SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN DE JUNIOARE

Naționala U17 de hanbal feminin joacă pentru un loc în finala Campionatului European: ”E o generație talentată”

Bucuria calificării în semifinale trăită de +2   FOTO
Bucuria calificării în semifinale trăită de "tricolore" după victoria cu Suedia // Foto: EHF

Articol de - Publicat vineri, 21 august 2015 00:00

Naționala sub 17 ani a României va juca azi contra Danemarcei, ora 21:30, pentru un loc în finala Campionatului European din Macedonia.

Reprezentativa sub 17 ani a României s-a calificat miercuri seara în semifinalele Campionatului European din Macedonia. "Tricolorele" au învins cu 28-21 Suedia și au ocupat locul doi în prima grupă principală.

Noroc în grupă

Româncele au avut mari emoții să treacă de grupă. Au învins Spania cu 29-20, dar au pierdut apoi cu Germania, 27-30, și Rusia, 27-29. Șansa României s-a numit Spania, care a învins Germania, 29-26, iar "tricolorele" s-au calificat la golaveraj. În grupa principală, româncele nu au mai făcut nici un pas greșit și și-au spulberat adversarele, Slovenia și Suedia, terminînd în urma Rusiei.

Trei legende le antrenează

Actuala generație sub 17 ani e pregătită de trei fosta mari jucătoare ale României: Mariana Tîrcă, Luminița Huțupan Dinu și Nadina Dumitru. Mariana Tîrcă a preluat de la început actuala echipă, avînd în vedere că liderul acestei generații e chiar fiica fostului inter dreapta, Sorina.

Luminița Huțupan se ocupă de pregătirea portarilor, lucrînd cu ei și la Centrul Național de Excelență de la Rm. Vîlcea, iar Nadina Dumitru, fosta extremă de la echipa națională, e tehnicianul care se ocupă de fete la centrul de la Rm. Vîlcea.

În lumea handbalului se vorbește de această generație ca fiind capabilă de mari performanțe. "E o generație extrem de talentată. Le-am urmărit și eu spun că pot ajunge la medalie. Mă bucur că am adus-o pe Mariana Tîrcă la acest lot pentru că are calitatea de a manageria un lot valoros", a declarat Cristian Gațu, fostul președinte al federației.

Noua Cristina Neagu

Cea mai valoroasă "tricoloră" a actualei generații este, fără îndoială, Sorina Tîrcă. La puțin peste 16 ani, interul stînga e o jucătoare extraordinară, căreia îi place foarte mult să marcheze.
A fost golgeterul turneului la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Tbilisi, acolo unde România a ocupat doar locul 5.

Este cea mai bună marcatoare a echipei și la turneul din Macedonia, fiind desemnată MVP-ul jocurilor cu Rusia și Slovenia. Este foarte tehnică, are o rapiditate mai mare decît a mamei sale, dar e un pic prea individualistă. Este văzută drept urmașa Cristinei Neagu, și pentru că joacă pe același post, cel de inter stînga.

Nume de care se va auzi

Pe lîngă Sorina Tîrcă, sînt și alte jucătoare extrem de talentate la actualul lot al României. Portarul Daciana Hosu a făcut partide mari la turneul din Macedonia, ea debutînd și în Liga Națională, la Corona Brașov! Pivotul Aura Popescu e și ea o certitudine în echipa națională, avînd o tehnică și o rapiditate ieșite din comun.

Interul stînga Raluca Petruș are și ea golul în sînge, clujeanca aflîndu-se și ea în postura plăcută de a juca deja în Liga Campionilor, în tricoul celor de la U Alexandrion. Alexandra Muntean, Bianca Dinuț sau Andreea Tecar sînt nume despre care se mai poate vorbi în handbalul românesc pe viitor.

De la argint la aur

România a cîștigat o singură medalie la categoria de vîrstă sub 17 ani la Campionatul European. Se întîmpla la chiar prima ediție, Austria 2005, atunci cînd generația Cristinei Neagu, a Adrianei Țăcălie, a Nicoletei Dincă sau a Patriciei Vizitiu pierdea finala în fața Danemarcei. Au urmat rezultate slabe apoi, în care România nu a mai prins semifinalele.

De menționat e însă faptul că după ce a obținut locul 6 la turneul final din Polonia, în 2013, generația Cristinei Laslo, a Alinei Ilie, a Biancăi Bazaliu, a Izabelei Roșca, a Soniei Vasiliu a cucerit anul următor titlul mondial la categoria imediat următoare, under 18.

Rezultatele României la CE U17

29-20  Spania
27-30 Germania
27-29 Rusia
34-25 Slovenia
28-21 Suedia

Ce rezultate a înregistrat România cu generațiile U17

Austria 2005 locul 2
Slovacia 2007 locul 14
Serbia 2009 locul 10
Cehia 2011 locul 7
Polonia 2013 locul 6

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează