SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL

ANALIZĂ România, locul 12 la Campionatul Mondial: cât de mult reflectă realitatea + ce urmează pentru cea mai iubită națională feminină

Jucătoarele române făcând blocaj Foto Sasa Pahic Szabo / Kolektiff +6   FOTO
Jucătoarele române făcând blocaj Foto Sasa Pahic Szabo / Kolektiff

Articol de - Publicat marti, 12 decembrie 2023 18:06 / Actualizat marti, 12 decembrie 2023 20:15

Naționala României a terminat pe locul 12 Campionatul Mondial și nu și-a îndeplinit obiectivul de a se califica la turneele preolimpice din aprilie 2024. După retragerea Cristinei Neagu, selecționerul Florentin Pera va trebui să construiască o națională nouă, bazată pe tinere și ghidată de Eliza Buceschi

Față de Campionatul Mondial precedent, unde România s-a clasat pe locul 13, cea mai iubită națională de jocuri indoor a țării noastre a progresat un loc, dar dacă se păstrează proporția, abia peste 8 ani ne vom mai califica în sferturile de finală la turneul final.

După medalia de bronz câștigată la Campionatul Mondial din 2015, România a fost într-un regres vizibil, cu clasări modeste: locul 10 la CM 2017, locul 12 la CM 2019, locul 13 la CM 2021 și acum locul 12.

Naționala tricoloră a plecat la Campionatul Mondial din Danemarca, Suedia și Norvegia cu un lot de 19 handbaliste, selecționerul Florentin Pera având la dispoziție toate jucătoarele pe care și le-a dorit, mai puțin interul stânga de la Rapid Sorina Grozav, care este însărcinată.

Înainte cu două săptămâni de plecarea la turneul final, Cristina Neagu a confirmat că este în recuperare pentru o accidentare la genunchiul drept și toată strategia, cel puțin pentru faza de atac, a trebuit regândită.

Nuntă la victoria cu Serbia, înmormântare după înfrângerea cu Germania!

În prima parte a competiției, România a câștigat cu Chile și Serbia, dar a pierdut cu Danemarca și a intrat în grupa principală cu 2 puncte, acolo unde avea nevoie de 3 victorii cu Germania, Polonia și Japonia pentru a-și îndeplini obiectivul.

Înfrângerea cu 22-24 în fața naționalei germane a anulat însă planul reprezentativei noastre.

Eliza Buceschi Foto IHF
Crina Pintea Foto IHF
Fază din defensiva naționalei Foto IHF
Cristina Laslo Foto IHF
Andreea Popa Foto IHF
+2 FOTO

Prin prestațiile de la acest Campionat Mondial, România a arătat din nou un handbal învechit, lent, pe care, așa cum a observat și fosta internațională Carmen Amariei, îl practică de peste 20 de ani. Jucătoarele au evoluat deseori cu determinare, au încercat să-și depășească nivelul, dar mai mult nu au putut.

Handbalistele tricolore au strâns rândurile, fiind obligate să joace fără Cristina Neagu în 5 din cele 6 partide, dar multe dintre ele și-au arătat limitele, ca și la alte turnee finale.

4 medaliila Campionatul Mondial are România în palmares, aur în 1962, argint în 1973 și 2005, bronz în 2015

România a făcut un singur meci mare, împotriva Serbiei, însă ex-iugoslavele au prezentat la Mondiale o echipă mult mai slabă decât în calificări și cu mult sub nivelul României.

Meciul cu Danemarca a fost abandonat încă din prima repriză, când scandinavele conduceau la pauză cu 21-10 și au închis tabela la 39-23.

Prima partidă care trebuia câștigată în grupa principală, cea cu Germania, a fost bine gestionată doar în prima repriză, când „tricolorele” au condus cu 12-9.

Partea secundă a fost un deja vu, repetat parcă la fiecare turneu final de naționala noastră, când toată lumea dorește ca speranța să se transforme în certitudine, dar parcă o forță invizibilă transformă cele mai bune jucătoare ale României în niște handbaliste mediocre, care-și irosesc șansa de a străluci pe tot parcursul unei partide.

Cifrele confirmă jocul slab

După înfrângerea cu Germania, 22-24, România a jucat cu Japonia și Polonia pentru onoare și un loc mai bun în clasament, reușind să le învingă și să se claseze pe locul 12 la Campionatul Mondial.

Pe parcursul celor 6 partide la turneul final, România a construit 363 de atacuri, a aruncat de 305 ori spre poarta adversă și a marcat 185 de goluri, având o medie de 30,8 goluri pe meci și a primit 164 de goluri, cu o medie de 27,3 pe partidă, ocupând locul 18 la această categorie.

Cele mai puține goluri au fost marcate de „tricolore” pe contraatac și pe pătrunderi, câte 21, iar cele mai multe de la semicercul de 9 metri, 44.

România, locul 12 la Campionatul Mondial: cât de mult reflectă realitatea + ce urmează pentru cea mai iubită națională feminină
Daria Bucur Foto IHF

În poartă, Daciana Hosu a avut un procentaj de 29%, apărând 35 de mingi din 121 de aruncări.

Una dintre marile probleme sesizate de staff-ul tehnic, dar și de alți foști jucători importanți ai României, precum Robert Licu sau Rareș Fortuneanu sunt cele de ordin fizic, majoritatea jucătoarelor neavând o condiție fizică corespunzătoare, care să le permită să joace la nivel maxim pe toată durata partidelor.

Ce urmează? Fără Neagu și Pintea

Selecționerul Florentin Pera va continua la națională, au confirmat sursele GSP, și acesta va avea mână liberă pentru strategia naționalei în viitorul ciclu olimpic.

După acest Campionat Mondial, care a fost criteriu de calificare pentru turneele preolimpice din primăvară, România se va despărți de Cristina Neagu, care a anunțat că este ultimul turneu final la care va juca.

Probabil și de Crina Pintea, care la conferința de presă de după partida cu Polonia a avut lacrimi în ochi, iar prin exprimarea sa nu s-a inclus deloc în planurile de viitor ale echipei naționale.

România, locul 12 la Campionatul Mondial: cât de mult reflectă realitatea + ce urmează pentru cea mai iubită națională feminină
Crina Pintea Foto IHF

Pentru următorul ciclu olimpic, jocul României se va construi probabil în jurul Elizei Buceschi, care a demonstrat și la acest turneu, nu doar prin cele 47 de goluri marcate în 6 meciuri, că este handbalista care se apropie cel mai mult de topul mondial prin modul de exprimare în atacul pozițional.

Și odată cu promovarea tinerelor jucătoare care au câștigat medalia de bronz la Campionatul European de tineret, jocul României se va scutura de trecut și speranțele se vor transforma în certitudini. Diana Lixăndroiu, Alisia Boiciuc, Anamaria Grigore, Mihaela Mihai și Mariam Mohamed vor fi promovate la naționala de senioare.

Alături de alte jucătoare tinere, cum sunt Sorina Grozav, Rebeca Necula, Alicia Gogîrlă, Corina Lupei, Andreea Țîrle, vor forma o nouă echipă națională, care, cu răbdare, va practica un handbal modern, eficient și plăcut de privit. Este singura soluție viabilă în sportul de astăzi.

Rezumatul meciului România - Polonia de la Campionatul Mondial

Citește și: 

Se retrage din națională?! Crina Pintea, mesaj criptic după eliminarea României de la Campionatul Mondial
ROMÂNIA
Se retrage din națională?! Crina Pintea, mesaj criptic după eliminarea României de la Campionatul Mondial
România nu va fi la Jocurile Olimpice! Ungaria s-a calificat la Turneul Preolimpic, după o revenire incredibilă cu Croația
CM HANDBAL
România nu va fi la Jocurile Olimpice! Ungaria s-a calificat la Turneul Preolimpic, după o revenire incredibilă cu Croația

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
paiazze
paiazze  •  12 Decembrie 2023, 22:54
Postat de ionescugeorge77 pe 12 Decembrie 2023, 21:42

...nimeni nu iubeste handbalul in Ro ...

Iar ai aparut, ma? Du-te si comenteaza ceva la articolele cu Becali, ca esti in plus pe aici.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  12 Decembrie 2023, 21:42

...nimeni nu iubeste handbalul in Ro ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează