SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA NAȚIONALĂ

Provincie vs Bucureşti! Patru echipe se bat la titlu în noua ediție a Ligii Naționale la handbal masculin

Marius Sadoveac, de la Minaur, se înalţă în faţa apărătorilor dinamovişti într-una dintre înfruntările sezonului trecut // Foto: Mediafax
Marius Sadoveac, de la Minaur, se înalţă în faţa apărătorilor dinamovişti într-una dintre înfruntările sezonului trecut // Foto: Mediafax

Articol de - Publicat duminica, 23 august 2015 00:00

Şapte ani au trecut de cînd o echipă din Capitală nu a mai cîştigat campionatul la băieţi. Steaua, în 2008, a fost ultima care a adus titlul la Bucureşti.

Dinamo şi CSM Bucureşti sînt cotate cu şanse, dar au de înfruntat 11 reprezentante ale provinciei, dintre care se desprind campioana Minaur Baia Mare, dar şi deţinătoarea Challenge Cup, HC Odorhei.

Ediţia a 58-a a Ligii Naţionale masculine a debutat ieri, o dată cu disputa dintre Steaua şi Potaissa Turda. Va fi o ediţie care se va disputa ca şi anul trecut, în acelaşi sistem, cu 14 formaţii, cu play-off şi play-out, un sistem care a adus mari surprize la final.

Sezonul trecut, 13 echipe s-au aliniat la start, după forfaitul formaţiei din Oradea. În aceste condiţii, a retrogradat o singură formaţie: CSU Suceava. În acest sezon, vor fi patru nume noi la start, pe lîngă promovatele HC Adrian Petrea Reşiţa şi CSM Ploieşti,  primind drept de participare şi Danubius Galaţi şi CSM Focşani 2007.

Asta după ce Ştiinţa Bacău şi HCM Constanţa s-au desfiinţat!  Sînt toate şansele însă ca nici actuala ediţie să nu ajungă la final cu toate cele 14 echipe după ce formaţia gălăţeană a anunţat deja că dacă nu va fi ajutată de autorităţile locale, se va retrage din campionat!

Minaur contra Dinamo

Revenită în postura de campioană după 16 ani de absenţă, vreme în care s-a zbătut chiar şi în liga secundă, Minaur Baia Mare speră să poată rămîne în fruntea handbalului românesc. Echipa cu cel mai mare buget din handbalul masculin va avea o misiune extrem de grea, pe lîngă campionat avînd de susţinut cel puţin 10 jocuri în Liga Campionilor. Va fi un program infernal pentru echipa antrenată de Lars Walther, care se bazează pe un lot de 24 de jucători, dintre care 7 străini.

Principala contracandidată a băimărenilor va fi, cu siguranţă, Dinamo Bucureşti. Locul 3 ediţia trecută, eliminată chiar de Minaur în semifinale, Dinamo s-a întărit considerabil. Evoluţia alb-roşiilor în intersezon îi situează în postura de favoriţi la campionat, mai ales că bucureştenii vor avea un calendar mult mai aerisit. Dacă Dinamo se va califica însă în grupele Cupei EHF, atunci şi echipa lui Eliodor Voica va trebui să facă faţă unui maraton cu meciuri miercuri-duminică-miercuri.

"În acest moment este greu să spui cine este favorită la titlu. Sînt cinci-şase grupări echilibrate valoric. Nu mai există o echipă precum Constanţa, care să se detaşeze de la început"
Vlad Caba, antrenor HC Odorhei

Încep tare

Prima etapă programează chiar derbyul campionatului, Minaur Baia Mare urmînd să o întîlnească mîine, ora 11:15, pe Dinamo Bucureşti. Sezonul trecut, în play-off, dinamoviştii au acuzat vehement arbitrajul cuplului Din-Dinu, preşedinta CS Dinamo, Elisabeta Lipă, ameninţînd atunci că-şi va retrage echipa din campionat. Meciul de duminică, de la Baia Mare, va fi arbitrat de cuplul internaţional Bogdan Stark-Romeo Ştefan.

Echipele care au cîştigat campionatul în România

Steaua Bucureşti (CCA) 28
Dinamo Bucureşti 12
HCM Constanţa 9
HC Minaur B.Mare 3
Universitatea Craiova 2
Fibrexnylon Săvineşti 2
Politehnica Timişoara 1

Cifrele Ligii Naţionale:

  • 1,2 milioane euro e cel mai mare buget, asigurat campioanei României, Minaur Baia Mare. Cel mai mic buget, la polul opus, îl are Danubius Galaţi, 200.000 de euro, unul existent însă doar pe hîrtie, formaţia moldoveană aşteptînd sprijinul autorităţilor locale
  • 9 jucători străini are în componenţă HC Odorhei, echipa cu cei mai mulţi "stranieri", peste Minaur Baia Mare sau CSM Bucureşti, care au cîte 7
  • 4 echipe şi-au schimbat antrenorii în pauza competiţională: CSM Bucureşti, Dinamo Bucureşti, Steaua Bucureşti şi HC Vaslui
  • 3 antrenori străini au mai rămas în Liga Naţională masculină: Zvonko Sundovski (CSM), Pero Milosevici (Poli Timişoara) şi Lars Walther (Minaur Baia Mare)
  • 6 echipe vor participa în play-off la finalul sezonului regulat, iar ultimele opt vor intra în play-out
  • 5 echipe vor participa în cupele europene: campioana în Liga Campionilor, două echipe în Cupa EHF şi două în Challenge Cup

Programul primei etape

  • Steaua Bucureşti-Potaissa Turda: 30-20
  • Danubius Galaţi-Dunărea Călăraşi
  • CSM Focşani-HC Adrian Petrea Reşiţa
  • Minaur Baia Mare-Dinamo Bucureşti, azi, ora 11:15 (Digi)
  • HC Vaslui-Energia Tg. Jiu, ora 12:00
  • Poli Timişoara-CSM Bucureşti, ora 17:00
  • CSM Ploieşti-HC Odorhei, ora 18:00

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
bakunin
bakunin  •  23 August 2015, 13:14

28 de titluri Steaua, 12 mizeriile din groapa. Ce mai e de spus? :))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează