SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - COREEA DE SUD 25-22

România betonată » Naţionala de handbal a cîştigat ultimul amical înaintea turneului preolimpic

Gabriela Perianu, mezina lotului României, e, la 18 ani, una din speranţele României în turneul preolimpic de la Lyon // Foto: Marius Ionescu
Gabriela Perianu, mezina lotului României, e, la 18 ani, una din speranţele României în turneul preolimpic de la Lyon // Foto: Marius Ionescu

Articol de - Publicat luni, 21 mai 2012 00:00 / Actualizat duminica, 20 mai 2012 20:14

"Naţionala" României a cîştigat ultimul amical înaintea turneului preolimpic de la Lyon, 25-22 cu Coreea de Sud, impresionînd mai ales în apărare.

Două victorii şi o înfrîngere cu Coreea de Sud. Acesta e bilanţul reprezentativei României înaintea turneului de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra, din 25-27 mai, de la Lyon.

Elisei, Tolnai, Meiroşu, Brădeanu, Manea şi celelalte "tricolore" au pus la punct ultimele detalii în partidele contra campioanei Asiei, cu gîndul la jocurile decisive contra Franţei, Muntenegrului şi Japoniei. În faţa coreencelor, o echipă cu o viteză de joc uluitoare, româncele au arătat multă dăruire în apărare şi o dorinţă imensă de calificare. "E de remarcat felul în care fetele s-au dăruit în ultimul meci. Încep să se simtă relaţiile de joc, dar timpul de pregătire înaintea turneului de la Lyon este parcă prea scurt", a declarat antrenorul Radu Voina.

După 29-28 în primul joc şi 26-30 în cel de-al doilea, "tricolorele" au învins ieri Coreea de Sud cu 25-22. Româncele au făcut o primă repriză formidabilă în care apărarea a jucat aproape perfect. Centrul defensivei, format din Brădeanu şi Druţu, a dus greul în faţa coreencelor, dar evoluţii remarcabile au avut şi portarul Mirela Nichita sau extrema Valentina Elisei Ardean. A fost 14-9 la pauză la capătul unui meci pe care toată lumea îl doreşte repetat în jocurile oficiale de la Lyon.

În partea a doua, schimbările făcute în angrenajul echipei "tricolore" au desincronizat un pic jocul. Coreea de Sud s-a apropiat la un singur gol diferenţă, 21-22, dar finalul a aparţinut României, care s-a impus clar, la trei lungimi distanţă, 25-22.

"Jocurile cu Coreea de Sud ne-au arătat ce mai avem de lucrat şi ne-au băgat un pic în febra competiţiei. Miercuri vom pleca în Franţa cu gîndul doar la calificarea la Olimpiadă, obiectivul numărul unu al handbalului românesc în acest sezon. Cred că-l putem realiza şi cred în dorinţa fetelor de a ajunge la Londra", a încheiat Voina.

Fără Dedu, Horjea şi Geiger
Din lotul de 21 convocat pentru turneul de la Lyon, la Rm. Vîlcea, antrenorii Radu Voina şi Ion Crăciun au renunţat la trei jucătoare: Denisa Dedu, Alina Horjea şi Melinda Geiger. Ultima nu a fost prezentă la jocurile de la Rm. Vîlcea, contra Coreei de Sud, jucînd cu echipa sa de club, Thuringer, în finala campionatului german. "A cerut permisiunea să vină direct la jocurile de calificare, la turneul din Franţa. Nu era corect faţă de celelalte fete care s-au pregătit, au participat la pregătire, au transpirat la antrenamente", a explicat Radu Voina.

3 prezenţe are România la feminin la Jocurile Olimpice: 1976, 2000,

"Credem în şansa noastră!"

Valentina Elisei Ardean, căpitanul României, e convinsă că România va ajunge la Londra dacă toate fetele vor da totul pe teren.

Extrema stînga a Oltchimului şi a "naţionalei" României, Valentina Elisei Ardean, a primit banderola de căpitan a echipei României. Alice crede că România are o echipă capabilă să învingă pe oricine, cu condiţia ca toate fetele să joace la adevărata lor valoare. Elisei spune că toate handbalistele pleacă la Lyon cu gîndul doar la calificare.

- Alice, v-au ajutat meciurile cu Coreea de Sud în perspectiva turneului de calificare din Franţa?
- Sigur că da. Coreea de Sud are o echipă puternică, o formaţie care joacă în mare viteză, are pe undeva un stil de joc asemănător Japoniei. Pe noi ne-a interesat însă să ne formăm relaţii de joc în echipă avînd în vedere că sînt foarte multe jucătoare noi, tinere.

- Începem contra Franţei, vicecampioana lumii. E un start dificil?
- Ne convine că jucăm cu Franţa în primul meci. Intrăm tare în turneu, nu ne permitem nici un moment de relaxare. Ştim pentru ce ne pregătim, cunoaştem foarte bine Franţa şi nu putem să cîştigăm decît reuşind un meci foarte bun, în care să arătăm cel mai bun handbal al nostru.

- V-aţi făcut calcule, să bateţi Franţa şi Muntenegru sau să forţaţi cu Muntenegru şi Japonia, avînd în vedere că Franţa joacă acasă?
- Nu, ar fi o prostie. Mergem să cîştigăm fiecare meci. Le luăm pe rînd. Fiecare e important. Noi trebuie să ne bazăm doar pe noi, să nu aşteptăm să stăm la mîna rezultatelor pentru că numai noi ne putem ajuta, nu alţii.

- Eşti optimistă înaintea turneului?
- De ce nu aş fi. România are jucătoare valoroase. Trebuie doar să găsim cea mai bună formulă, să ne dăruim şi să credem pînă la capăt în şansa noastră. Dacă România joacă la cel mai înalt nivel, sînt convinsă că va ajunge la Londra.

A cîştigat Cupa, a pierdut campionatul
Ultimele două jucătoare care s-au alăturat lotului României au fost portarul Tereza Pîslaru şi extrema Cristina Vărzaru. Acestea au ajuns aseară în cantonamentul de la Rm. Vîlcea, după ce au jucat în week-end cu echipele lor de club. Tereza Pîslaru a cîştigat Cupa Serbiei cu Zajecar, după 27-21 cu Jagodina, în finală, în timp ce Vărzaru a pierdut campionatul în Danemarca, cu Viborg. Deşi învinsese în deplasare, 31-30, în partida tur, Viborg a pierdut pe teren propriu, 26-31, şi titlul a ajuns la Randers.

Programul României în Franţa
25 mai, ora 20:00: România-Franţa
26 mai, ora 16:00: România-Muntenegru
27 mai, ora 16:00: România-Japonia
* primele două clasate se califică la JO de la Londra

Lotul României pentru calificări
- Talida Tolnai, Tereza Pîslaru, Mirela Nichita - portari
- Valentina Elisei Ardean, Iulia Curea, Ramona Farcău, Adriana Nechita, Cristina Vărzaru - extreme
- Oana Manea, Florina Chintoan, Georgiana Ciuciulete - pivoţi
- Mihaela Senocico, Aurelia Brădeanu, Adina Meiroşu, Diana Druţu, Daniela Băbeanu, Gabriela Perianu, Patricia Vizitiu - linia de 9 metri

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (14)
vera_rapid
vera_rapid  •  22 Mai 2012, 17:33

Imbecil mare si Voina asta. Deja stiam ca nu o are la inima pe Geiger, dar cu declaratia asta, isi arata prostia pe fata. Daca celelalte 2 straniere au voie sa vina direct la meciurile de calificare, de ce nu ar avea voie si Geiger? Sa nu mai zic ca de ea chiar era nevoie, pentru ca inter dreapta de valoare, in afara de Vizitiu, nu avem la ora actuala. Dar marele strateg stie ce face, nu-i asa? Abia astept sa il vad plecat de la natioanla: a distrus atatea jucatoare tinere de valoare.

cosimon
cosimon  •  21 Mai 2012, 22:27
Postat de adda1956 pe 21 Mai 2012, 10:35

Deci Geiger nu e luata pt ca nu este corect fata de colege, dar Varzaru si Paslaru au venit aseara la lot? Unde e logica domnule Voina?

Pai nu e nimic de comentat. Voina este de o nesimtire rara, si totusi nimeni nu ii zice nimic, ca doar Gatu si ai lui sunt toti pe o mana cu el. Am vazut pe youtube niste video-uri cu Geiger la Thuringer, joaca excelent, numai ca, vezi, acolo este un antrenor, nu ca Voina asta, un mascarici penibil. Din pacate, va mai trebui sa il suportam pe acest mascarici pana in vara. Apoi, il vom mai vedea din pacate doar la Oltchim! Doamne, nu isi pot aduce oamenii astia un antrenor cat de cat? In fine, vom mai vedea ce va fi. Bafta Romania si fetelor care puteti, insa nu aveti un antrenor care sa va merite. Voina sa isi ia "galacticele" de Meirosu, Chirila etc. si sa plece din Univers.

handbaltotal
handbaltotal  •  21 Mai 2012, 21:19

A VENIT VREMEA SA PLECI VOINA RADU.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează