SPORTURI  »  HANDBAL  »  PERFORMANŢĂ

Cristina Neagu, de trei ori jucătoarea lumii: ”Voi fi împlinită când voi câștiga un aur cu naționala României!”

Neagu, prima poză cu tricoul CSM // Foto: Facebook CSM București
Neagu, prima poză cu tricoul CSM // Foto: Facebook CSM București

Articol de - Publicat sambata, 18 martie 2017 00:00

Cristina Neagu a fost desemnată pentru a treia oară cea mai bună jucătoare din lume. Românca spune însă că fericirea rotundă va veni nu individual, ci cu echipa tricoloră.

Indiferent pe cine are în față, indiferent de adversar, "naționala" feminină a României e greu de învins. "Pentru că noi o avem pe Cristina Neagu", așa cum spun suporterii "tricolorelor". Cu Neagu în echipă, naționala României e o nucă tare, de fiecare dată. Când Cristina joacă la potențialul maxim, e imposibil de oprit.

Evoluțiile ei din 2016, la echipa de club, Buducnost Podgorica, dar și la reprezentativa României, i-au adus un nou Balon de Aur! Al treilea. E prima jucătoare din lume care primește pentru a treia oară titlul de "IHF World Player of the Year".

Și asta într-un an în care nu a cucerit nicio medalie, dar i-a cucerit pe fani și pe toți oamenii din handbal, cu evoluțiile sale, cu golurile ei, cu dăruirea și voința ei. Neagu nu are egal în handbalul feminin, la fel cum francezul Nikola Karabatic, desemnat și el jucătorul anului, la masculin, nu are egal pe semicercul băieților.

Neagu a vorbit despre emoțiile trăite la aflarea veștii, despre viitor și despre obiectivele sale. Pe primul loc rămâne naționala României, tricoul galben cu numărul 8!

- Cristina, sincer, te așteptai să câștigi a treia oară titlul de jucătoarea anului?
- Aveam șansele mele, speram. Nu eram atât de sigură ca anul trecut, când așteptam, practic, confirmarea oficială. Stăteam cu emoții, nu știam ce o să se întâmple. Vă spun sincer că sentimentul ăsta a fost mult mai frumos decât anul trecut pentru că nu mă așteptam și când am văzut că am fost declarată jucătoarea anului am fost pur și simplu copleșită de emoții!

- Prima handbalistă din lume cu trei Baloane de Aur. Se poate spune clar acum că ești cea mai bună jucătoare din handbalul mondial?
- Pot să spun că e un moment istoric pentru mine, pentru handbalul românesc și pentru sportul românesc în general, cred că ar trebui să fim cu toții mândri. Eu sunt persoana în cauză, dar așa, ca român, cred că e o mare performanță.

"Fără coechipiere și antrenorii mei nu aș fi reușit!"

- Unde crezi că ieși mai mult în evidență? La echipa națională sau la Buducnost? Cu alte cuvinte, cine te-a ajutat mai mult să câștigi acest titlu?
- Fără colegele și antrenorii de la echipa de club și de la echipa națională, aceste premii individuale nu ar fi fost posibile. Nu știu unde ies mai mult în evidență, cred că în ambele cazuri. La echipă stau mai mult, sunt practic tot sezonul, dar când e vorba de turneele finale cu echipa națională, toți ochii sunt ațintiți acolo. Dacă ajungi în Final Four cu echipa de club, iar te urmărește mai multă lume. Ai șanse să fii în primul rând nominalizat. E cazul meu pentru că am fost nominalizată în ultimii trei ani. Depinde de performanța cu echipa națională foarte mult, au fost jucătoare nominalizate doar pe seama a ceea ce au realizat la echipa națională. Cred că e un echilibru între ele și nu știu cum calculează specialiștii. Eu pot să spun că îmi doresc să am rezultate și la echipa de club, dar și la națională.

- Trebuia să mai fi așteptat o lună de zile să semnezi cu noul club pentru că acum cota ta s-a mai ridicat un pic!
- După aceea erau și mai multe discuții legate de salariul meu și așa mai departe. Nu e nicio problemă. Eu îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot să mă bucur de handbal. Cred că mai am doi- trei ani în care să pot juca la cel mai înalt nivel. Vreau să mă bucur de acest lucru și vreau să-i bucur pe români în general, pe oamenii care mă susțin, pentru că sunt convinsă că în aceste momente sunt alături de mine.

Tranziție grea

- Ai spus că principalul tău obiectiv, în întreaga carieră, rămâne câștigarea unui titlu cu echipa națională a României!
- Este visul cel mai mare al carierei mele, îmi doresc enorm lucrul acesta, de fiecare dată când am jucat pentru echipa națională am dat tot ceea ce am putut, am avut și puțin ghinion... Am fost foarte aproape la Mondialul din 2015 să jucăm finala, dar nu s-a putut. Eu cred în continuare în acest lucru și voi face tot ce depinde de mine să obținem această performanță.

- Vin vremuri mai grele pentru naționala României pentru că e acum o schimbare de generații și nu mai sunt jucătoarele experimentate de altădată?
- Trebuie să avem mai multă răbdare. E un moment de tranziție, practic, din echipa cu care am câștigat bronzul mondial acum un an și jumătate au mai rămas două-trei, maximum patru jucătoare. E un moment greu, dar eu am mai spus-o, timpul nu mai ține cu mine, mă apropii de finalul carierei și-mi doresc imens medalia de aur cu naționala României. Acum, dacă o vom obține vom vedea, cu puțin noroc, cu ajutor de la Dumnezeu. Atunci m-aș considera o jucătoare împlinită.

"Timpul nu mai ține cu mine, îmbătrânesc, dar cred că două-trei sezoane pot să mai joc la cel mai înalt nivel. În această perioadă îmi doresc să ajung cu România la aur"
Cristina Neagu

5medalii cu naționalele României a câștigat Neagu, la toate nivelurile, dar nu a ajuns la aur: argint la CE de junioare 2005, bronz la CM de junioare 2006, bronz la CE de tineret 2007, bronz la CE de senioare 2010 și bronz la CM de senioare 2015

Cristina Neagu

  • Născută pe 26 august 1988, la București
  • A jucat la 4 echipe până acum: Rulmentul Brașov (2006-2009), Oltchim (2009-2013), Buducnost Podgorica (2013-2017). Din vară va juca la CSM București
  • A câștigat Liga Campionilor în 2015, a mai jucat două finale în 2010 și 2014
  • de 4 ori jucătoarea anului în România în 2009, 2010, 2015, 2016
  • MVP-ul Campionatului Mondial 2015
  • golgeterul CE 2010 și al CM 2015, cea mai bună marcatoare în Liga Campionilor în 2015

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează