opt la Mondiale?

1. Cu poarta goală
România nu a avut poartă la ediţia braziliană. Goal-keeperii Talida Tolnai şi Tereza Pîslaru nu au fost deloc în formă. România a realizat, dintre cele 16 echipe calificate în optimile de finală, al 15-lea procentaj la portari, 27%, fiind doar deasupra Angolei, cu 25%, formaţie africană care, paradoxal, a reuşit calificarea în sferturile de finală. E adevărat că nici apărarea nu i-a ajutat prea mult pe portari, dar oricît ar fi muncit handbalistele din defensivă, în momentul în care primeşti gol după gol, nu mai ai parcă putere să te lupţi. Drept exemplu, Talida Tolnai a apărat la Euro 2010 95 de aruncări, avînd un procentaj de 42 la sută. E o mare diferenţă faţă de cele doar 32 de mingi, cu 27% procentaj.

2. Lipsa a patru piese de bază
România e în momentul de faţă o echipă valoroasă şi care poate să se bată de la egal la egal cu oricine, dar în momentul în care se poate baza pe toate jucătoarele. Fără Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume, golgeterul CE 2010, fără Ionela Stanca, considerată între primii cinci pivoţi din lume, fără Paula Ungureanu şi Patricia Vizitiu, România nu a mai reprezentat o forţă. Handbalul românesc nu a mai produs în ultimul timp la fel de multe jucătoare precum se întîmpla în anii '80-'90.

3. Apărarea
Altădată recunoscută pentru forţa sa defensivă, România nu mai reprezintă de mult o echipă care se bazează aproape exclusiv pe apărare. Nu mai avem jucătoare bazate pe defensivă, gen Steluţa Luca sau Valeria Beşe. Că România a avut o apărare slabă o dovedesc şi cifrele. Am fost echipa cea mai expusă aruncărilor adverse, 249 de şuturi, pe primul loc între formaţiile calificate în "optimi"! În plus, am reuşit foarte puţine contraatacuri, 26, lucru datorat tot unei apărări slabe.

4. O echipă obosită
România a fost echipa cu cea mai mare medie de vîrstă, undeva peste 27 de ani. Din cauza faptului că nu am avut, cum se spune în sport, o bancă lungă, cu rezerve de valoarea titularelor, antrenorii României au fost nevoiţi să folosească obsesiv aceleaşi jucătoare. Acestea nu au mai putut din punct de vedere fizic în meciurile hotărîtoare, cu Brazilia sau Croaţia, mai ales pe finalurile de meci.

5. Antrenorul
Sînt multe voci care-l atacă pe selecţionerul Radu Voina. Că nu a făcut lotul cum trebuie, că nu a gestionat bine finalurile de joc sau că nu a adus echipa într-o formă optimă la momentul începerii Campionatului Mondial. Dacă la ultimele două puncte i se pot imputa multe lui Radu Voina, în ceea ce priveşte lotul, sînt puţine jucătoare care au rămas acasă şi care ar fi putut prinde lotul de 16! Voina a preferat să le includă în lot pe Dedu şi Buceschi, handbaliste de perspectivă, ştiind probabil că acestea nu vor avea şansa să joace în Brazilia, eventual doar cîteva minute.

Cele mai folosite jucătoare ale României la Mondiale
1. Aurelia Brădeanu 5h 05' 08" (6 jocuri)
2. Valentina Elisei 4h 34' 34" (6 jocuri)
3. Adina Fiera 3h 08' 17" (5 jocuri)
4. Oana Manea 3h 05' 31 (4 jocuri)
5. Oana Chirilă 3h 03' 53" (6 jocuri)

Top marcatoare România
1. Oana Chirilă 24 goluri / 9 din 7 metri
2. Valentina Elisei 22 goluri / 2 din 7 metri
3. Adina Fiera 17 goluri
4. Aurelia Brădeanu 16 goluri
5. Adriana Nechita 14 goluri

112 greşeli tehnice neforţate a făcut România în tot turneul final, cu o medie de 18 pe meci. În jocul decisiv cu Croaţia însă, România a comis doar 12 greşeli neforţate

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
angeladeva
angeladeva  •  16 Decembrie 2011, 11:23

Nu mai dati vina pe portari, nu mai aruncati cu gunoi in fete, asa este fara Luca-Bese in aparare, fara Cristina, Ionela si Patricia in atac, Romania sufera. De aici se si vede clar, rezultatele bune din trecut se datoreaza acestor fete minunate si nu domnului antrenor. De ce a pus in pericol sanatatea Oanei Manea, folosind-o accidentata, ca sa isi apere pielea? la fel a fortat-o si pe Neagu si uite cum sta fata de un an de zile, daca ramanem si fara Oana la Oltchim, iar sunt devina portarii? Tuturor fetelor din echipa le multumim pentru sacrificiile facute, Ursescule vinovatii sa plateasca pentru rezultat, dar cu obiectivitatea ta in privinta lui Voina, ma indoiesc. RUSINE !!!

angeladeva
angeladeva  •  16 Decembrie 2011, 09:12

Oameni buni, va puteti imagina cam ce spuneau domnii Voina si Ursescu despre acest rezultat daca antrenorul echipei nationale era Anja. Vai , sa o lasam sa isi rupa singura gatul ! (citat Voina), marele ziarist nu mai putea de grija nationalei, ce fac fetele, ce face Anja cu ele, ne pomenea din nou de orientarile ei sexuale, nicidecum nu se vorbea de handbal. Pe domnul Tadici l-au schimbat cand a venit acasa cu locul 4, noi iubitorii de handbal dorim sa sa ia o decizie corecta.Fiecare sa isi asume rezultatele, si cea mai demna ar fii o demisie. Domnule Voina , uitati-va la reluari ce faceati la TO, nimic, este rusinos, chiar imi pare rau, noi am suferit aici acasa, dumneavoastra?

ceaiuri
ceaiuri  •  15 Decembrie 2011, 19:09

dar si fara..aparare pt ca nu stim sa ne aparam de ce la unele echipe intermediarii se apara sus la inter(vedeti pe vetkova la valcea)pt ca sunt pregatite pt asa ceva(la noi de la lotul mare pana la cele mici toate se apara la fel)deci nu prea avem antrenori,ne lipsesc schemele iar nu e vina fetelor,surpriza pt mine o reprezinta soit(fata de ce juca la itxako unde mai mult angaja pivotul si arunca dupa ce facea cate o depasire)la nationala si la echipa are mai mult tupeu si arunca la poarta, fara cateva jucatoare la care varsta isi pune cuvantul cu cele noi vom arata ok

Vezi toate comentariile (9)
Comentează