SPORTURI  »  HANDBAL  »  TRAGEDIE

Doliu în lumea handbalului » Oprea Vlase a încetat din viaţă: "O pierdere imensă!"

Oprea Vlase alături de Marius Novac
Oprea Vlase alături de Marius Novac

Articol de - Publicat joi, 13 octombrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 13 octombrie 2011 16:37

Vlase a obţinut prima medalie mondială de aur, cu naţionala de seniori, la Campionatul Mondial din 1961 şi a repetat sucesul în anii 1970 şi 1974. În 1965, tehnicianul avea să contribuie la o nouă premieră în handbalul românesc, cucerind prima Cupă a Campionilor Europeni cu echipa sa de club, Dinamo Bucureşti.

Unul dintre cei mai mari antrenori pe care România i-a avut s-a stins din viaţă la vîrsta de 84 de ani. Cîştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Dinamo, campion mondial, unul dintre pionierii handbalului, Oprea Vlase, a fost "ctitorul" naţionalei noastre. Acesta a pus bazele echipei naţionale, iar la scurt timp am început şi pregătirea pentru Mondialul din Germania. Cantonamentele din perioada respectivă însemnau pregătire centralizată de minimum cinci-şase luni, iar Vlase devenise mai mult decît un prieten pentru handablişti de atunci.

În urmă cu ceva vreme, Oprea Vlase era deranjat de faptul că echipe precum Steaua şi Dinamo nu mai reprezintă o forţă în handbalul nostru. Tehnicianul lui Dinamo care a adus României primul titlu mondial, în 1961, spunea: "Conducătorii actuali ai lui Dinamo au îngropat echipa de handbal. E de neacceptat. Se mîndresc cu rezultatele din trecut, dar au arătat doar dezinteres şi dispreţ pentru handbal. Păcat de generaţiile care au trecut pe la Dinamo!", spunea antrenorul antrenorul.

Născut în Buzău, Vlasea avea cu ce se mîndri, fiind co-autor la 3 din cele 4 titluri ale reprezentativei masculine, alături de Nicolae Nedef, un alt tehnician de calibru internaţional. În palmaresul acestuia  mai figurează 10 titluri naţionale, 2 Cupe ale României şi o ediţie a Cupei Campionilor Europeni, toate cu Dinamo. Vlase a fost premiat şi în cadrul galei "Campioni de legendă", organizată de federaţia de handbal, şi decorat de preşedintele Traian Băsescu.

Echipa de aur din ’61
Portari: Mihai Redl (Dinamo), Ion Bogolea (Dinamo)
Extreme: Mircea Costache I (Dinamo),Gheorghe Coman (Dinamo)
Pivoţi: Otto Tellman (Steaua) Mircea Costache II (Dinamo)
Interi: Petre Ivănescu (Dinamo); Ioan Moser (Dinamo), Aurel Bulgariu (Steaua), Geo Bădulescu (Dinamo); Virgil Hnat (Dinamo)
Centri: Gheorghe Covaci (Dinamo), Cornel Oţelea (Steaua), Olimpiu Nodea (Steaua)
Antrenor principal: Oprea Vlase
Antrenor federal: Nicolae Nedef

Antrenorul celor de la Oltchim Rm. Vîlcea, Radu Voina îşi aminteşte momentele petrecute de Oprea Vlase la echipa naţională. "Am piedut unul dintre monştrii sacri ai handbalului nostru. Unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a avut vreodată România. Mi-a fost antrenor timp de zece ani la echipa naţională, am învăţat foarte multe lucruri de la nea Vlase. Păcat, că oameni de valoarea lui sînt au mai rămas puţini în handbalul nostru. Dumnezeu să-l ierte", a spus Voina.

Şi preşedintele Federaţiei Române de Hadbal, Cristi Gaţu a primit cu regret vestea dispariţiei antrenorului. Acesta a vorbit la Radio GSP: "Este o pierdere imensă pentru handabalul românesc! Sînt trist şi abia îmi mai găsesc cuvintele să vorbesc despre acest om minunat, care a făcut foarte multe pentru handalul de la noi. O să rămînă în istorie ca unul dintre pionierii handbalului românesc! Sper să aibă o lumea mai bună dincolo. Am primit vestea de la soţia lui, şi mi-a fost mult mai greu să-i anunţ eu pe restul. Pe lîngă faptul că a mîncat şi a dormit, a făcut handbal pe pîine. El a făcut echipa minunată din 1961!"

Înmormîntarea va avea loc la Cimitirul Sfînta Vineri din Bucureşti, sîmbătă de la ora 13:00.

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
dorindeva
dorindeva  •  14 Octombrie 2011, 16:14

Iubitorii handbalului din Deva sunt alaturi de familia Vlase la tristul eveniment, trecerea in nefiinta a Maestrului Oprea Vlase, un sportiv, un antrenor si un om de o aleasa omenie, de numele caruia se leaga cea mai glorioasa perioada a handbalului romanesc. Maestre in Lumea celor drepti nu veti fi singur, acolo va asteapta alti handbalisti si iubitori ai handbalului, care s-au grabit sa ajunga inaintea domniei voastre si care sunt convins ca va vor astepta cu drag. Printre ei se afla si Tatal meu care aici va stimat foarte mult si mi-a spus numai vorbe frumoase despre dumneavoastra. Dumnezeu sa va iubeasca asa cum ati iubit dumneavoastra handbalul.

ceasornicarul
ceasornicarul  •  13 Octombrie 2011, 14:33

Dumnezeu sa-l ierte !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează