SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN U19

Diferența dintre 1 și 10. Un ZERO! România, campioană mondială la sub 18 ani, a clacat la Europeanul sub 19 ani

Articol de - Publicat luni, 03 august 2015 00:00

Cum a ajuns o echipă care vara trecută cîștiga titlul mondial fără să cunoască înfrîngerea să se chinuiască pe teren un an mai tîrziu, cu aceleași jucătoare

Diferența dintre locul 1, cel pentru care se cîntă imnul, și locul 10, pe care s-a clasat echipa României la turneul final de la Valencia (Spania)? Făcînd haz de necaz, un răspuns ar fi acesta: un ZERO! Un mare ZERO însă, care se datorează, în mare măsură, Federației Române de Handbal. O federație care a folosit la maximum, în scopuri marketabile, această generație, după ce a cîștigat titlul mondial, un lucru pozitiv, de ce nu?, dar care a uitat să-i asigure și continuitatea, să le facă pe fete să joace la același nivel, pentru a rămîne acolo, sus!

Care au fost cauzele decăderii accentuate a unei generații talentate despre care se spune acum că ar fi cîștigat întîmplător aurul mondial?

1. Pregătire fără antrenor principal

Aurelian Roșca și Gavril Kozma au condus România U18 spre aurul mondial. Aceiași tehnicieni au stat pe banca reprezentativei și la turneul final din Spania. Numai că, în pregătiri, "principalul" Roșca a lipsit. Acesta a semnat cu vicecampioana României, HCM Baia Mare, și a făcut apoi naveta între cantonamentul echipei de club și cel al reprezentativei de junioare. De ce s-a ajuns aici? Pentru că antrenorii nu au avut contracte semnate cu federația, ei fiind plătiți practic doar la rezultate! În aceste condiții, e normal, pe undeva, ca tehnicienii să dea curs ofertelor venite de la cluburi, pentru a-și asigura liniștea materială.

2. Lipsa căpitanului de la pregătiri

Cristina Laslo, cel mai bun centru la Mondialul de anul trecut, considerată creierul echipei, nu a putut face pregătirea cu formaţia înaintea turneului final. Centrul de la U Alexandrion a rămas la Cluj pentru a-și da bacalaureatul. Ea nu a putut să dea examenele în sesiunea specială pentru că era angrenată cu echipa de club în lupta pentru evitarea retrogradării. Acest lucru s-a văzut din plin la final, în evoluția echipei, dar și a jucătoarei, în meciurile de la Valencia.

3. Un program de pregătire inadecvat

România și-a testat forțele înainte de Europene cu adversare foarte puternice. A avut amicale cu Danemarca, Rusia, Norvegia. Ultimele jocuri de pregătire, cu două săptămîni înainte de începerea turneului final, le-a susținut însă în Franța, chiar împotriva formației cu care avea să debuteze în turneu! "Cum e posibil să joci cu Franța amicale, la ea acasă, cînd tu știi că o să joci cu ea la Europene, în primul meci?", au întrebat mai mulți oameni de handbal. Răspunsul FRH a fost unul incredibil. "Doar Franța ne-a invitat să jucăm cu ea!" În plus, echipa a căzut fizic pe finalurile de meciuri și nu a reușit să cîștige în fața Franței, Ungariei, Portugaliei, deși a avut și 7 goluri avantaj pe tabelă!

4. "Există aur în fiecare dintre noi! Ambiția îl scoate la iveală"

Acesta a fost sloganul pe care FRH l-a folosit pentru a promova echipa națională de junioare după aurul cîștigat în Macedonia. A fost o campanie de marketing foarte bine gîndită, din care federația, fetele, handbalul a avut de cîștigat. Jucătoarele nu au înțeles însă nimic din eforturile făcute de oficiali. S-au crezut mari jucătoare peste noapte, iar atitudinea lor, la meciurile din Spania, nu a mai fost aceeași ca în Macedonia, ambiția nu s-a văzut în jocurile "tricolorelor".

5. Evoluția slabă a principalelor jucătoare ale echipei

Bianca Bazaliu și Cristina Laslo, cele mai bune jucătoare ale României anul trecut, au fost acum niște umbre ale handbalistelor care au dus echipa spre victorie la fiecare meci în Macedonia. Dacă la Bazaliu se vede faptul că nu are jocuri în picioare la echipa de club, la Laslo e efectul invers, acela de a juca meci de meci în Liga Națională, la o vîrstă fragedă. Anul trecut, în Macedonia, Bazaliu a marcat de 76 de ori, dar procentajul său a fost mult mai bun ca acum, cînd a marcat de 64 de ori. Practic, în Spania, Bazaliu a irosit cele mai multe mingi dintre "tricolore", dar nici nu a fost ajutată de coechipiere. În schimb, la Laslo, diferența e uriașă, 13 goluri acum față de 45!

Rezultatele României la CM U18

  • Grupă
    România-Argentina 34-20
    România-Uzbekistan 42-22
    România-Macedonia 37-23
    România-Germania 27-25
    România-Danemarca 30-30

  • Optimi de finală
    România-Croația 28-22

  • Sferturi de finală
    România-Olanda 36-22

  • Semifinale
    România-Muntenegru 28-25

  • Finală
    România-Germania 32-21

    8 victorii-un egal

Rezultatele României la CE U19

  • Grupă
    România-Franța 24-31
    România-Ungaria 20-24
    România-Suedia 21-14

  • Grupa intermediară
    România-Belarus 38-25
    România-Portugalia 28-28

  • Locurile 9-12
    România-Serbia 29-24

  • Locul 9-10
    România-Franța 35-39

    3 victorii-un egal-3 înfrîngeri

Danemarca e campioană

Titlul european la sub 19 ani a fost cîștigat în acest an de daneze, care au trecut în finală de Rusia cu 29-26. Danemarca este, de altfel, singura echipă care a fost între primele patru și anul trecut, la Mondialele sub 18 ani. În rest, celelalte semifinaliste s-au pierdut pe drum acum. România a terminat pe 10, Germania pe 5 și Muntenegru pe 7. Pentru Danemarca, titlul european la sub 19 ani este al treilea, după cele cîștigate în 2007 și 2011.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  03 August 2015, 10:58

Ca unica scuza as putea spune ca si grupele au fost cam ciudat facute. Grupa noastra a fost singura din care s-au calificat 2 echipe in semifinale (si Suedia si Ungaria), in plus cele 2 formatii care au ratat calificarea in play-off si-au disputat finala play-out-ului. Ca o comparatie primele 2 clasate in grupa D au ocupat locurile 6 si 8 iar ultimele 2 in aceeasi grupa s-au clasat pe 13 si 14. Dar asta e singura scuza si nu e foarte solida.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează