SPORTURI  »  HANDBAL  »  OLTCHIM

INTERVIU Radu Voina e bucuros că şi-a dus toate mandatele pînă la capăt: "Nu am fost dat afară niciodată!"

Radu Voina nu mai e, în ultimul timp, antrenorul calm, care nu-şi iese niciodată din fire
Radu Voina nu mai e, în ultimul timp, antrenorul calm, care nu-şi iese niciodată din fire

Articol de - Publicat vineri, 09 martie 2012 00:00 / Actualizat joi, 08 martie 2012 22:35

Tehnicianul Oltchimului se mîndreşte că nu a fost niciodată demis de la vreo echipă. "Mi-am dus mandatele pînă la capăt", spune el.

Radu Voina e un antrenor apreciat şi hulit în acelaşi timp. A calificat Oltchimul pentru a treia oară în semifinalele Ligii Campionilor, dar sînt fani care-i contestă valoarea. Pe banca "galacticelor" mai are contract pînă pe 30 iunie 2012 şi nu ătie dacă va continua. Nu se gîndeăte la prelungirea contractului, ci doar la îndeplinirea obiectivului. Vrea să ducă din nou campioana României în finala Ligii Campionilor, acolo unde a mai fost şi în 2010.

- Domnule Radu Voina, actuala campanie a Ligii Campionilor, a fost mai dificilă decît precedentele?
- Da, post spune că a fost cea mai grea. Asta pentru că am avut un obiectiv îndrăzneţ de la început, o presiune în plus. Clubul ne-a impus să ajungem în finală şi am acceptat. Cînd am pornit însă la drum, la începutul sezonului, mă bazam pe Ungureanu, pe Stanca, speram în revenirea Cristinei Neagu, care spusese că în trei luni se va reapuca de antrenamente. Între timp lucrurile s-au schimbat, dar nu şi obiectivul.

- Cum aţi motiva fluctuaţiile mari în jocul Oltchimului? După meciuri foarte bune cu Krim şi Metz, au venit altele nereuşite cu Buducnost şi Metz, apoi un nou joc consistent cu Krim.
- Campania de Liga Campionilor a venit după Campionatul Mondial din Brazilia unde România a fost o mare dezamăgire. Ne-a trebuit o perioadă de timp să ne revenim. Am început tare, ne-a fost teamă de debut şi fetele au dat totul pe teren. Apoi, ca la noi la români, am văzut că se poate. Ne-am pus singuri piedică. Eu cred că meciul cu Buducnost a fost un accident, dar nu găsesc nici o scuză pentru prestaţia lamentabilă de la Metz.

- Aţi adus aminte de Campionatul Mondial din Brazilia. Credeţi acum că ar fi mai bine ca antrenorul de la Oltchim să nu mai fie şi selecţioner?
- Da, cred că ar fi mai bine. Antrenorul ar avea mai mult timp pentru pregătire. În plus, acum trebuie să merg la echipa naţională, şi ne reunim la club doar cu o săptămînă înainte de semifinala cu Gyor.

- Aţi avut vreun moment emoţii că nu veţi reuşi să vă calificaţi în semifinale?
- Nu, dar îmi pare rău că ne-am făcut singuri viaţa grea. Spre lauda lor fetele au dat dovadă că ştiu să se mobilizeze la greu, au învins pe Krim, deşi meciul a fost unul cu o presiune uriaşă.

- Cum veţi juca meciul cu Buducnost? Va fi unul de pregătire pentru semifinale sau îl veţi aborda ca pe un meci care nu mai contează?
- Orice meci îl jucăm la cîştig. Vrem să ştergem din impresia proastă lăsată la meciul tur şi să vedem pe unde ne aflăm, să ne batem ca şi cum am juca în semifinale, să căpătăm mai multă încredere.

- Cum credeţi că va fi semifinala cu Gyor, echipa considerată favorită la cîştigarea trofeului?
- Mie îmi convine că sîntem consideraţi outsideri, dar eu cred că şansele sînt 50 la 50 la sută. Va fi un meci complicat, vom întîlni o echipă foarte bună. Gyor a făcut cîteva transferuri de marcă, au venit Loke, Lekici, Haraldsen, Radicevici. Formează o echipă complexă, dar nu sînt invincibile. Au un mic atu că vor juca meciul retur la Gyor. Eu am însă încredere în fete şi cred că toată lumea îşi doreşte să ajungă în finală.

- A contat în vreun fel măsura conducerii de a tăia 50 la sută din contracte pînă la stabilirea obiectivului?
- Nu vreau să comentez, ceea ce am avut de spus le-am spus celor de la club, e o treabă de bucătărie internă. Dar să ştiţi că fetele nu au jucat mai bine cu Krim pentru că li s-a tăiat din bani. Au şansa să-i recupereze dacă trec de Gyor.

- Spuneaţi altădată că la Vîlcea viaţa de antrenor e foarte grea. S-a schimbat ceva?
- Nu s-a schimbat nimic, din contră. Oltenii sînt oameni care se aprind repede. Azi, dacă învingi, eşti cel mai bun, nu ştiu ce să-ţi mai facă, mîine, dacă pierzi, ţi se cere demisia. Fiecare mandat al meu însă, la Vîlcea, a fost o experienţă interesantă. Acum m-am întors puţin forţat, nu am mai vrut, dar nu-mi pare rău. E o plăcere să lucrezi cu fetele, chiar dacă presiunea e mare şi nu e uşor. Am încărunţit, am îmbătrînit mai mult decît dacă aş fi stat departe de handbal.

- Rămîneţi la Oltchim în continuare?
- Nu ştiu ce va fi. Mai am contract pînă la 30 iunie 2012. După aceea vom vedea. Ce-mi doresc eu acum e să-mi duc mandatul pînă la capăt, să realizăm obiectivul. Niciodată în cariera mea, pot spune că nu am fost demis, nu am fost dat afară. Mi-am făcut treaba pînă la capăt. A fost o singură excepţie, la Steaua, în 2008. Nu m-am mai putut înţelege cu patronul, am plecat eu, dar am lăsat Steaua pe primul loc şi în cupele europene.

- Oltchim a început să transfere jucătoare noi. Primul nume, Allison Pineau. V-au întrebat cei din conducere cînd s-au făcut transferurile?
- M-au întrebat care cred că sînt posturile deficitare şi apoi şi nume. Mi-am dat şi eu cu părerea. Oricum, le-am spus, că dacă Oltchim vrea să cîştige Liga, trebuie să aducă doar jucătoare de top, top, top. E păcat, dar din România nu mai ai ce să aduci. Aşa că trebuie să te bazezi pe străine.

"La naţională e marea problemă!"

- Cu naţionala României veţi avea turneul de calificare la Olimpiadă în luna mai. Ce speranţe avem să ajungem la Londra?
- La Oltchim lucrurile sînt oarecum bune, pot să mă bazez pe Ozel, Managarova, Jovanovici. La echipa României însă e o mare problemă. Nu le avem pe Neagu, Stanca, Ungureanu şi nu sîntem o echipă la care aceste absenţe să nu conteze. S-a văzut şi la Mondiale. E o penurie de jucătoare de valoare în România, iar naţionala ne-a obişnuit cu rezultate majore, cu obiective îndrăzneţe.

- E mai greu să învingem Franţa decît Muntenegru?
- La turneul din 25-27 mai, în Franţa, România trebuie să joace toate meciurile la victorie. Dacă pleci cu ideea că batem Franţa şi Japonia şi pierdem cu Muntenegru nu avem şanse. Este obiectivul principal al acestei echipe, mai important decît participarea la Olimpiadă. Trebuie să ne calificăm!

- Aţi convocat o serie de jucătoare noi pentru meciurile cu Serbia din preliminariile CE 2012. Vor rămîne şi pentru turneul din luna mai?
- Căutăm soluţii pentru luna mai la meciurile cu Serbia. E importantă şi Serbia, dar sîntem deja calificaţi la Europenele din 2012. Vrem să încercăm cîteva cupluri de apărători centrali, să ridicăm un pic talia, să aducem sînge proaspăt.

- Aţi anunţat că nu veţi mai continua la echipa naţională. V-aţi răzgîndit?
- Nu! Mandatul meu se sfîrşeşte, îmi ajunge! Să dea Dumnezeu să ne calificăm la Olimpiadă, şi apoi e normal să vină altcineva, să înceapă o nouă strategie, pe termen lung.

"Gyor e o echipă complexă, dar nu e invincibilă. Le-am eliminat şi în 2010, tot în semifinale, iar în subconştientul lor, se gîndesc la acele meciuri" (Radu Voina)

"Oltchim e mai greu de condus decît orice altă echipă ! La Vîlcea e mereu presiune, cînd cîştigi eşti ridicat în slăvi, la primul eşec ţi se cere demisia" (Radu Voina)

"În naţionala României orice jucătoare absentă se vede. E o penurie mare de jucătoare de valoare vizavi de obiectivele pe care le are echipa reprezentativă" (Radu Voina)

CV - Radu Voina
Născut pe 29 iulie la Sighişoara
A jucat la Steaua Bucureşti
Ca jucător a cîştigat aurul la CM 1974, argintul la JO 1976, bronzul la JO 1972 şi 1980
Ca antrenor a pregătit pe Steaua Bucureşti, ASPTT Strasbourg, SC Selestat, ASL Robertsau, Oltchim Rm. Vîlcea, naţionalele României, feminin şi masculin
Palmares: a jucat finala Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1989, şi finala Ligii Campionilor cu Oltchim 2010
Cu naţionala feminină a României a cîştigat medaliile de bronz la Euro 2010

20 de victorii, 4 egaluri şi 12 înfrîngeri e palmaresul Oltchimului în Liga Campionilor cu Radu Voina pe banca tehnică

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (12)
tiberiunaga
tiberiunaga  •  12 Martie 2012, 00:11

Cred că e timpul să te dai singur afară. Lasă-ne, bre... Ca antrenor eşti depăşit total. Nu eşti capabil să închei o propoziţie, cu atat mai puţin să conduci echipa în meciuri la un asemenea nivel. Cum scăpăm de nătărăul de Radu Voina? Cine-l ţine în braţe şi de ce ?

ceaiuri
ceaiuri  •  11 Martie 2012, 00:38

dar se pare ca si ele au o limita)tinand cont ca e un joc de echipa(fara jucatoare de valoare...nici viborg nu a mai prins sem de 2ani)si cu inca un transfer la fel de bun in editia urmatoare fetele au si mai mari sanse la castigarea C.L

ceaiuri
ceaiuri  •  11 Martie 2012, 00:33

singura gresala a lui voina este ca nu a demisionat imediat dupa mondiale(e greu sa le determini pe fete sa joace la fel bine precum la club si in conditiile in care lotul valcean e mai tare ca nationala)coincidenta sau nu..miercuri cand a fost realizat transferul comisia europeana aproba un ajutor de 135mil euro(AVAS devine actionar majoritat prin conversia datoriei in actiuni)pierd polonezii de laPCC(de la 30%actionari vor mai detine decat..2%daca nu vor apela la dreptul de preemtiune)in aprilie va incepe proc de privatizare cred ca pt editia viitoare tot voina va ramane(gyor se pare ca a dat-o iar in bara in ultimul meci cand aveau posibilitatea sa scape de o echipa pretendenta la cupa

Vezi toate comentariile (12)
Comentează