SPORTURI  »  HANDBAL  »  VIBORG-HCM BAIA MARE, DUMINICĂ, ORA 16:10, ÎN DIRECT PE DIGI1 ŞI DOLCE 1

Ce au fost şi ce-au ajuns! » HCM Baia Mare se confruntă cu o echipă aflată în derivă

Maria Fisker (în verde) va fi adversara băimărencelor şi din sezonul viitor, ea semnînd cu CSM Bucureşti // Foto: Mediafax
Maria Fisker (în verde) va fi adversara băimărencelor şi din sezonul viitor, ea semnînd cu CSM Bucureşti // Foto: Mediafax

Articol de - Publicat sambata, 14 februarie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 13 februarie 2015 21:55

HCM Baia Mare o întîlneşte duminică pe Viborg, echipa care în anii 2000 era cea mai bogată şi mai puternică din Europa. Acum, campioana Danemarcei se zbate să nu dispară.

"Ce pot să spun despre Viborg? Este un templu al handbalului. În urmă cu 15 ani, cînd am intrat în handbalul feminin, acesta era cel mai bun club din Europa" e caracterizarea succintă a lui Tonje Tiselj, tehnicianul sloven de la HCM Baia Mare. Tiselj o cunoaşte foarte bine pe Viborg. A jucat două finale de Liga Campionilor contra danezelor pe cînd o antrena pe Krim Ljubljana. Pe prima a cîştigat-o, în 2001, pe a doua a pierdut-o, în 2006.

Erau anii în care campioana Danemarcei era considerată cea mai bogată echipă din lume. Viborg a plătit cele mai mari salarii din istorie, la feminin, vorbindu-se de contracte de 400.000 de euro pe sezon pentru Bojana Popovici şi tot în jurul acestei sume pentru nemţoaica Grit Jurack. Viborg a cîştigat de trei ori Liga Campionilor, de alte trei ori Cupa EHF, o dată Cupa Cupelor, de două ori Supercupa Europei. A mai jucat alte patru finale europene, două în Ligă!

Criza a lovit din plin
Anii de glorie s-au dus însă. În 2010 a cîştigat Liga Campionilor pentru ultima dată, chiar în faţa Oltchimului, apoi danezele au pierdut teren în faţa echipelor de mai la est. Buducnost Podgorica, Gyor au preluat rolul de superputeri. Mai mult, în ultimii doi ani, campioana Danemarcei se zbate pentru supravieţuire. Deşi bugetul e de patru-cinci ori mai mic decît în anii de glorie, e foarte greu de realizat pe vreme de criză.

Aşa s-a ajuns ca la ultimul meci de Liga Campionilor, pierdut la Larvik, 18-31, antrenorul Dalmose să nu aibă să treacă pe foaie decît 9 jucătoare, dintre care doi portari. S-a ajuns ca al doilea portar să fie folosit în teren, ca extremă!

Revin cu Baia Mare
Viborg nu merge bine nici în campionat. Joi seara a pierdut al patrulea meci în cele 18 etape jucate, 19-23 cu FK Copenhaga. Pe locul 3, cu 25 de puncte, la cinci lungimi distanţă de liderul Esbjerg, Viborg poate fi mulţumită pentru că au revenit pe teren Skov şi Burgaard. La meciul de duminică se preconizează şi revenirea sîrboaicei Sanja Damnjanovici, jucătoarea pe care Baia Mare a ofertat-o la începutul sezonului.

Amintire plăcută
În singura întîlnire în cupele europene, anul trecut, la Baia Mare, în turneul de calificare pentru Ligă, HCM a trecut de Viborg cu 26-25. A fost o mare surpriză, campioana României participînd în premieră în grupele Ligii. Viborg a continuat în Cupa Cupelor, a doua competiţie ca valoare, şi a cîştigat pînă la urmă trofeul!

CLASAMENT
1. Larvik 6 6 0 0 163-137 12
2. Gyor 6 5 0 1 176-133 10
3. Viborg 6 2 1 3 153-159 5
4. Metz 6 2 0 4 151-150 4
5. Savehof 6 1 1 4 145-186 3
6. Baia Mare 6 1 0 5 142-165 2
Etapa a treia: Savehof-Larvik (aseară), Gyor-Metz (azi, 17:15), Viborg-Baia Mare.
* primele patru clasate se califică în "sferturi"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close