SPORTURI  »  HANDBAL  »  INTERVIU

EXCLUSIV Diana Lixăndroiu, unul dintre liderii naționalei U19: „Am fost mândră că reprezint România, mi s-a făcut pielea de găină!”

Diana Lixăndroiu în centrul bucuriei după victorie Foto Facebook FR Handbal
Diana Lixăndroiu în centrul bucuriei după victorie Foto Facebook FR Handbal

Articol de - Publicat miercuri, 19 iulie 2023 17:29 / Actualizat miercuri, 19 iulie 2023 18:41

Diana Lixăndroiu, interul stânga de la CSM Slatina, în vârstă de numai 17 ani, este unul dintre liderii naționalei de tineret a României, medaliată cu bronz la Campionatul European desfășurat la Pitești și Mioveni

Alături de colegele ei din naționala U19 a României, a exultat, a plâns, a strigat, s-a bucurat, dar mai ales a pus umărul la un rezultat încurajator pentru handbalul feminin de la noi. La recentul Campionat European găzduit de Pitești și Mioveni, fetele antrenate de Simona Maior Pașca, Luminița Huțupan și Valentina Ardean Elisei au adus o frumoasă medalie de bronz. 

Iar Diana Lixăndroiu, tânăra în vârstă de 17 ani din Slatina, a povestit Gazetei Sporturilor, într-o amplă discuție, care au fost trăirile sale din timpul turneului, de ce a plâns la Pitești, când a vrut să renunțe la handbal și ce dorințe are de la acest sport. Lixăndroiu este titulară pe postul de inter stânga, are o înălțime de 1,84 metri, joacă în apărare pe poziție centrală și este legitimată la CSM Slatina.

- Diana, felicitări pentru medalia de bronz obținută la Euro 2023 U19! Ce așteptări aveai înaintea începerii turneului?
- Sinceră să fiu, nu mă așteptam să ajungem atât de sus. Obiectivul a fost să ne clasăm pe locurile 1-6, dar nu credeam că o să luăm medalie.

- Cum ai caracteriza naționala de tineret a României?
- Formăm o echipă cu mult potențial, dar simt că ne lipsește încrederea. Multe colege nu sunt conștiente de valoarea lor și cât de bine pot cu adevărat să joace. Și în meciul cu Ungaria s-a văzut lipsa noastră de experiență în abordarea meciurilor decisive, emoții, presiune. Maghiarele au fost mai bine pregătite psihic și din acest motiv au câștigat.

Diana Lixăndroiu: „Ne încurajăm una pe alta"

- Ce s-a schimbat în ultimul an la echipă? De la locul 14 la Mondialul U18 la locul 3 la Europeanul U19.
- Am avut o dorință foarte mare de a câștiga, mai ales după ce am pierdut în grupă cu Portugalia, ne-am dorit revanșa cu ele. Acea înfrângere ne-a unit mai mult, le-am și spus fetelor în vestiar că putem ajunge în semifinală, pentru că până atunci nu pierduserăm niciun meci în grupe la un turneu final și am luat înfrângerea ca pe un semn...

- Ce vorbiți pe teren? Ce vă spuneți în timpul meciurilor și în pauză?
- Încercăm să ne încurajăm una pe alta, dacă una greșește într-o fază, spunem că nu-i nimic, vorbim cum să pasăm mai bine, dacă una nu este în formă o protejăm. Dacă eu ratez, dacă nu joc bine, mă ajută fetele să câștigăm. Handbalul este sport de echipă, trebuie să fim una pentru toate și toate pentru una.

- Care este adevărata față a naționalei de tineret: înfrângerea cu Portugalia la 6 goluri sau victoria pentru medalia de bronz la 7 goluri, tot cu Portugalia?
- Victoria la 7 goluri. Am făcut vizionare după meciul pierdut în grupă cu Portugalia și nu ne recunoșteam, la câte greșeli am făcut. A fost un accident acea înfrângere și s-a văzut mai departe în turneu.

51 de goluria marcat Diana Lixăndroiu în 7 partide la Euro 2023

- Cum te-ai simțit să joci cu sala plină la Pitești?
- Am avut emoții. La meciul cu Ungaria, chiar m-am gândit pe culoar că poate vor cânta fanii împreună cu noi imnul. Asta s-a întâmplat și mi-au dat lacrimile... Mi s-a făcut pielea de găină și m-am simțit mândră că reprezint România. Mulțumesc fanilor că au avut încredere în noi, că ne-au susținut și după ce am pierdut în grupă cu Portugalia! Nimeni nu a dat în noi. A contat foarte mult pentru moralul nostru.

Mai are nevoie să crească

Diana Lixăndroiu, unul dintre liderii naționalei U19: „Am fost mândră că reprezint România, mi s-a făcut pielea de găină!”
Diana Lixăndroiu în acțiune într-un meci de la CE U19 Foto Facebook FR Handbal

- Cum crezi că îți va schimba cariera medalia de bronz câștigată la Campionatul European de la Pitești?
- În primul rând, cred că ne-am făcut observate cu acest succes, probabil că dacă nu luam medalie, nu mai eram băgate în seamă, nu se mai vorbea despre noi. Acum sperăm că antrenorii de la senioare vor avea mai multă încredere în noi.

- Ce îți dorești de la handbal? Unde te vezi jucând?
- Anul viitor îmi doresc să jucăm finala la Campionatul Mondial U20! Iar pe viitor sper să ajung la o echipă de cupe europene, la o echipă de Liga Campionilor. Sper ca la naționala de senioare să câștigăm medalii și îmi doresc să ne calificăm la Jocurile Olimpice.

- Simți că la naționala de tineret lumea așteaptă foarte mult de la tine și ești văzută ca un lider?
- Da, simt o oarecare presiune, dar încerc să trec peste asta. Încerc mereu și îmi face plăcere să le ajut pe fete și echipa, să ieșim toate în evidență. Nu trebuie să cresc eu individual, trebuie să creștem ca echipă. Eu îmi doresc să avem o echipă care să facă față celorlalte adversare.

- De ce ai ales ai ales să rămâi la CSM Slatina?
- M-am gândit în primul rând că la anul voi da Bacalaureatul. Din punct de vedere handbalistic, mai am nevoie să cresc, să mă dezvolt. Individual mai am multe lucruri de pus la punct și cred că aici pot face acele antrenamente individuale de care am nevoie și atunci când mă voi transfera la altă echipă sau când voi juca la naționala de senioare să pot face față cerințelor.

8 goluria înscris Lixăndroiu în partida decisivă pentru medalia de bronz cu Portugalia

Diana Lixăndroiu: „Voiam să fiu cea mai bună, un fel de Cristina Neagu"

- Cum te-ai caracteriza?
- Sunt o handbalistă cu o viziune bună a jocului și sunt o jucătoare de echipă.

- Cum ai început handbalul?
- La 8 ani am mers la handbal, dar nu mi-a plăcut, pentru că exersam jocuri pe care le făceam și în fața blocului și m-am lăsat. M-am dus la judo. Dar la 9 ani am revenit la handbal datorită unei colege care mi-a spus că acum se joacă handbal. Am fost la sală și mi-a plăcut de la primul antrenament. Părinții au fost foarte fericiți că m-am dus la handbal pentru că aveam foarte multă energie. M-au susținut mereu.

- Ai făcut antrenamente speciale pentru postul de inter?
- Eu fiind mai înaltă, antrenorul m-a pus din prima pe inter stânga. Am făcut și multă pregătire individuală, domnul antrenor Victor Dăbuleanu mă chema la antrenamente cu fete mai mari și într-o parte a terenului aruncam la poartă. Atunci am început să mă perfecționez la aruncarea din săritură.

- Ai vrut vreodată să renunți la handbal?
- Da, au fost momente când m-am gândit la acest lucru pentru că nu eram mulțumită de mine. Eu voiam să fiu cea mai bună, un fel de Cristina Neagu. Am reflectat foarte mult la chestiunea asta și mi-am zis că atât timp cât mă voi autodepăși, voi continua să joc handbal. M-am bucurat când am fost chemată la lotul mare, am avut multe de învățat de la Cristina și de la celelalte fete.

14 goluria reușit interul stânga la CE din aruncări de la 7 metri

Își va decide singură viitorul

- Când vei pleca de la Slatina, va fi greu să alegi unde vei juca?
- Da, deoarece sunt genul de persoană care ia în calcul foarte multe lucruri. Îmi va fi greu să mă decid în anumite privințe. O să pun în balanță tot, pro și contra. Mă sfătuiesc cu părinții, dar este viața mea, este cariera mea. Eu voi decide pentru viitorul meu.

Diana Lixăndroiu, unul dintre liderii naționalei U19: „Am fost mândră că reprezint România, mi s-a făcut pielea de găină!”
Diana Lixăndroiu fericită în fața camerei Foto Facebook FR Handbal

- Ce modele ai în handbal?
- Din România îmi plac foarte mult Cristina Neagu și Eliza Buceschi, iar din străinătate Henny Reistad și Stine Oftedal.

- Ce faci când nu joci handbal? În timpul liber?
- Pe lângă școală și teme, îmi place să desenez și să citesc. Mă plimb cu prietenele, bem o cafea, stăm de vorbă.

- Ce îți place să mănânci?
- Îmi plac pastele și sushi.

- Ai vreo îmbrăcăminte preferată?
- Îmi place să mă îmbrac cu lucruri mai largi, blugi, treninguri. Nu am un stil propriu neapărat.

După turneul european, îmbrăcată în blugi și tricou, adolescenta Diana Lixăndroiu a plecat cu prietenii pentru câteva zile la mare. Din 25 iulie va fi din nou pe teren, de această dată la naționala de senioare, pentru meciurile amicale cu Spania din 27 și 29 iulie. Îi este deja dor de emoțiile handbalului, de pielea de găină și lacrimile de la intonarea imnului alături de suporteri. 

Finalul meciului pentru bronz contra Portugaliei

Rezultatele României la CE U19

Grupă preliminară

  • România – Germania 35-30
  • România – Portugalia 30-36
  • România - Islanda 41-33

Grupă principală

  • România – Suedia 42-34
  • România - Elveția 41-36 

Semifinale

  • România – Ungaria 26-34

Finala mică

  • România – Portugalia 39-32

Citește și alte articole din handbal: 

România are viitor în handbal! Bronz la Euro 2023 după un turneu de senzație
EURO U19
România are viitor în handbal! Bronz la Euro 2023 după un turneu de senzație
Fetele din naționala feminină U19 vor medalie și la Mondial!+ Cum au sărbătorit bronzul: „Am dansat și am dat muzica tare!”
CE U19
Fetele din naționala feminină U19 vor medalie și la Mondial!+ Cum au sărbătorit bronzul: „Am dansat și am dat muzica tare!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează