SPORTURI  »  HANDBAL  »  OPINIE

În căutare de repere

Articol de - Publicat vineri, 06 decembrie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 06 decembrie 2013 11:59

Începe un nou Campionat Mondial de handbal feminin. România are o "naţională" aproape nouă. Ce va ieşi din asta?

Ieri a fost ziua de naştere a Cristinei Vărzaru. E al doilea an consecutiv cînd fostul căpitan al "naţionalei" României nu se sărbătoreşte cu colegele de la lot, înaintea sau între meciurile vreunui Campionat Mondial sau European. Decembrie de decembrie, sezon după sezon, cînd venea ziua lui Varzi lumea ştia că pe undeva, prin Franţa, China, Danemarca, Macedonia ori Rusia zornăie nişte medalii. Şi că handbalistele române sînt printre favorite la a le cîştiga. Ziua lui Varzi era reperul, startul, bucata de tort care ridica glicemia şi anticipa sărbătoarea, indiferent că aceasta avea sau nu să vină.

Azi începe, într-adevăr, o nouă ediţie de Campionat Mondial. În Serbia, unde anul trecut au fost Europenele înzăpezite, încheiate pe locul 10. Chiar şi cu reperul rătăcit, rămas acasă din motive obiective, logice, începe un nou Mondial pentru România. Singura ţară care nu a lipsit de la nici o ediţie a campionatelor lumii, dar pe care a cîştigat-o o singură dată, în 1962.

De data aceasta, România nu mai e favorită la medalii. Aşa susţine toată lumea, de la casele de pariuri pînă la antrenorul "naţionalei", Gheorghe Tadici, care a recunoscut sobru că s-ar bucura pentru un loc 5 sau 6. E o ediţie de tranziţie pentru acest lot în care se regăsesc multe nume noi, unele în premieră absolută. Faţă de participantele la CE din 2012 sînt 7 schimbări, doar 9 jucătoare au rămas stabile, Ungureanu, Tolnai, Nechita, Dincă, Neagu, Brădeanu, Ţăcălie, Manea şi Pintea, iar dintre acestea numai cîteva au fost titulare.

Se schimbă lucrurile. A revenit, dintre "grelele" anilor trecuţi, Valentina Ardean Elisei, care a născut la începutul anului. Dar tot se schimbă lucrurile. Şi e firesc să fie aşa. Au venit nume noi, jucătoare tinere şi foarte tinere, jucătoare care au visat să fie la "naţională", dar nu puteau ajunge acolo pentru că nu existau locuri disponibile. Jucătoare care, în acest timp, au crescut şi şi-au hrănit visele.

E un lot interesant. O prăjitură abia scoasă din cuptor, cu aluat uniform, pe care se aşază boabele de vişine şi de cireşe care nu pot lipsi din nici o garnitură. Adică ele, cele cu experienţă, cele care au mai fost la alte Mondiale şi Europene, au cucerit medalii, au jucat semifinale. Tot un fel de tort.

Ce ar trebui să aşteptăm de la această "naţională" varianta 2013? Nimic mai mult şi nimic mai puţin decît ceea ce poate ea oferi în acest moment. Şi ce va însemna asta nu ştie nimeni cu certitudine acum. Nici măcar jucătoarele sau antrenorul lor. Nu ştim ce să aşteptăm, ştim însă ce am vrea să vedem. Că se joacă handbal, că încă trăim în acest sport, că există speranţă. Chiar şi cînd reperele se schimbă. Pentru că întotdeauna apar altele noi.

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (18)
bbranescu
bbranescu  •  07 Decembrie 2013, 20:29

Sa va fie rusine. M-ati facut sa ma inregistrez ca sa vad meciurilew de handbal si pe bet365.com spune ca evenimentul nu e disponibil in regiunea mea.

ceaiuri
ceaiuri  •  06 Decembrie 2013, 17:13

urmareste pe soit la..itxako cum juca(oltchim de acolo a transferat-o)si a jucat si la valcea binisor(fata de ce avem acum pe intr dr..adica nimic facea fata lejer)

ceaiuri
ceaiuri  •  06 Decembrie 2013, 17:10
Postat de glorie pe 06 Decembrie 2013, 15:40

:)) Ca Soit era jucatoare! Iar Luca n-a fost vreo Gogarla sau Lungu. Sunt jucatoare bune si in acest lot. Tinere. Pe care tu nu le cunosti. Avem in ultimii ani la cele mici rezultate constante. Bune. Cum aveam inainte doar cand aparea cate o generatie.

ai dreptate.de amariei(am uitat de ea..dar si tadici uita de ea)gogarla era cea mai in varsta...si daca tot suntem la depanat amintiri sa nu le uitam si pe hutupan,vali bese,meirosu(nu stiu de ce s-a retras pt ca mai putea juca)gatzel si se cam incheie nationala care a jucat cel putin 10ani(cateva mai sunt si acum in lot)si noi mergem cu 1/3din lot..turiste si restul sperante(exceptand jucatoarele cu experienta..si cand te gandesti ca manea face 10ani de nationala)si visam..nu stiu daca nu vine nimic din spate..poate reusim sa naturalizam 1-2jucatoare pt ca toti progreseaza..numai noi traim din amintiri

Vezi toate comentariile (18)
Comentează