SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

Ria, ria, Nor-ve-gia! » Finala olimpică de la Londra se rejoacă azi, la Belgrad!

Norvegianca Heidi Loke
majorînd cu încă un gol
diferența de scor în
semifinala cu Ungaria
Norvegianca Heidi Loke majorînd cu încă un gol diferența de scor în semifinala cu Ungaria

Articol de - Publicat duminica, 16 decembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 15 decembrie 2012 21:10

Campioana olimpică, mondială şi europeană a răzbunat România. A umilit Ungaria în semifinale, 30-19. Nordicele vor întîlni azi în finală Muntenegru, care a trecut dramatic de Serbia, 27-26

Finala Euro 2012 se va juca azi, de la ora 18:00, la Belgrad, între Norvegia şi Muntenegru. Sînt echipele care s-au întîlnit pe 11 august 2012 în finala olimpică de la Londra. Nordicele au cîştigat atunci cu 26-23, dar specialiştii au considerat că altul ar fi fost scorul dacă Norvegia nu era ajutată de arbitrele gemene, surorile Bonaventura. Norvegia a trecut la pas, ieri în semifinale, de Ungaria, în timp ce Muntenegru a avut un meci infinit mai greu, în faţa gazdei, Serbia.

Tăvălugul nordic
Ungaria a învins România, 25-19, în meciul decisiv din grupele principale şi s-a calificat în semifinale. Maghiarele nu au făcut nimic deosebit în acel meci. Româncele s-au bătut singure, ratînd nu mai puţin de 16 situaţii de 1 la 1!

În semifinale, echipa antrenată de Karl Erik Bohn nu a avut însă nici o şansă în faţa Norvegiei. Echipa care deţine tripla coroană (olimpică, mondială şi europeană) a făcut instrucţie cu maghiarele. Vedetele Gorbicz şi Tomori nici nu s-au văzut în faţa apărării nordice. Kristine Lunde Borgersen, Riegelhuth, Breivang, Alstad şi celelalte norvegience au făcut cel mai bun meci al lor în Serbia. În primele 20 de minute, unguroaicele au stat aproape, dar apoi diferenţa de valoare şi-a spus cuvîntul. Norvegia a intrat la pauză cu 5 goluri avantaj, 16-11.

Ungaria a mai pîlpîit un pic în primele patru minute din partea a doua, s-a apropiat la trei lungimi, 14-17, dar apoi nordicele au jucat parcă singure! Au înscris din toate poziţiile, au făcut şi spectacol pentru fanii care le urmează în întreaga lume, iar la final scorul spunea tot despre "măcelul" din teren: 31-19!

8 finale în 7 ani!
Azi, Norvegia va juca a opta sa finală la turneele finale din 2006 încoace! Nici o altă "naţională" din lume nu a mai reuşit aşa ceva. Mai mult, de la Euro 2006, găzduit de Suedia, "vikingele" nu au mai coborît de pe podium de la nici un European, Mondial, sau Jocuri Olimpice. Au cîştigat de atunci 6 medalii de aur, una de argint şi una de bronz! În plus, e echipa care deţine în acelaşi timp toate cele trei titluri importante, lucru pe care l-a mai reuşit, o singură dată, doar Franţa, la masculin!

Victoria nervilor
Semifinala a doua, dintre Serbia şi Muntenegru, a fost mult mai echilibrată. Vicecampioana olimpică a început tare, a condus cu 9-5, dar sîrboaicele nu aveau cum să cedeze, mai ales că aveau 15.000 de fani în "spate". Au întors rezultatul, s-au desprins la 14-11, dar la cabine au intrat doar cu un gol avans, 14-13.

Katarina Bulatovici (6 goluri), interul Oltchimului, şi Milena Knezevici (7 goluri), golgeterul Ligii Campionilor, au fost jucătoarele care au readus Muntenegru la viaţă. Serbia a mai condus o singură dată, fiind nevoită apoi să alerge permanent în spatele muntenegrencelor.
Muntenegru conducea cu 27-25 cu un minut şi jumătate înainte de final, dar cea mai mare dintre surorile Bulatovici, Katarina, era să le dea emoţii colegelor. A aruncat aiurea de două ori la poartă. Lekici a redus din diferenţă, iar în ultimele minute, portarul Barjaktarovici a avut o paradă fantastică în situaţie de unu la unu cu Filipovici, salvîndu-şi echipa de la prelungiri!

TRAGERE LA SORŢI
Fără Croaţia!
Azi va avea loc, la Belgrad, în Serbia, tragerea la sorţi a meciurilor din play-off-ul Campionatului Mondial, care va avea loc în luna decembrie 2013, tot în Serbia. Între cele 16 echipe care se vor afla în cele două urne se află şi reprezentativa României.
"Tricolorele" vor fi cap de serie şi nu vor putea întîlni Cehia, Danemarca, Spania, Franţa, Germania, Rusia şi Suedia. Adversara României se va alege dintre una din cele opt echipe care vor intra în urna a doua, a outsiderelor. Acestea sînt Croaţia, Macedonia, Ucraina, Islanda, Olanda, Turcia, Slovacia şi Polonia. Cel mai greu adversar pentru România va fi cu siguranţă Croaţia, dar ar fi bine dacă "tricolorele" ar evita şi Olanda, Cehia, Slovacia, Ucraina sau Polonia. Cei mai abordabili adversari ar fi Turcia, Macedonia şi Islanda.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
dilibau
dilibau  •  16 Decembrie 2012, 20:11

Ei bine, m-am inselat. SI E BINE CA M-AM INSELAT! Scor final Norvegia-Muntenegru 31-34. Bravo Muntenegru, ati meritat castigarea acestei finale, la fel ca si pe cea Olimpica, pe care arbitrii v-au furat-o. Barjaktarovic a fost zeita intre buturi, rar vezi asa spirit de sacrificiu ca la muntenegrence. Daca jumatate din acel spirit ar fi fost prezent in meciurile cu Rusia, Muntenegru, Ungaria sau Germania (pe tot parcursul meciului), Romania ar fi for mult mai sus.

dilibau
dilibau  •  16 Decembrie 2012, 19:50

Arbitrii au tras cat trebuie cu Norvegia. Cum naiba s-o elimini pe Katarina pt ca Lunde i-a aruncat mingea-n ceafa?! E stupidoid, pana si comentatorul englez s-a aratat revoltat la asa decizie... pacat, o finala minunata, dar o finala cu o invingatoare decisa de arbitraj (chiar daca meciul nu s-a terminat la ora la care scriu aceste randuri, cred ca Norvegia va castiga, are resurse pe banca mai multe/bune ca Muntenegru)

dilibau
dilibau  •  16 Decembrie 2012, 17:29

Ungaria tocmai a castigat bronzul, in fata unei Serbii curajoase si luptatoare si in pofida unui arbitraj relativ ostil (nu mult, dar cat sa se cunoasca). E clar ca diferenta a facut-o Böhn, pe care mai tot timpul meciului l-am vazut mai degraba notandu-si pe carnetel decat fiind atent la ce se intampla pe teren. Am vazut si cateva jucatoare de viitor la maghiare, dar si un joc combinativ de atac mult mai bun decat ce-a aratat Romania. Au meritat pe deplin sa castige, practic au dominat meciul pe aproape tot parcursul sau. Nu am incredere ca Romania mai ajunge candva mai sus de locul 5, mai ales ca Tadici e refractar la psihologi/joc rapid/statistici si, in general, schimbare.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează