SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

EXCLUSIV Ionuț Nistor, extrema naționalei, privire lucidă înainte de startul Campionatului European: „Suntem departe de handbalul mare, dar putem ajunge și noi în elită!”

Ionuț Nistor într-un meci al echipei sale, CSM Constanța Foto Facebook CSM Constanța
Ionuț Nistor într-un meci al echipei sale, CSM Constanța Foto Facebook CSM Constanța

Articol de - Publicat miercuri, 10 ianuarie 2024 16:42 / Actualizat miercuri, 10 ianuarie 2024 16:42

România debutează vineri la Campionatul European masculin de handbal din Germania și va întâlni Austria de la ora 19:00 . Extremă dreapta a naționalei, constănțeanul Ionuț Nistor povestește pentru GSP cum a fost perioada de pregătire pentru turneul final și ce crede că poate realiza România la EURO 2024.

Naționala pregătită de Xavier Pascual, Mihai Popescu și Bogdan Pralea a ajuns astăzi în Germania, după stagiul de antrenamente și meciuri avut în Elveția. Delegația a călătorit cu autocarul cale de 300 de kilometri de la Winterthur la Mannheim, unde va juca meciurile din grupa B.

Lotul a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru partida cu Austria de vineri, iar jucătorii sunt conectați la importanța Campionatului European, turneu final unde România nu a mai jucat din secolul trecut, de la ediția 1996.

Ionuț Nistor, extrema dreapta de la CSM Constanța, a dezvăluit pentru GSP cum a trăit această perioadă la lotul național și cum crede că România poate să acceadă în fazele superioare la turneele finale.

Luna decembrie a fost foarte grea, extrem de încărcată, cu câte două antrenamente pe zi, fiecare de 3 ore, dar avem un țel mare, vrem să trecem de grupe la EURO și totul este OK. Trebuie să ne depășim condiția fiecare dintre noi pentru a ne califica între primele 12 formații”, a spus Ionuț Nistor.

Ionuț Nistor: „Suntem capabili de lucruri mărețe la națională!”

După meciurile de la Trofeul Carpați și de la Yellow Cup din Elveția, jucătorii naționalei se simt mai bine pregătiți și au căpătat mai multă încredere în potențialul lor.

„Am avut probleme când am jucat în apărare 5+1 mai avansat, nu stăpânim foarte bine acest sistem defensiv, dar când trecem la 6-0, ne simțim mult mai bine. Suntem capabili să facem lucruri mărețe și la națională. Trebuie să avem mai multă încredere în noi, chiar dacă nu avem mare experiență internațională. 

La acest nivel se joacă în viteză mare, contactele sunt mai tari, se lasă jocul mai dur, arbitrii nu fluieră ca-n România. Ne-au prins bine aceste meciuri de pregătire înaintea turneului european”, a declarat pentru GSP Ionuț Nistor.

Ionuț Nistor: „Xavi Pascual are dreptate când ne ceartă!”

Nistor știe că pentru unii dintre jucătorii naționalei poate fi singurul turneu final european la care vor juca și din acest motiv crede că toată lumea va da tot ce poate pentru ca România să poată produce o surpriză în Germania.

Ionuț Nistor, extrema naționalei, privire lucidă înainte de startul Campionatului European: „Suntem departe de handbalul mare, dar putem ajunge și noi în elită!”
Ionuț Nistor executând o aruncare de la 7 metri într-un meci al naționalei cu Austria Foto Raed Krishan

„Trebuie să ne bucurăm că am ajuns aici, dar chiar trebuie să dăm totul pentru că suntem unde am visat, la Campionatul European. Jumătate din echipă suntem la 29-30 de ani și să fim sinceri, nu se știe când ne vom mai califica la un turneu final și trebuie să jucăm ca și cum ar fi ultimul. Dacă avem încredere în noi, putem realiza rezultate frumoase.

Atmosfera este OK, Pasqui are dreptate când ne ceartă. Între noi, jucătorii, totul este OK și asta trebuie să se vadă și în teren, să ne iasă acțiunile, combinațiile, cum le lucrăm la antrenamente. Trebuie să intrăm foarte bine în meciul cu Austria, toți trebuie să dăm maximum. Pentru moral va conta enorm rezultatul partidei. Eu îmi doresc să câștigăm toate meciurile”, a spus Nistor.

Ionuț Nistor: „Suntem departe de handbalul mare!”

Chiar dacă Ionuț Nistor s-a calificat cu România la EURO și cu CSM Constanța în grupele principale din EHF European League, internaționalul român este conștient că handbalul românesc este mult în urma celui practicat de marile forțe europene.

Trebuie să fim onești și să recunoaștem că suntem departe de tot ce înseamnă handbalul european și mondial, dar cred cu tărie că putem ajunge și noi în elită, altfel nu m-aș mai trezi în fiecare dimineață ca să mă duc la sală.

2participări are naționala României la Campionatul European, la primele două ediții, 1994 - locul 11 și 1996 - locul 9

Suntem pe o pantă ascendentă, jucătorii tineri de la lot sunt foarte buni, dar ne trebuie mai multe meciuri europene, mai multă încredere, antrenamente multe și apoi ne vom putea gândi la calificări constante la turneele finale și la accederea în fazele superioare”, a conchis pentru GSP extrema naționalei.

România a fost repartizată la Campionatul European în grupa B, alături de Spania, Croația și Austria, iar primele două clasate se vor califica în grupele principale.

Grupele de la EURO 2024

  • Grupa A: Franța, Germania, Macedonia de Nord, Elveția
  • Grupa B: Spania, Austria, Croația, România
  • Grupa C: Islanda, Ungaria, Serbia, Muntenegru
  • Grupa D: Norvegia, Slovenia, Polonia, Insulele Feroe
  • Grupa E: Suedia, Olanda, Bosnia Herțegovina, Georgia
  • Grupa F: Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia

Programul României în Grupa B

  • 12 ianuarie, ora 19:00 » România - Austria
  • 14 ianuarie, ora 19:00 » România - Spania
  • 16 ianuarie, ora 19:00 » România - Croația
  • Televizare Digi Sport, Prima Sport

Lotul României pentru Campionatul European

  • Portari: Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (CSM Constanța)
  • Extreme: Nicușor Negru (Dinamo), Sabin Constantina (Steaua), Alex Tărâță (Steaua), Ionuț Nistor (CSM Constanța)
  • Pivoți: Călin Dedu (Dinamo), Robert Nagy (Minaur), Adrian Rotaru (CSM București)
  • Linia de 9 m: Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Andrei Drăgan( CSM Constanța), Gabriel Ilie (CSM Constanța), Daniel Stanciuc (Dinamo), Gabriel Cumpănici (Minaur), Cristi Ghiță (Turda), Marius Sadoveac (Poli Timișoara), Liviu Caba (CSM Constanța), Demis Grigoraș (Benfica), Andrei Buzle (Granollers)

Citește și: 

George Buricea, antrenorul de la CSM Constanța, echipa care dă 5 jucători la națională: „La European vor arăta și mai bine, sper să facă un turneu bun!”
CAMPIONATUL EUROPEAN
George Buricea, antrenorul de la CSM Constanța, echipa care dă 5 jucători la națională: „La European vor arăta și mai bine, sper să facă un turneu bun!”
AZI începe Campionatul European de handbal masculin, cu România după 28 de ani! Toate detaliile: adio continental pentru Nikola Karabatic, deschidere pe stadion și o mulțime de jucători din Liga Zimbrilor
EURO
AZI începe Campionatul European de handbal masculin, cu România după 28 de ani! Toate detaliile: adio continental pentru Nikola Karabatic, deschidere pe stadion și o mulțime de jucători din Liga Zimbrilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
klaudiumosoiu
klaudiumosoiu  •  10 Ianuarie 2024, 18:18

„Suntem departe de handbalul mare,, ....... partial adevarat. De fapt ... jucatorii romani de handbal .... NU HANDBALISTI .... sunt la ani lumina de handbalul modern. Si ce este mai rau ..... in mocirla aceasta o sa ramana. Pacat ..... nici speranta nu mai am ...... ca din dorinta nu se poate trai.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează