SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2012

Să vină Moşu'! » O zi pînă la startul Euro 2012. România e din nou prezentă la start, dar e creditată cu şansa a şaptea la titlu

Articol de - Publicat luni, 03 decembrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 02 decembrie 2012 21:59

"Naţionala" feminină a României are de apărat, în Serbia, medalia de bronz cucerită acum doi ani


Campionatul European feminin, a 10-a ediţie, debutează marţi în Serbia. Belgrad, Novi Sad, Niş şi Vrşeţ sînt cele patru oraşe în care se vor disputa cele 43 de partide ale Euro 2012.

Echipa României e pentru a noua oară la startul campionatelor continentale şi, după multe ediţii în care a fost cotată mereu cu şanse la medalii, acum porneşte abia de pe a şaptea poziţie la titlu! După ratarea calificării la Jocurile Olimpice, cu un nou antrenor, revenirea lui Gheorghe Tadici pe banca tehnică, "naţionala" României a nimerit şi într-o grupă de foc, cu Rusia, Muntenegru şi Islanda.

"Tricolorele" au totuşi drept obiectiv clasarea pe unul din primele patru locuri! "Ne dorim ca în ciclul olimpic 2012-2016 să depăşim performanţele obţinute între 2004 şi 2008. Asta înseamnă să cucerim două medalii", a declarat Gheorghe Tadici.

Combinaţie între experienţă şi debutante
Tadici a mizat pentru turneul final din Serbia, în general, pe acelaşi nucleu de jucătoare cu care Radu Voina cucerea, la Euro 2010, medalia de bronz. Brădeanu, Ungureanu, Neagu, Curea, Manea, Meiroşu, Stanca şi Nechita vor duce şi acum greul la turneul final din Serbia. Pe lîngă handbalistele cu experienţă, cu multe turnee finale în spate, sînt şi trei jucătoare care vor debuta la un Campionat European: pivotul Crina Pintea, interul Adriana Ţăcălie şi extrema Nicoleta Dincă. Media de vîrstă a echipei României e una destul de ridicată, printre cele mai ridicate dintre toate formaţiile: 27 de ani şi jumătate.

Cu toate acestea, "tricolorele" doresc să ofere din nou o surpriză fanilor din ţară. "Luptăm să-i facem fericiţi. Ne dorim ca la noi să vină Crăciunul mai devereme, aşa cum s-a întîmplat la Mondialele din 2005 şi apoi la Euro 2010", a declarat interul Aurelia Brădeanu.

Adversari de top
Rusia
Multipla campioană mondială nu a avut pînă acum aceleaşi prestaţii şi la Europene. Trei medalii au strîns rusoaicele la Euro, dar niciodată aurul. Marea dezamăgire de la Jocurile Olimpice de la Londra, Rusia are acum un nou antrenor, pe Vitali Krohin, cel care i-a luat locul mult mai cunoscutului Evgheni Trefilov. Krohin a remaniat total lotul, dar şi aşa, Rusia rămîne o forţă, fiind cotată cu a treia şansă la titlu. Postnova, Hmirova, Sidorova, Davîdenko, Uskova sînt handbaliste cu multe medalii în palmares, titluri mondiale sau medalii olimpice.

Muntenegru
Vicecampioana olimpică de la Londra, Muntenegru şi-a pierdut din forţa grupului o dată cu retragerea starului Bojana Popovici, dar şi a altor handbaliste de top precum Maja Savici sau Ana Radovici. Muntenegru are însă alte jucătoare de cinci stele, între acestea fiind cele două componente ale Oltchimului, Katarina Bulatovici şi Marija Jovanovici. Alte vedete ale echipei conduse de Aleksandr Adzici sînt Jovanka Radicevici, extrema de la Gyor, sau Milena Knezevici, golgeterul de după faza grupelor în Liga Campionilor.

Islanda
Cenuşăreasa grupei D, Islanda e la al doilea Campionat European consecutiv. Calificarea nordicelor a reprezentat o surpriză, eliminînd Austria, o echipă mult mai bine cotată. Islanda se va baza, în general, pe jucătoarele care evoluează în afara graniţelor ţării, avînd în lot trei handbaliste care evoluează în Danemarca, două în Norvegia şi două în Germania. Chiar şi aşa, Islanda e cotată cu penultima şansă la titlu, avînd şanse mici să facă vreun punct în grupa D.

280.000 de spectatori au urmărit în Serbia Euro 2012 turneul final european la băieţi. Serbia va găzdui anul viitor şi Campionatul Mondial la feminin

"A venit şi momentul României!"
Grit Jurack, fostul inter al "naţionalei" Germaniei, acum expertul federaţiei europene, vede din nou România pe podium în Serbia

Grit Jurack s-a retras din activitate la începutul actualului sezon. A jucat la cel mai înalt nivel, a cîştigat medalii cu "naţionala" Germaniei, iar acum este expert al EHF (Federaţia Europeană de Handbal). În caracterizarea făcută grupei D, grupa din care fac parte "tricolorele", Jurack a subliniat. "Îmi pare rău de Islanda, dar nu cred că va reuşi vreun punct! În rest, grupa e foarte echilibrată şi predicţia mea e următoarea: Rusia va bate România, România va bate Muntenegru, iar Muntenegru va bate Rusia", spune Jurack.

Cît despre "tricolore", nemţoaica e tranşantă. "România poate ajunge foarte departe. Fetele aveau nevoie de un antrenor precum Gheorghe Tadici, pentru a le pune în valoare toate calităţile. Sînt pe lista mea de semifinaliste, aşa cum au reuşit şi în 2010. A venit din nou momentul să fie pe podium", a încheiat Jurack pentru ghidul oficial al Euro 2012.

Lotul României pentru Euro 2012
Ungureanu, Smedescu, Tolnai - portari
Curea, Dincă, Nechita, Paraschiv - extreme
Manea, Stanca, Pintea - pivoţi
Neagu, Brădeanu, Meiroşu, Vădineanu, Ţăcălie, Geiger - linia de 9 metri

11 dintre cele 16 handbaliste convocate au făcut parte din lotul României la Euro 2010, cucerind atunci medalia de bronz

Vrşeţ, oaza cu români
România îşi va disputa meciurile din grupa D la Vrşeţ, un orăşel cu aproape 40.000 de locuitori. Aflat în Banatul Sîrbesc, în Vrşeţ trăiesc aproape 2.000 de locuitori de origine română şi care vorbesc limba română. Tocmai de aceea, "tricolorele" se aşteaptă să aibă o puternică galerie la partidele cu Rusia, Islanda şi Muntenegru. În plus, graniţa cu România e la doar 10 kilometri distanţă, iar Timişoara la aproximativ 70 de kilometri. "Ne dorim să avem cît mai mulţi susţinători, să jucăm cu sala plină. Va fi un plus moral pentru noi", au declarat handbalistele din România. Meciurile de la Vrşeţ se vor disputa în Millenium Center, o sală inaugurată în 2001, care a găzduit şi meciuri de la Euro 2012, la masculin, turneul din luna ianuarie. Vrşeţ este recunoscut pentru vinurile sale, avînd multe crame, dar şi berării şi baruri.

Sălile în care se vor disputa meciurile
Spens Hall - Novi Sad 8.000 de locuri
Millenium Hall - Vrşeţ 4.000 de locuri
Kombank Arena - Belgrad 20.000 de locuri
Sportski Centar Cair - Nis 4.000 de locuri

Grupele CE
Grupa A (Belgrad)
Norvegia
Ucraina
Serbia
Cehia

Grupa B (Niş)
Suedia
Franţa
Danemarca
Macedonia

Grupa C (Novi Sad)
Croaţia
Germania
Ungaria
Spania

Grupa D (Vrşeţ)
ROMÂNIA
Muntenegru
Rusia
Islanda
* primele trei clasate în fiecare grupă se califică în seriile principale

Programul jocurilor României
4 decembrie, ora 21:15 România-Rusia
5 decembrie, ora 21:15 România-Islanda
7 decembrie, ora 21:15 România-Muntenegru

România la Campionatele Europene
1994 Germania locul 10
1996 Danemarca locul 5
1998 Olanda locul 11
2000 România locul 4
2002 Danemarca locul 7
2004 Ungaria locul 7
2006 nu s-a calificat
2008 Macedonia locul 5
2010 Danemarca/Norvegia locul 3

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
handbaltotal
handbaltotal  •  03 Decembrie 2012, 22:00
Postat de rdanutz pe 03 Decembrie 2012, 21:14

Si unde vedem meciurile? Hai Romania!! Hai fetele!!

TVR 2 transmite toata grupa noastra un meci de la orele 19.00 , iar al doilea meci de la 21.10. Noi jucam pe 4 dec. cu Rusia , pe 5 dec. cu Islanda , iar pe 7 dec. cu Muntenegru. Toate cele 3 meciuri ale Romaniei sunt de la 21.10. ..

rdanutz
rdanutz  •  03 Decembrie 2012, 21:14

Si unde vedem meciurile? Hai Romania!! Hai fetele!!

tachebacanu
tachebacanu  •  03 Decembrie 2012, 17:29

VISE!VISE! cu dureri ca bucurii,de unde??????

Vezi toate comentariile (15)
Comentează