SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR / VIBORG - OLTCHIM, 8 MAI, 17:15, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Notele lui Voina » Antrenorul Oltchimului explică modul în care îşi evaluează elevele

Radu Voina, Voina, Oltchim
Radu Voina, Voina, Oltchim

Articol de - Publicat marti, 27 aprilie 2010 00:00

Tehnicianul Oltchimului, Radu Voina, îşi evaluează jucătoarele după fiecare meci. Fetele primesc calificative de la 1 la 6

Radu Voina nu dă niciodată calificativele fără secundul său, Aurelian Roşca. Acesta ţine statistica meciului şi-i spune tehnicianului procentajele fiecărei handbaliste. Şi, spune tehnicianul, niciodată "nu dau note la cald, imediat după ce s-a terminat meciul, dar nici la rece, adică după o săptămînă. La o zi după meci e cel mai bine".

- Cum daţi notele? Care sînt criteriile care contează cel mai mult?
Radu Voina se uită pe deasupra ochelarilor, apoi renunţă la ei. "Nu credeam că ajung, ca antrenor, să am nevoie de ochelari!". Apoi răspunde la întrebare.
- Notele sînt de la 1 la 6. Jucătoarea care e trecută pe foaia de joc, dar nu intră deloc în teren primeşte nota 1. Prestaţiile cele mai bune se notează cu 6. E un fel de sistem de notare rusesc, doar că acolo e de la unu la cinci.

- Alte criterii?
- Evoluţia fiecărei jucătoare. Procentele mi le dă Relu Roşca. Sînt importante, dar nu sută la sută. Timpul de joc apoi, cît a stat în teren. Faza de joc pe care o face, dacă stă doar în apărare sau doar în atac, nu primeşte nota maximă.

- Sînteţi sever cu fetele? Cîte note de 6 daţi pe etapă?

- Ştiu şi eu dacă sînt sever? Note de 6? Păi, în campionat, în cele 23 de etape disputate pînă acum, am dat doar patru calificative maxime. În Liga Campionilor am alte note, mai mari. Acolo şi adversarii sînt mai valoroşi, de alt calibru.

- Dar în campionat, ce vină au fetele dacă nu au contra cui să joace? Bat la 20 de goluri. De ce nu le daţi note mari?
- Asta mă întreabă şi Relu Roşca. Tot aşa zice şi el, să fiu mai indulgent. Oricum, asta e doar pentru noi aşa, să vedem unde e nivelul şi ce avem de făcut.

Tehnicianul Oltchimului are patru agende în faţă. Trei sînt scrise de la un capăt la altul. La fiecare două foi găseşti scheme de joc, nume subliniate cu roz sau cu verde fosforescent.

- Daţi-mi un meci, oarecare din campionat, să vedem notele!
- Nu, nu, lasă că nu are importanţă! Nici fetelor nu le spun notele! Uite, de exemplu, luăm meciul cu Gyor, cînd am cîştigat la Vîlcea, cu 24-20. A fost o medie de 4,5 la echipă. O singură notă de 6 şi un 5,5. În rest, titularele şi fetele care au jucat cel puţin o repriză adunată au primit de la 4 în sus.

12 victorii, 3 egaluri şi 6 înfrîngeri e palmaresul lui Radu Voina ca antrenor la Oltchim în Liga Campionilor

33 de succese consecutive a adunat Radu Voina cu Oltchim în Liga Naţională

Mentorul său, Nicolae Nedef
Radu Voina şi-a amintit şi cum a început el cariera de antrenor. "Era în 1984. Încă jucam la Steaua, aveam 34 de ani. M-a chemat unul Ion Dincă, era preşedintele CNEFS, cum se zicea atunci, Comitetul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport sau cam aşa ceva. «Tovarăşul Voina, de azi vei fi antrenor la Steaua!». Înaintea mea fusese Cornel Oţelea, dar îl promovaseră vicepreşedinte la club", povesteşte Voina. Le-a cerut timp de gîndire, nu ştia ce să facă. "«Ai două ore! Dar, nu, nu poţi să refuzi. Tu vei fi antrenor!»", i-a spus Dincă. A preluat Steaua, iar la puţin timp a fost numit şi secund la "naţională", cu care a cucerit bronzul olimpic la Los Angeles, lucrînd cu Nicolae Nedef (foto). "Un monstru sacru al antrenorilor români. Nea Nicu a fost un mare tehnician. Am avut de la cine învăţa", a încheiat Voina.

Biletele la Oltchim-Viborg între 100 şi 200 de lei
Oficialii clubului Oltchim au făcut ieri cunoscute preţurile biletelor pentru returul finalei Ligii Campionilor care va avea loc pe 15 mai, la Sala Polivalentă din Bucureşti, de la ora 20:45. Tichetele sînt împărţite în trei categorii: 200 de lei, 150 de lei şi 100 de lei. Vor fi puse în vînzare 4.500 de bilete. Într-un comunicat de presă apărut pe site-ul clubului vîlcean se arată că abonamentele nu vor fi valabile la finală, dar posesorii lor au întîietate la procurarea tichetelor de acces. Iată şi programul după care vor funcţiona casele de bilete:
- posesorii de abonament îşi pot lua bilete de la Sala Sporturilor "Traian" în zilele de 3 şi 4 mai, între orele 9:00 şi 20:00;
- publicul spectator din Rm. Vîlcea îşi va lua tichete în 5 şi 6 mai, tot între orele 9:00 şi 20:00;
- în Bucureşti, casele de bilete vor fi deschise la Sala Polivalentă în 7 şi 8 mai, între orele 9:00 şi 19:00.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
vera_rapid
vera_rapid  •  28 Aprilie 2010, 21:38

sper ca dupa meciurile cu viborg, in cazul in care castigam trofeul (si sper din toata inima sa reusim acest lucru) sa le dai numai nota maxima tuturor fetelor, pt ca au luptat exemplar pana acum! Mult succes in finala si suntem alaturi de voi!

 •  27 Aprilie 2010, 08:10

Am trecut multi prin ograda regretatului "Mandel" Trofin de la care am invatat cei mai multi si cel mai mult adevarata meserie.De acord Radu?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează