SPORTURI  »  HANDBAL  »  O NOUĂ MĂRTURIE-ŞOC ÎN CAZUL COZMA!

Ivan Sztojka: "Am curaj să mă uit în ochii lui Petre Cozma!"

Articol de GSP - Publicat sambata, 06 februarie 2010 00:00

După mărturia lui Nemeth Gyozo, GSP vă prezintă declaraţiile cinice ale unui alt învinuit în cazul asasinării lui Marian Cozma, Ivan Sztojka (foto). Acesta se află de aproape un an în arest preventiv, la închisoarea de maximă securitate din Kecskemet. El a acceptat să rupă tăcerea, după aproape un an de la cele întîmplate, pentru a-şi demonstra nevinovăţia, susţine el. "Am 27 de ani şi sînt tatăl a 4 copii. Am acceptat să vorbesc fiindcă vreau ca lumea să ştie că nu am nimic de ascuns şi sînt nevinovat. Recunosc că am băut în acea seară de 8 februarie, însă îmi amintesc cu exactitate cele întîmplate. În timp ce ne aflam în discotecă, N. Gyozo a venit la mine şi mi-a zis că acel băiat înalt, Marian Cozma, se uită urît la el şi încearcă să îl provoace. M-am uitat spre Cozma şi mi-am dat seama că ne privea pe noi. În doar cîteva secunde, Gyozo şi Cozma deja se îmbrînceau. Atunci am fugit spre ei cu gîndul de a-i despărţi. Cînd am ajuns în apropierea lor, ceilalţi 3 sportivi, acum ştiu că erau handbalişti, l-au atacat pe Gyozo. Uros Vilovski m-a atacat pe mine, m-a prins de gît şi a rupt pulovărul de pe mine. Cu greu am reuşit să scap din mîinile lui şi am fugit la etaj, unde erau prietenii noştri. Cînd am coborît de la etaj, am văzut că Marian Cozma era pe jos. Eu nu am lovit pe nimeni şi nici nu am înjunghiat pe nimeni. Nici măcar cu un deget nu l-am atins pe Marian Cozma. Eu le-am spus anchetatorilor şi continui să o spun. Să se aducă un detector de minciuni, să mi se pună toate întrebările posibile şi toată lumea va vedea că nu mint."

Unde este arma crimei?


"Anchetatorii nici măcar nu au arma crimei: cuţitul. De unde să ştiu eu unde e cuţitul? Eu nu am văzut niciun cuţit în acea seară şi nu am purtat în viaţa mea cuţit asupra mea. Ştiu că nici prietenii mei nu umblă cu cuţite, niciodată. Nu ştiu cine l-a înjunghiat pe Cozma. Cel care l-a ucis pe Cozma trebuie pedepsit pentru fapta sa. Dacă poliţia asta vrea, atunci să dea un exemplu prin ucigaşul lui Cozma, însă să nu fie pedepsiţi oameni nevinovaţi ca mine. În acea seară din grupul acela făceau parte doar rudele mele: fraţi sau verişori, şi nici unul dintre ei nu este infractor. Niciodată o rudă de a mea nu ar fi capabilă de aşa ceva. Nu ştiu de ce a murit Cozma, însă ştiţi cum se spune, o bătaie la discotecă este ceva normal, care se întîmplă aproape în fiecare zi, e un lucru banal. Acum să fim serioşi, handbaliştii ăştia aveau peste 2 metri, eu am 170 de cm, mă vedeţi pe mine un om capabil să facă rău unor astfel de oameni? Nu înţeleg handbaliştii de ce nu sunt anchetaţi şi traşi la răspundere, fiindcă şi ei au participat la această bătaie. Cum se poate că numai o parte e anchetată iar cealaltă parte nu păţeşte nimic".

"Procurorul m-a trimis în India"


"În viaţa de zi cu zi, aveam o mică întreprindere şi adunam floare de soc pentru mama mea. Este o minciună că ar fi un om bogat cu vilă şi maşini de lux. Casa mea nu este terminată, iar maşina mi-a fost luată de bancă fiindcă nu am putut să plătesc creditul. Am acte cu care pot dovedi asta. Nu sînt şi nu am fost certat cu legea, de aceea am acceptat să îmi arăt faţa şi numele. Am mai fost arestat în 2007 pentru crimă. Am stat 56 de zile în arest preventiv şi s-a dovedit că sînt nevinovat. În acel caz, anchetatorii s-au purtat mult mai frumos cu mine decît acum. Politia şi procuratura din Veszprem este rasistă. Procurorul din Veszprem m-a atacat spunîndu-mi să plec în India, fiindcă nu sunt demn de această societate. A venit furios spre mine, dacă nu ne despărţea un geam cred că m-ar fi agresat. La proces, cu siguranţă, mă voi întîlni cu tatăl lui Cozma şi vă spun sincer că eu am curajul să mă uit în ochii lui şi în cei ai mamei lui Marian şi le spun şi lor că accept de faţă cu ei să fiu supus unui test cu detectorul de minciuni, să vadă şi ei că eu nu mint. Eu n-am nicio legătură cu moartea lui Marian Cozma. Spuneau că sînt imagini video de la locul faptei, dar nu sînt arătate fiindcă sînt în favoarea noastră, eu aşa cred", a declarat Ivan Szojka, într-un interviu acordat unei televiziuni din Ungaria.

"Nu există dovezi clare"


"Presa pune o presiune incredibilă pe anchetatori. De aceea au organizat ei conferinţa de presă în care au anunţat că au găsit făptaşul, însă în actele oficiale ale cazului nu există nici măcar o dovadă sau o mărturie care să ducă la elucidarea cazului. Se spune doar că învinuiţii se aflau la locul faptei şi au fost implicaţi într-o altercaţie cu victima. Nimeni nu a spus că l-a văzut pe cel care a dat cu cuţitul. În actele oficiale se foloseşte următorul limbaj care descrie crima: în timpul altercaţiei, unul dintre prietenii lui Ivan Sztojka l-a înjunghiat pe Cozma în inimă, cu un cuţit folosit şi in discotecă pentru înjunghierea lui. Tot acolo scrie că prietenii lui Sztojka l-au lovit în cap şi în spate cu pumnii şi picioarele pe Marian Cozma, care era căzut la pămînt. Nu se foloseşte însă niciun nume. Concluzia este că dosarul a mai cîştigat în pagini, însă cazul nu a avansat deloc", a declarat avocatul lui Sztojka.

"Nu l-am uitat pe Cozma"
"N-am reuşit să trecem peste dispariţia lui Marian Cozma. În vestiar, încă avem un loc special doar al lui Marian, iar jucătorii vorbesc în fiecare zi despre acest lucru, simţindu-l că încă este printre noi. N-am putut să depăşim evenimentele tragice. Nu vreau să spun că aş fi crezut că vom trece mai uşor peste cele întîmplate, însă speram cu trecerea timpului ca lucrurile să rămînă în adîncul nostru. Aştept, şi cred că toată lumea aşteaptă ca acest caz să ajungă într-un punct liniştit, iar cei vinovaţi să plătească pentru ce au făcut, astfel încît Marian să se poată odihni în pace" , a declarat cu lacrimi în ochi, antrenorul lui MKB Veszprem, Mocsai Lajos.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (34)
 •  07 Februarie 2010, 17:41

Daca omul are dreptate? nu ii iau apararea, dar daca dovezile nu sunt clare, daca nu exista la dosar arma crimei, nu poti acuza pe nimeni, poti presupune, dar nu poti da verdicte, intr- o tara membra UE.

 •  07 Februarie 2010, 00:55

corect ar fi sa le dea pe viata la toti trei sau 5 cati au fost in jurul lui Cozma cand a fot ucis unul din ei a dat cu cutitul si ei stiu cine e dar nu vor sa spuna uitat-va din nou la filmul de pe scari sa vedeti ca toti erau porniti sa faca ceva rau, chiar crima cre ca toti aveau cutite la ei

 •  07 Februarie 2010, 00:54

daca eram in locul parintiilor lui marian va jur ca as fii platit asasinii care sa le ia gatu la criminalii astia.oricare o sa pice la faza asta o sa ia vreo 15 20 de ani de puscarie,cu buna purtare si cu una si alta face vreo 18,sau mai putin,si apoi tot liberi sunt,DAR PE MARIAN CINE IL MAI ADUCE INAPOI?

Vezi toate comentariile (34)
Comentează