SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA-SPANIA 22-20

Corespondenţă din Ungaria » Poartă ferecată, orgoliu recuperat! » "Naţionala" României a învins-o pe medaliata cu bronz olimpic, scor 22-20

Paula Ungureanu a fost ieri într-o zi excepţională, apărînd mingi grele din primele pînă-n ultimele minute ale meciului
Paula Ungureanu a fost ieri într-o zi excepţională, apărînd mingi grele din primele pînă-n ultimele minute ale meciului

Articol de - Publicat marti, 16 decembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 15 decembrie 2014 22:33

"Naţionala" României a învins-o ieri pe medaliata cu bronz olimpic de la Londra, Spania, întorcînd remarcabil de data aceasta, după ce fusese condusă cu 5 goluri la pauză.

Trebuia să vină şi acel meci în care Paula Ungureanu să împingă limitele normalului, transformîndu-l în miracol. De la începutul turneului, portarul rutinat şi cu reacţii oportune nu ieşise atît de mult în evidenţă, ca la alte competiţii de pînă acum.

Semne apăruseră la meciul contra Ungariei, semne care ieri s-au rafinat complet pentru o evoluţie excepţională. Acesta a fost suportul, moral, tehnic, de energie, pe care s-a bazat echipa României în confruntarea cu medaliata cu bronz de la CM 2011 şi JO 2012, Spania. Pe intervenţiile incredibile ale Paulei s-a construit o victorie de orgoliu recuperat, care stătea însă într-un mare dubiu după prima repriză.

Dezavantaj la pauză
Partida a început cu încrîncenare de ambele părţi. Ibericele îşi jucau şansa de a ajunge în semifinale, româncele voiau să clarifice imaginea tulbure lăsată de înfrîngerea la limită, pe final, în faţa Ungariei. Pînă în minutul 13, 6-6, echilibrul a fost relativ, şi "tricolorele", şi oponentele lor aflîndu-se temporar la conducere.

Apoi, brusc, peste team-ul nostru s-a lăsat ceaţa. Una densă, învăluitoare, care a cuprins atacul, dintr-o dată intrat în panică. Cu toată opoziţia Paulei Ungureanu, care a apărat şi două aruncări de la 7 metri, spaniolele s-au desprins graţie aruncărilor puternice ale lui Pena şi reuşitelor lui Martín, de pe extrema dreapta.

La pauză, scorul era 14-9 în favoarea handbalistelor antrenate de Jorge Dueñas. Puteau româncele să revină?

Finalul de foc
Au putut. Pentru că au început decise, în forţă, cu răutate, partea secundă. Abia trecuseră cîteva secunde, şi Elisei înscrisese deja. Au făcut-o apoi în serie Neagu, Ciuciulete, Chintoan şi "tricolorele" se apropiaseră la un gol.

Neagu, care nu jucase în jumătatea secundă a primei reprize, şi-a scuturat oboseala de pe umeri şi a început să bombardeze poarta bravei debutante Temprano. Graţie golurilor ei am egalat pentru întîia dată după 33 de minute, 16-16 (min.46). Ibericele au condus ultima dată în meci în acelaşi minut, cu 17-16, apoi totul s-a răsturnat.

Ungureanu a continuat să scoată mingi imposibile, în situaţii disperate, de unu la unu, iar atacul a renăscut cu Neagu, Elisei şi Brădeanu. Finalul a fost gestionat cu calm, deşi avantajul era fragil şi orice se putea întîmpla.

Aşa s-a încheiat 22-20 pentru "tricolore", care au ţîşnit s-o îmbrăţişeze pe Paula, cea care ieri a fost excepţională pentru ea şi, mai ales, pentru această echipă care, cînd joacă, poate bate pe oricine.

A ratat primele aruncări de la 7 metri!
Carmen Martin, extrema dreapta de la CSM Bucureşti, era înaintea etapei de ieri golgeterul Euro 2014, cu 34 de goluri marcate. Dintre acestea însă, 21 erau din aruncări de la 7 metri. Surprinzător, iberica avea procentaj de 100 la sută de la 7 metri: 21 din 21. Aseară, Paula i l-a stricat, parînd două aruncări ale pătrarului spaniol!

"Am cerut bine time-out?"
Supărat că a fost criticat după meciul cu Ungaria că nu a cerut time-out la momentul oportun, cînd "tricolorele" conduceau cu 18-16, selecţionerul Gheorghe Tadici s-a întors ieri, spre masa presei din Debrecen, în minutul 53:31, la scorul egal, 18-18, şi a întrebat. "E bine să cer acum time-out?!".

La final, Tadici a comentat pe acelaşi subiect. "Dacă noi am fi marcat la 18-16 cu Ungaria, eram lăudat! Eram pe val, dar nu mai băgam mingea în poartă!", a comentat Tadici.

Selecţionerul a mai spus că e normal ca ţara gazdă să fi fost ajutată în meciul cu România. "La cîte investiţii au făcut cu organizarea, e normal! Şi noi în 2000, cînd am organizat, am fost sprijiniţi!", a încheiat Tadici.

"Pînă acum doar norocul a făcut diferenţa la jocurile României. Am luptat şi nu am cedat, am demonstrat că avem valoare. Avem putere să continuăm şi să obţinem victoria cu Polonia" (Aneta Pîrvuţ, extremă dreapta România)

"Acum regretele sînt şi mai mari. Am pierdut un punct cu Danemarca, două cu Ungaria, pe care le-am avut în dreptul nostru. Cu ele, acum eram deja la Budapesta" (Florina Chintoan, pivot România)

"În contractul meu obiectiv scrie calificarea la Olimpiadă. Eu asta vreau să fac, să calific echipa la Rio. Îmi asum eşecurile de pînă acum, pentru că aşa e la înfrîngeri" (Gheorghe Tadici, selecţioner România)

ROMÂNIA 22 (9)
Neagu 7, Ardean-Elisei 4, Chiper 3, Brădeanu 2, Ţăcălie 2, Pîrvuţ 1, Perianu 1, Ciuciulete 1, Chintoan 1

SPANIA 20 (14)
Pinedo 5, Martín 4, Pena 4, Barbosa 4, Mangué 3

644975-grupa-principala-1.jpg

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cristinaco71
cristinaco71  •  16 Decembrie 2014, 09:39

Felicitari fetelor!!!! HAI ROMANIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează