SPORTURI  »  HANDBAL  »  OPINIE

Luminiţa Paul despre jucătoarea şi clipa decisivă: "A fost Loke de la Gyor, nu Bulatovici de la Oltchim"

Articol de - Publicat sambata, 13 aprilie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 13 aprilie 2013 12:08

Cînd avantajul se topeşte şi dispare luciditatea echipei, vine rîndul excepţiilor să acţioneze. Joi seară a fost Loke de la Gyor, şi nu Bulatovici de la Oltchim

Aş fi vrut să nu se ajungă aici! Nimic nu e mai greu de suportat decît povara secundelor. Mai ales a celor decisive. E uriaş, copleşitor, insuportabil aproape să ştii că totul ajunge să depindă de o clipă. Beatitudine sau coşmar. Acum încă e posibil, imediat însă s-a dus. 
Cîtă vreme s-a jucat în luptă dreaptă, cu mingi şfichiuite spre poartă, cu coate, cu umeri smuciţi, cu glezne secerate a fost spectacolul perfect. Nu ştiu cum ar fi evoluat Oltchimul dacă nu ar fi pierdut săptămîna trecută pe teren propriu şi nici nu mai are importanţă acum. Proiectările într-o realitate sintetică nu contează. Contează ce s-a întîmplat joi seară, la Veszprem. Contează acea determinare pe care au arătat-o handbalistele lui Jacob Vestergaard din primele momente ale returului semifinalei. De cînd au făcut prima intercepţie şi primul contraatac, reuşit, au arătat decizie. Disponibilitate la ceea ce, atît de patetic-clişeistic, numim sacrificiu. Dorinţă de a se bate şi de a anula plusul de valoare pe care lumea era tentată să-l acorde fără rezerve Gyorului. 

Şi o vreme a mers bine. Nu-i aşa? O echipă trăieşte, respiră şi se hrăneşte din precizia paselor, din iuţeala contraatacurilor, din rezistenţa defensivei, din forţa aruncărilor. Din curajul pătrunderilor, din vînătăile ştampilate pe coaste, din braţele întinse ireal de o portăriţă nu mai înaltă decît o elevă de clasa a 8-a. E ireal de frumos să conduci cu 6 goluri cînd mai sînt 9 minute de joc şi tu nu ai nevoie decît de 3. E ireal de amar să vezi cum totul se prăbuşeşte tocmai în acele minute în care trebuia să-ţi conservi superioritatea.
Şi minutele se duc. Şi totul se reduce la secunde. Secundele cînd, poate, nu mai contează echipa, ci sclipirea, hotărîrea, nebunia unei jucătoare excepţionale. Aş fi vrut ca acea jucătoare să fie Katarina Bulatovici. Cînd a venit la Oltchim, un mic popor de suporteri a răsuflat uşurat: se umplea un gol important într-un mecanism care suferise pînă atunci. Nu era vorba doar de postul deficitar, ci şi de tipul de handbalistă care poate marca diferenţa prin calităţile ei. Ceea ce a fost o Cristina Neagu neaccidentată. 

Nu-mi pasă cît cîştigă Katarina într-un an. Nu pot să fiu invidioasă fiindcă pentru asta ar trebui să am meseria ei. Şi nu e cazul. Prin presă nu se pune problema de asemenea sume sau, dacă da, prefer să rămîn în naivitatea de a crede contrariul. Nu-mi pasă. Şi nici nu cred că un salariu se merită pentru ceea ce faci într-o zi sau într-un minut sau într-o secundă. Altfel am fi plătiţi pe ziua, minutul şi secunda noastră inegală. 

Aş fi vrut ca jucătoarea decisivă să fie Bulatovici, şi nu Loke pentru că a fost de atîtea alte ori. Pentru mica ei "naţională" care e campioana europeană en titre sau pentru anterioarele ei echipe de club. Pentru că poate. Nu pentru că de asta e plătită. Fiindcă dacă ar fi vorba doar de bani, oare cît ar valora lacrimile Silviei Navarro de la final?

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (17)
emalexandru
emalexandru  •  15 Aprilie 2013, 09:05
Postat de neko00 pe 13 Aprilie 2013, 13:26

Dar n-ai inteles nimic. Eu n-am spus ca e normal, din contra. Sportivitatea e importanta, insa n-are nicio legatura in momentul de fata. Probabil din aceasta cauza am pierdut in ultimul minut calificarea. Campaniei nespotrive. Asa e? Eu nu stiu de nicio campanie nesportiva, am vazut meciul si am fost superior. Asta e ce stiu si nu consider ca o campanie nesportiva te face sa pierzi meciul in ultimul minut. Probabil ai fi spus acelasi lucru daca am fi castigat?

Doar atat:"ironia sortii",si nu "ironia soartei"!

vera7kc
vera7kc  •  13 Aprilie 2013, 18:34
Postat de pescarul.amator pe 13 Aprilie 2013, 15:23

nu sunt specialist in handbal, dar urmaresc cu placere meciurile oltchim/ului. ceea ce am remarcat este ca bulatovici a fost una din cele mai slabe jucatoare in retur, iar in tur a inceput sa traga la poarta si sa dea goluri in repriza a doua. eu nu cred ca discutiile cu gyor si jocul ei f slab reprezinta doar o coincidenta

de acord. nici nu poate fi vorba de coincidenta. Bulatovici a jucat incredibil de slab. Si aici nu ma refer la faptul ca de-abia a aruncat la poarta, si cand a facut-o a aruncat plafonat, ci ma refer la numeroasele greseli ce le-a facut in aparare si pe faza de constructie. Aici insa a fost vina antrenorului, de ce nu a schimbat-o cand se vedea clar ca nu e conectata la partida? Pe ansamblu nu meritam calificarea....am tratat cu superficialitate meciurile din grupa principala, am facut acelasi lucru si in meciul decisiv pt locul 1 in grupa cu Krim la noi acasa. Daca eram echipa mare luptam serios pt locul 1 in grupa, si evitam Gyorul.

pescarul.amator
pescarul.amator  •  13 Aprilie 2013, 15:23

nu sunt specialist in handbal, dar urmaresc cu placere meciurile oltchim/ului. ceea ce am remarcat este ca bulatovici a fost una din cele mai slabe jucatoare in retur, iar in tur a inceput sa traga la poarta si sa dea goluri in repriza a doua. eu nu cred ca discutiile cu gyor si jocul ei f slab reprezinta doar o coincidenta

Vezi toate comentariile (17)
Comentează