SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

S-a schimbat regina! » Care au fost atuurile CSM București comparativ cu rivala din Baia Mare

Foto: Sabin Malisevschi
Foto: Sabin Malisevschi

Articol de - Publicat joi, 28 mai 2015 00:00

După doar un an de domnie, HCM Baia Mare a trebuit să predea ştafeta. CSM Bucureşti e, de marţi seara, noua regină a handbalului feminin românesc.

Care au fost atuurile unei echipe ce după doar un an de la investiţii masive a preluat practic controlul pe semicerc:

1. Stabilitate financiară

CSM Bucureşti a avut în acest sezon un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru echipa feminină de handbal. E cea mai mare sumă alocată vreunei formaţii din cadrul clubului din Capitală. "Handbalul feminin e locomotiva clubului nostru. În jurul fetelor vom construi celelalte secţii", anunţa directorul general Constantin Căliman.

Jucătoarele nu au avut niciodată grija "zilei de mîine". Au fost întîrzieri de plată, dar salariile, unele respectabile pentru handbalul european, cu sume cuprinse între 1.500 şi 9.000 de euro, au intrat în conturile handbalistelor. HCM Baia Mare nu are nici ea de ce să se plîngă la acest capitol, şi maramureşencele avînd contractele la zi.

2. Un lot foarte bine conturat

Gruparea bucureşteană şi-a format din start o formaţie competitivă, cu dorinţa clară de a cîştiga campionatul. Antrenoarea daneză Mette Klit, dar şi fostul director tehnic al formaţiei, Jakob Vestergaard, au fost cei care au cerut transferurile.

Aşa au ajuns la CSM campioanele mondiale Pessoa, Rodrigues, Da Silva, Fachinello, dar şi alte jucătoare extrem de valoroase precum Torstenson, Manea, Carmen Martin, Curea.

Deşi Baia Mare s-a bucurat de o bancă şi mai lungă de jucătoare, diferenţa s-a făcut la linia de 9 metri, acolo unde CSM Bucureşti a stat mult mai bine.

3. Echipă odihnită, s-a bătut doar pentru campionat

Spre deosebire de campioana HCM Baia Mare, CSM Bucureşti şi-a axat forţele doar pe întrecerile interne. La final, acest lucru a contat enorm. Bucureştencele au fost scutite de accidentări, dar şi de oboseala drumurilor la meciurile din Liga Campionilor. Baia Mare a jucat 12 meciuri în plus în Ligă şi a făcut zeci de mii de kilometri în plus! A fost marele atu al echipei bucureştene în raport cu rivala din nord.

4. Nu a existat presiunea rezultatului

CSM Bucureşti e o echipă fără suporteri, nu are prea mare tradiţie. În aceste condiţii, jucătoarele nu au avut nici o presiune suplimentară. HCM Baia Mare în schimb, venind şi din postura de campioană, a avut ca obiectiv obligatoriu păstrarea coroanei de regină. Jucătoarele au fost supuse unei presiuni foarte mari din partea tuturor, presiune la care nu au rezistat, în final.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
824198750992033
Tiberiu Nagy  •  28 Mai 2015, 16:57

Prin urmare , sa vedem ce vor realiza in sezonul viitor cand vor avea pe "cap" si CL ... atunci se va vedea cu adevarat nivelul lor ...

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  28 Mai 2015, 12:48

un singur atuu, nu pot fii comparate primariile din bucuresti si baia mare

Vezi toate comentariile (2)
Comentează