SPORTURI  »  HANDBAL  »  CONTROVERSĂ

O lege care se interpretează » Federația Română de Handbal încă nu și-a pus ordine în regulamentele privind „legea Novak”

Duel din sezonul trecut al Ligii Florilor între Crina Pintea, Cristina Neagu de la CSM București și Alicia Fraga Fernandez de la Rapid FOTO Raed Krishan
Duel din sezonul trecut al Ligii Florilor între Crina Pintea, Cristina Neagu de la CSM București și Alicia Fraga Fernandez de la Rapid FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 11 august 2023 16:13 / Actualizat vineri, 11 august 2023 17:13

Peste o săptămână începe sezonul 2023-2024, cu Supercupa României la masculin, dar FRH are probleme. Confuzia vine de la legea care prevede obligația respectării ponderii de minimum 40% sportivi de naționalitate română.

În toamna sezonului trecut, după ce ministrul sportului din acea perioadă, Carol Eduard Novak, a anunțat la televizor că ordinul 500/2022 nu s-a înțeles bine și că ponderea de 40% jucători români trebuie să fie din cei de pe teren, FRH a votat în ședința Consiliului de Administrație din septembrie - octombrie 2022 cele spuse de acesta. 

Pentru noul sezon, care începe săptămâna viitoare, pe site-ul frh.ro, la punctul 4.2, cu privire la modul de desfășurare a Ligilor Feminine și Masculine se specifică: „4.2. Nerespectarea de către cluburile de seniori și tineret participante în Liga Națională, Cupa României, Supercupa României și Divizia A, masculin și feminin, a dispozițiilor privind obligația respectării ponderii de minimum 40% sportivi de naționalitate româna din totalul de sportivi participanți care pot evolua pe teren pe parcursul unui meci, se sancționează conform Ordinului Ministrului Sportului nr.84/2023."

Din respectiva formulare, FRH a tras concluzia că nu este obligatorie folosirea pe teren a minimum 40% jucători sau jucătoare de cetățenie română, adică 3 sportivi, și echipele trebuie să aibă obligatoriu pe foaia de joc minimum 7 români din 16. 

Însă FRH a uitat că propriul regulament validat în ședința Consiliului de Administrație din septembrie/octombrie 2022, spune altceva: „Echipele înscrise în Liga Națională, care participă în competițiile organizate de FRH ( Campionat, Cupa României și Supercupa României), au obligația de a avea în teren în timpul jocului, din totalul sportivelor/sportivilor, minimum 40% jucătoare/jucători de cetățenie română, astfel: 7 jucătoare/jucători în teren – minimum 3 jucătoare/jucători de cetățenie română, 6, 5 sau 4 jucătoare/jucători pe teren – minimum 2 jucătoare/jucători de cetățenie română"

Surse federale au dezvăluit pentru Gazeta Sporturilor că la ședința Consiliului de Administrație din această vară, când s-au validat regulamentele de desfășurare a competițiilor de la seniori, s-a spus că: „Este același regulament ca și anul trecut..." și acela a și fost votat, dar pe site a apărut altceva. 

„Regulamentul de desfășurare al campionatului 2023-2024 a fost modificat în mod fraudulos pe siteul FRH”, a spus Sorin Dinu, vicepreședinte FRH. 

Exprimări cu mai multe înțelesuri!

Agenția Națională pentru Sport a anunțat încă o dată despre Ordinul 500/2023 și a accentuat unele formulări. La articolul 6 se specifică despre obligativitatea ponderii celor 40% sportivi români care trebuie folosiți la activitățile sportive naționale. 

Articolul 6 din Instrucțiunile aprobate prin Ordinul 500 din 23 iunie 2022 ( Legea „Novak") de stabilire a participării sportivilor de performanță români, la nivel de seniori și tineret, într-o pondere de minimum 40% din totalul de sportivi participanți la competițiile sportive naționale oficiale, la sporturile de echipă, prevede: „Ponderea de participare a sportivilor de performanță români, la nivel de seniori și tineret, la competițiile sportive naționale oficiale nu poate fi mai mică de 40% din totalul de sportivi participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă"

În text scrie că sportivii pot evolua pe teren, dar nu scrie că este obligatoriu să fie pe teren mereu în același timp minimum 40% jucători de cetățenie română. Aceasta a fost chichița de care s-au legat conducătorii FRH și ai unor cluburi la întâlnirea pe care au avut-o în această săptămână cu șefa sportului, Elisabeta Lipă. Aceștia au informat-o pe Lipă că la handbal echipele vor avea pe foaia de joc minimum 7 sportivi din 16 cu cetățenie română și nu vor avea mereu pe teren 3 români. Adică handbalul va respecta ponderea de 40% jucători români ad litteram din Ordinul 500/2022.

Totuși, pentru a beneficia de această exprimare ambiguă, FRH trebuie să voteze în Consiliul de Administrație anularea deciziei din toamna lui 2022, când singură și-a trecut în regulamentul de desfășurare obligativitatea meciurilor cu 3 români pe teren.

Deja două federații, cea de baschet și cea de volei, au anunțat obligativitatea ca din sezonul 2023-2024 toate echipele din competițiile interne să folosească în teren, pe toată durata partidelor, minimum 40% sportivi cu cetățenie română. 

Reacția lui Eduard Novak 

Eduard Novak a postat un mesaj pe rețelele sociale privind confuzia care este la FRH. 

Sportul românesc - lăsat de izbeliște în ultimii 20 de ani de niște conducători slabi, care nu au avut curajul unor decizii corecte! Am pierdut gimnastica, sportul care a adus atâta mândrie acestei țări și ne-a facut cunoscuți și respectați la nivel internațional. 

Am pierdut sporturile de echipă. În 2000, am câștigat 26 de medalii la Jocurile Olimpice, în 2021, la Tokyo, doar 4. Dezastru total. În ciuda acestor rezultate, persoane decidente nu au curajul să spună lucrurilor pe nume și să militeze pentru redresare. Conducători slabi, interese, iar sportivii noștri nu pot juca în echipe. De ce plătesc autoritățile locale, dacă sportivii noștri nu joacă? 

Dragilor, patriotismul nu înseamnă doar să fluturi steaguri și să ții discursuri populiste. Patriotismul înseamnă fapte pentru copiii și sportivii noștri. Mă adresez direct Preşedintelui Agenției Naționale pentru Sport, doamna Elisabeta Lipă, să respecte Ordinul de ministru 40% și să pună în aplicare regulamentul. Dacă nu, să-l anuleze!
- Eduard Novak 

Citește și: 

Supertransferul Luka Cindric a dezvăluit de ce a lăsat-o pe Barcelona pentru Dinamo: „Este cea mai bună opțiune pentru mine!”
DINAMO
Supertransferul Luka Cindric a dezvăluit de ce a lăsat-o pe Barcelona pentru Dinamo: „Este cea mai bună opțiune pentru mine!”
SCM Râmnicu Vâlcea e cu gândul la cupele europene
LIGA FLORILOR
SCM Râmnicu Vâlcea e cu gândul la cupele europene

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  12 August 2023, 22:14

Exprimarea e clara, "care pot evolua intr-un meci", deci trebuie avuti in lotul pentru fiecare joc, nu in teren. Oricum lucrurile variaza in functie de sport, la handbal nu poti calcula permanent cat iti raman prin 40% daca iei 1-2 eliminari, iei eliminarile inainte de schimbare, se schimba procentul, e o prostie... ideea lui Novak nu e rea, dar ca de obicei la nivel politic ideea e una, practica e alta. O data ca nu poti da o lege asa pentru fiecare sport, fara sa tii cont de variabilitatile fiecaruia si a doua oara, imi amintesc cum a aparut aceasta lege, de pe o zi pe alta. Nu e normal asa ceva, daca vrei sa schimbi un regulament, e nevoie de timp pentru a se adapta fiecare la el, el a dat on lege vara, cand toata lumea isi definitiva loturile si gata, hai sa aplicam. Regulile erau iarasi reguli in sensul ca nu trebuiau neaparat respectate, cat plateai amenzi daca nu le respectai. Adica fix nimic. Idee buna, dar grabita, insuficient gandita, pana la urma va disparea complet pentru cat de prost a fost pusa in practica, efectiv fiind foarte greu de pus in practica.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează