SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2020

Mergem și noi la EURO? Cum se poate califica România la primul turneu continental după 24 de ani

FOTO: Gazeta Sporturilor
FOTO: Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat marti, 23 octombrie 2018 11:29

”Tricolorii” nu s-au mai calificat la un turneu final continental din 1996. Au acum șanse după ce numărul echipelor participante a crescut de la 16 la 24. 

Naționala masculină a României pornește miercuri la drum în campania Euro 2020. Repartizați în grupa a 6-a de calificare alături de Franța, campioana lumii, de Portugalia și Lituania, "tricolorii" speră să prindă locul 2 pentru a ajunge direct la turneul final din 2020, organizat pentru prima dată de trei țări: Austria, Norvegia și Suedia.

Federația Europeană de Handbal a mărit numărul echipelor participante la turneul final de la 16 la 24, o șansă pentru echipele mai mici de a ajunge la Europene. E și cazul României care nu s-a mai calificat la un turneu continental din 1996.

Debut pe banca României

Spaniolul Manuel Montoya Fernandez (58 de ani), fost secund al Spaniei în mandatului lui Valero Rivera, va debuta mâine pe banca tehnică a României în meciul din Portugalia.

Ibericul are misiunea de a duce România la turneul final, lucru care nu l-a reușit un alt tehnician mai cunoscut din Spania, Xavier Pascual, antrenorul Barcelonei, care a renunțat până la urmă la naționala României.

Montoya știe care sunt așteptările. "E o responsabilitate mare pentru că oamenii au încredere în mine și vreau să le întorc această încredere. Sunt un antrenor străin și toată lumea așteaptă succesul. Nu simt presiune. Sunt sigur că putem să ne atingem ținta, adică să ne calificăm la Europene", a decarat ibericul.

Cu lusitanii pentru locul 2

Deși nu este de neglijat, Lituania pare outsidera grupei, iar Franța echipa de neatins. În aceste condiții, lupta pentru locul 2 în grupă se va da cel mai probabil cu Portugalia.

"Acasă, portughezii sunt foarte puternici. Dar eu cred că putem obține victoria. E adevărat că e imposibil să faci prea multe lucruri cu doar trei antrenamente înaintea meciului, dar am încredere în echipă", a adăugat Montoya. Portugalia are un mare avantaj, antrenorul Paulo Ferreira cunoscând jucătorii români după ce a preluat CSM București.

Nici Portugalia nu s-a mai calificat la Europene din 2006, iar la Mondiale din 2003. Lusitanii nu sunt nici ei în prim-plan, pe semicerc, fiind clar o echipă de bătut.

România vine apoi acasă, duminică urmând să întâlnească la Cluj-Napoca Franța, campioana mondială. "Când ai în față un asemenea adversar trebuie să faci un meci perfect, dar nici atunci nu ești sigur dacă învingi. Trebuie să jucăm așa cum românii știu să o facă, să avem răbdare și să luptăm", a încheiat antrenorul Manuel Montoya.

Lotul României pentru dubla Portugalia-Franța

Portari: Mihai Popescu (Saint Raphael), Tudor Stănescu (Steaua)
Extreme dreapta: Valentin Ghionea (Sporting Lisabona), Gabriel Bujor (Dunărea Călăraşi)
Interi dreapta: Demis Grigoraş (Tatabanya), Javier Humet (Steaua)
Pivoţi: Vlad Rotaru (CSM Bucureşti), Andras Szasz (Dinamo)
Centri: Alexandru Csepreghi (Minaur Baia Mare), Cristi Fenici (Poli Timişoara), Călin Căbuţ (Minaur Baia Mare)
Extreme stânga: Alin Roşu (Steaua), Chike Onyejekwe (CSM Bucureşti)

Meciurile echipei României

24.10 - ora 22:00 Portugalia (d)
28.10 - ora 18:00 Franța (a)
10/11.04.2019 Lituania (a)
13/14.04.2019 Lituania (d)
12/13.06.2019 Portugalia (a)
15/16.06.2019 Franța (d)

Vezi șiNicola Karabatic nu vine la Cluj pentru duelul România - Franța, din preliminariile CE 2020

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
maxp
maxp  •  23 Octombrie 2018, 21:01

Apropo, ne lipseste un post?

maxp
maxp  •  23 Octombrie 2018, 20:43

Andras Szasz e roman?!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează