SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONAT EUROPEAN

Finală între granzi » Spania - Germania se joacă azi pentru aur în a 12-a ediție a Campionatului European masculin

Articol de - Publicat duminica, 31 ianuarie 2016 00:00

Una dintre cele mai experimentate echipe va întîlni cea mai tînără formaţie de la ediția din acest an. Germania a avut nevoie de prelungiri să treacă de Norvegia

REZULTATE SEMIFINALE

Germania-Norvegia 34-33 după prelugiri
Spania-Croația 33-29

Germania nu era înainte de începerea turneului final printre favorite, antrenorul Dagur Sigurdsson a venit cu "grădinița" în Polonia, mizînd doar pe jucători tineri, pe care să-i rodeze pentru competițiile viitoare. Spania, în schimb, a pornit din postura de a doua favorită, după campioana olimpică și mondială, Franța.
Golurile de pe extremă

,În semifinale, Germania a întîlnit marea surpriză Norvegia. Nordicii au avut prima șansă la calificare. Au condus cu doar cîteva secunde înainte de final, 27-26, dar cînd mai erau doar 19 secunde, extrema stînga Rune Dahmke a adus egalitatea și a trimis meciul în prelungiri. Acolo lucrurile s-au schimbat, nemții au fost tot timpul în față, dar norvegienii au egalat de fiecare dată. Se părea că vor fi prelungiri la prelungiri, dar extrema stînga Kai Hafner, omul care-l înlocuise pe accidentatul Steffen Weinhold după faza grupelor, a readus Germania într-o finală europeană după 12 ani de pauză! A treia după cele din 2002 și 2004.

Cunoștințe vechi

Spania a învins Croația, în cea de-a doua semifinală, ibericii avînd plusul unor jucători de mare experiență. Căpitanul Tomas, pivotul Aguinagalde, interul Antonio Garcia sau centrul Raul Entrerios au făcut diferența, fiind mult mai prezenți în joc decît superstarurile croaților, Kopljar, Strlek, Cupici sau Sliskovici. Și portarii Spaniei, Sterbik și Perez de Vargas, au fost mult mai inspirați decît Alilovici sau Stevanovici. În aceste condiții, Spania s-a impus clar, 33-29, a patra finală europeană pentru trupa lui Manolo Cadenas, care nu a cîștigat însă niciodată aurul!

 În aceeași grupă

Drumul pînă în finală a fost poticnit pentru ambele finaliste. Nemții au pierdut meciul din startul competiției, chiar în fața Spaniei, 29-32, cele dou finaliste făcînd parte din aceeași grupă C. Apoi au trecut la limită de Rusia și Suedia, pentru ca în decisiv să învingă Danemarca. Ibericii au pierdut cu Danemarca, 23-27, dar au cîștigat celelalte partide, deși nu au impresionat în nici una dintre dispute.

Protest retras

Cînd mai erau doar cinci secunde de joc, după ce nemții au marcat golul care i-a dus în finală, prin Kai Hafner, Germania a fost surprinsă pe teren cu 8 jucători, dintre care doi portari, Andreas Wolff și portarul-jucător Simon Ernst (foto). Oficialii partidei ar fi trebuit să se sesizeze și să dicteze eliminare în tabăra Germaniei, norvegienii avînd posibilitatea să atace cu dublă superioritate în ultimele secunde. Norvegia a cerut inițial rejucarea partidei, dar ieri dimineață și-a retras contestația. "În ciuda dovezilor clare pe care le-am depus, în spiritul fair-play-ului am retras contestaţia", a anunțat federația de la Oslo.

Finalele Spaniei la Euro

1996 Spania-Rusia 22-22
1998 Spania-Suedia 23-25
2006 Spania-Franța 23-31

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
1095763650458255
Sorin Farcas  •  31 Ianuarie 2016, 14:09

Mai multa atentie pt un sport care ne-a adus multe bucurii în trecut... Sigur pe mulți ne intereseaza ora meciului si unde-l putem vedea

dinamo_fan
dinamo_fan  •  31 Ianuarie 2016, 12:20

Se joaca final ce de handbal si e o stire mica acolo in colt, prima dupa 2 saptamani de competitie si asta fara sa dea macar ora meciului. Dati fratilor stiri cu steaua ca acolo stiti ora exacta, secunda exacta cand trage becali fiecare basina. ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  31 Ianuarie 2016, 10:02
Postat de spinoza pe 31 Ianuarie 2016, 09:42

Asa si? La ce ora se joaca, cine transmite? Nu stiti sa spuneti? Pentru voi Can-canurile sunt mai bune ca finala CEH!!! Slaba samanta de jurnalism sportiv...

Daca ai fi urmarit competitia ai fi stiut ca TVR 2 o transmite in direct. De vreo doua saptamani se intampla asta. Sigur, e o scapare a lor ca nu au spus-o, dar le reprosezi ca nu ti-au oferit o informatie care e evident ca nu te intereseaza. Asta e ipocrizie din partea ta. TVR 2 transmite finala, de la 18:30. Si meciul pentru bronz, Norvegia - Croatia, e de la 4 tot acolo.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează