SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM HANDBAL FEMININ

De ce România nu are cel mai bun lot la Mondiale? 3 MARI întrebări înainte de startul de sâmbătă: de ce lipsesc aceste 3 jucătoare VITALE?

Laura Chiper a participat la ultimele trei turnee finale alături de echipa României, dar a fost
Laura Chiper a participat la ultimele trei turnee finale alături de echipa României, dar a fost "sărită" la Mondialul din acest an

Articol de - Publicat luni, 27 noiembrie 2017 14:23

Câteva dintre cele mai în formă jucătoare ale României au fost trecute cu vederea pentru turneul final din Germania, iar acum echipa suferă pe câteva dintre posturi!

  • România debutează la Campionatul Mondial sâmbătă, de la ora 15:00, împotriva Paraguayului, meciul fiind liveSCORE pe GSP.RO.

România pornește la Campionatul Mondial din Germania de pe locul 3 în lume, poziție pe care "tricolorele" au obținut-o în 2015, la turneul final din Danemarca. 

Din echipa de atunci nu mai fac parte însă decât 6 jucătoare: Neagu, Pintea, Szucs, Geiger, Elisei și Buceschi. Le-am pierdut pe Ungureanu, pe Manea, pe Brădeanu, pe Ada Nechita sau Gabi Perianu, jucătoare exponențiale în drumul spre bronzul mondial.

Ambros Martin încearcă să încropească o nouă echipă competitivă cu care să atace Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Până atunci însă, sunt câteva obiective intermediare de realizat.

Fetele cu locurile asigurate!

Indiscutabil, ori câți antrenori ai întreba, sunt câteva dintre handbalistele din lotul de 17 al României care ar fi pe lista tuturor în ceea ce privește convocarea.

E cazul celor doi portari, Iulia Dumanska și Denisa Dedu, al Cristinei Neagu, al Cristinei Zamfir, Crinei Pintea sau Valentinei Elisei Ardean. În rest, sunt discuții pro și contra numelor chemate de Ambros Martin și Horațiu Pașca.

Vom încerca să punem în discuție fetele care au fost chemate comparativ cu alte soluții de care dispuneau cei doi tehnicieni ai primei reprezentative. Fiecare va trage concluziile dacă lotul deplasat în Germania e sau nu cel mai bun.

Cu doi portari sau trei?

Denisa Dedu (Siofok) și Iulia Dumanska (SCM Craiova) și-au câștigat, fără doar și poate locul în echipa națională prin evoluțiile la echipele de club. Doi portari tineri, de 23, respectiv 21 de ani. Tocmai de aceea, se pune întrebarea, era sau nu viabilă convocarea unui al treilea goal-keeper? Soluțiile avute de tehnicieni ar fi fost Paula Vișan (HC Zalău), un portar de 33 de ani, care vine după un sezon excelent. Chiar dacă nu are experiența marilor competiții, Paula avea mai multă experiență decât Dedu sau Dumanska. Alte nume, Elena Voicu (Dunărea Brăila) sau Mirela Pașca (Măgura Cisnădie), care au jucat în acest sezon sub Paula Vișan.

Marele gol de pe dreapta

Cel mai fragil post, așa cum s-a văzut și la Trofeul Carpați, rămâne cel de extremă dreapta. Aneta Udriștoiu pare titularul incontestabil, dar jucătoarea de la CSM București a evoluat farte puțin la campioana României, iar acest lucru se vede. Antrenorii au mizat că vor merge acolo cu Alina Ilie, care avea posibilitatea să joace și extremă, dar și inter! Accidentarea jucătoarei de la Unirea Slobozia a dat planurile peste cap. Pe lista de 28 de jucătoare, federația a mai trecut-o doar pe tânăra Ana Maria Berbece (18 ani)!

Berbece a jucat acest sezon la U Cluj și a avut evoluții bune. Dar la echipa națională se joacă la alt nivel. Tocmai de aceea sunt multe voci care spun că Laura Chiper, o jucătoare care a evoluat la Europene și Mondiale, edițiile trecute, nu putea lipsi de pe listă. Și chiar Ana Maria Simion, care a evoluat foarte bine la CSM Roman!

Nu joacă vârsta din buletin!

La extremă stânga, Ambros le-a preferat pe Valentina Elisei (35 de ani) și pe Ana Maria Popa (27 de ani). Cea mai în formă jucătoare a sezonului a fost evitată de selecționer. Iulia Curea (35 de ani) a făcut un sezon impecabil la CSM București, la un nivel foarte înalt, și are și experiența internațională din perioada Oltchim Rm. Vâlcea. S-a considerat însă că e de ajuns o jucătoare mai în vârstă, Elisei!

Numai că, Norvegia, campioana mondială, nu a procedat așa. Antrenorul Thorir Hergeirsson a rechemat-o la lot pe Heidi Loke (35 de ani), jucătoarea care a născut al doilea copil acum patru luni. Alte nume pe extrema stânga: Alina Czeczi Vătu (Dunărea Brăila, 28 de ani) sau Andreea Chiricuță (Corona, 23 de ani).

În căutarea unei "stângi"

Un alt post la care România suferă după retragerea Steluței Luca este cel de inter dreapta. Melinda Geiger vine după un sezon bun la Brest, dar evoluțiile de la Trofeul Carpați ne-au adus aminte de jucătoarea care nu atacă poarta și care nu-și asumă responsabilitatea aruncărilor. Ana Maria Dragut (27 de ani) pare o soluție mult mai viabilă, mai ales că spre deosebire de Geiger, handbalista de la Zalău face și faza de apărare!

Cine ar mai fi putut fi pe acest post? Alina Ilie a ieșit din calcule, accidentându-se! Și campioana mondială de junioare chiar reușise un sezon foarte bun. Patricia Vizitiu nu a arătat nimic ieșit din comun la Craiova, la fel Laura Popa, lăsată în cele din urmă acasă. Brașoveanca are medie puțin peste un gol pe meci la Corona, mult prea puțin pentru un inter! În rest, echipele din România se bazează pe acest post, preponderent, pe jucătoare străine.

Pintea și mai cine?

Crina Pintea e indiscutabil soluția numărul 1 pe postul de pivot. Ca rezerve, Ambros Martin a recurs la soluțiile Timea Tătar și Cynthia Tomescu. Ambele jucătoare la Brașov, cele două sunt contestate pentru că la echipa de club antrenorul Costică Buceschi a mizat mai mult pe al treilea pivot: Georgiana Ciuciulete!

Ca soluții de rezervă, oamenii din lumea handbalului spun că erau mai nimerite alte soluții. Lorena Ostase (CSM Slatina, 20 de ani), Florina Chintoan (32 de ani, U Cluj), o jucătoare dată iar la o parte prea devreme, sau chiar Oana Apetrei (Măgura Cisnădei, 32 de ani).

Cu Neagu și Zamfir, postul de inter stânga e cel mai bine acoperit. România stă bine și are soluții și pe centru, acolo unde antrenorii au de unde alege: Buceschi, Laslo, Zamfirescu.

CONCLUZIE:

Din lotul pentru Mondiale nu ar fi trebuit să lipsească jucătoare precum Iulia Curea, Laura Chiper, Florina Chintoan, jucătoare care ar fi adus un plus echipei României.

Lotul României pentru Mondiale

Portari: Dedu, Dumanska
Extreme stânga: Elisei, Iuganu-Popa
Extreme dreapta: Udriștoiu, Berbece
Pivoți: Pintea, Tătar, Tomescu
Interi stânga: Neagu, Zamfir-Florianu, Szucs
Interi dreapta: Dragut, Geiger
Centri: Buceschi, Laslo, Zamfirescu

Programul României la CM 2017

02.12 - ora 15:00    România-Paraguay
03.12 - ora 15:00    România-Slovenia
05.12 - ora 21:30    România-Spania
07.12 - ora 19:00    România-Angola
08.12 - ora 19:00    România-Franța

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
488248524671050
Vladimir Cinezan  •  02 Decembrie 2017, 05:37

Felicităm RTV pentru că a considerat că țara n-a dorit să vadă prezența unei naționale a României la CM din Germania, românii fiind sătui să tot urmărească prezențele tricolorilor la felurite campionate mondiale. Suntem plictisiți să tot urmărim „tricolorii” la aceste întreceri ale celor mai bune echipe din lume, mai bine e să ne delectăm cu legănarea călduță a reportajelor trase din condei ale TVR ! Abia așteptăm să ne delectăm cu acestea, în timp ce „naționala” de handbal a fetelor încearcă să urce pe soclu, la CM din Germania. Totuși, fetelor, să știți că suntem acolo, alături de efortul voastru ! Ne auziți ?!

palincarul
palincarul  •  28 Noiembrie 2017, 08:32
Postat de razvyyc pe 28 Noiembrie 2017, 07:11

Danutz SRL, a faci sa rad cu exemplele astea. Berbece are potential, a fost cea mai buna extrema la turneele finale ale J2 si J1, cele enumerate de tine, celelalte inca nu au reusit sa se impuna nici macar la nivel juvenil, de ce ar face-o la nationala? Iar intre parerile tale (un nimeni) si ale lui Ambrosio (totusi, cineva in handbalul mare), le prefer pe cele ale spaniolului. Tu esti doar *** evadat de pe phrosport. S-au saturat aia pe acolo de ineptiile tale sau cum de refulezi si pe aici?

Ce phrosport visezi, ma idhiotule? Tu nu intelegi ca oriunde ai scrie, va aparea cineva sa rade *** Uita-te la meciuri si vino dupa aia cu pareri, Berbece nu e cea mai buna nici din generatia ei, sunt cel putin 2 extreme dreapta pestea in generatia 98-99, ea bici n-a prins turneul final al camp european din vara, asa de buna e. Iar faptul ca tu crezi ca daca esti promitatoare la nivel juvenil (Berbece nici macar asta nu e) vei fi o certitudine sau o solutie la nivel de senioare, esti *** decat stiam ca esti, asta fiind realmente o performanta.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

razvyyc
razvyyc  •  28 Noiembrie 2017, 07:11
Postat de palincarul pe 27 Noiembrie 2017, 21:52

Asa e razvyc, Chiper a facut senzatie cu Rapidul, dar Berbece cu cine a facut? Nu de alta, dar singura echipa impotriva careia putea sa iasa in evidenta e minaur, iar alea, din fericire, nu sunt inca in Liga Nationala. Daca ai fi zis de Simion sau Trif, ca solutii de inlocuire a Laurei, te-as fi inteles, dar a te erija pe aici in mare specialist (pe intelesul tau, a te da mare specialist, stiu ca esti total inchult si am zis sa te ajut) este penibil. Noapte buna, razvyc, esti exemplul perfect al faptului ca fericiti sunt cei saraci cu Duhul! :)))

Danutz SRL, a faci sa rad cu exemplele astea. Berbece are potential, a fost cea mai buna extrema la turneele finale ale J2 si J1, cele enumerate de tine, celelalte inca nu au reusit sa se impuna nici macar la nivel juvenil, de ce ar face-o la nationala? Iar intre parerile tale (un nimeni) si ale lui Ambrosio (totusi, cineva in handbalul mare), le prefer pe cele ale spaniolului. Tu esti doar *** evadat de pe phrosport. S-au saturat aia pe acolo de ineptiile tale sau cum de refulezi si pe aici?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează