SPORTURI  »  HANDBAL  »  DISPUTĂ

EXCLUSIV Scandal și cuvinte grele la lotul de juniori al României » Secretarul FRH e acuzat că a abuzat verbal un jucător: „Nesimțitule, aici e naționala lu' mă-ta? » Replică acidă: „Dacă-i ținem în puf, nu ajungem nicăieri”

Viorel Mazilu, secretarul general al FRH / Sursă foto: Facebook
Viorel Mazilu, secretarul general al FRH / Sursă foto: Facebook

Articol de - Publicat marti, 20 decembrie 2022 18:02 / Actualizat marti, 20 decembrie 2022 19:26

Scandal cât casa în handbalul juvenil românesc: secretarul general al Federaței, Viorel Mazilu, e acuzat de comportament inadecvat de către părintele unui copil de la lotul național de juniori. Fostului jucător i se reproșează tratamentul ostil la care l-ar fi supus pe unul dintre tinerii handbaliști din echipă, pe care l-ar fi jignit în vestiar, de față cu toți cei prezenți. 

Lotul național de juniori băieți (născuți 2006-2007) a participat recent, în Spania, la Tarazona, la un turneu internațional la care micii „tricolori” au fost invitați să joace în compania Spaniei, Franței și Portugaliei. Naționala condusă de Daniel Anca și Rudi Stănescu a învins Spania, 32-29, cedând în fața Franței, 26-35, și Portugaliei, scor 27-34.

În delegația României s-au aflat, pe lângă tehnicienii Anca și Stănescu, și antreorul federal Paul Gheorghiu și secretarul Viorel Mazilu, ultimul fiind luat în colimator de părintele unuia dintre jucători. Dinspre acesta au plecat, sub protecția anomimatului, o serie de acuzații grave îndreptate în direcția lui Mazilu, instalat în funcție în luna august a acestui an. 

I se reproșează agresivitatea afișată în fața handbaliștilor de la lot și discursul vulgar pe care l-a avut la adresa jucătorului Vladimir Păunescu, centru la Steaua, marcator a 6 goluri în turneu, patru cu Spania și două cu Franța, precum și „modul de comunicare și lipsa de punctualitate” de care ar fi dat dovadă în fața „cadeților”.

Pedepsit fiindcă i-a salutat pe românii din tribune

Sursele Gazetei susțin că întreaga „furtună” a pornit, culmea, după victoria reușită în primul meci, surprinzătoarea victorie cu Spania, o națională ce are în componență juniori mult mai bine cotați decât cei ai noștri. Triumful i-a făcut să ridice din sprâncene și pe românii stabiliți în Tarazona sau prin împrejurimi, care la următorul meci, cel împotriva Franței, au venit în număr mare la sală pentru a-i vedea pe compatrioții lor la treabă.

Prestația naționalei din duelul cu Spania nu s-a mai repetat. „Tricolorii” au făcut un meci modest, fiind învinși la o diferență de nouă goluri, 26-35. Eșecul sever nu i-a oprit pe jucătorii noștri din a merge să-i salute pe fanii români din tribune. Fix acest lucru ar fi declanșat criza de nervi de amploare a lui Viorel Mazilu, cel care, la scurt timp după, a declanșat un discurs furibund în vestiar, principala țintă fiind Vladimir Păunescu.

„Copilul meu tremura de teamă, Mazilu îi terorizează!”

Relatarea părintelui respectiv conține detalii extrem de grave. O parte din ele aveau să fie confirmate ulterior de secretarul general al Federației, sunat de Gazeta pentru a comenta acuzațiile ce-i sunt aduse.

„Era foarte furios, avea o privire amenințătoare și din prima l-a ales victimă pe unul dintre băieți. Pe Vladimir Păunescu, de la Steaua. A început să urle din toți rărunchii, arunca cu invective, l-a terorizat pe băiatul ăla. El a fost principala țintă a lui Mazilu. 

Copilul meu mi-a povestit că tremura de teamă ca nu cumva să îl ia și pe el în colimator și se gândea chiar că urmează să fie martorul unor scene de violență fizică. Mai mulți copii ne-au spus că Mazilu îi terorizează și urlă la ei”.

Mazilu ar fi avut un discurs agresiv: „Aici e naționala lu' mă-ta? Faci ce vrei?”

Insultele ar fi depășit cu mult granițele bunului simț, susține sursa GSP.

„Ce faci, bă aici? Ce saluți, bă, nesimțitule, publicul, că n-ai făcut nimic pentru echipa națională! Ne-au dat ăștia cu sala în cap și tu ai aere de vedetă să mergi să îi saluți pe ăia din tribună

Cine ești tu să faci ce vrei aici? Aici e naționala lu' mă-ta? Faci ce vrei? Ai venit pe aici să îți bați joc de echipa națională? Ai intrat și ți-ai bătut joc de meci. Las' că vezi tu! Nu vei mai fi convocat niciodată la lotul național”, ar fi urlat Mazilu.

Jucătorul transformat în țintă de Mazilu a încercat să-și justifice gestul: „Știu că nu am făcut un meci bun, dar mi s-a părut normal să-i salutăm pe cei care au venit să ne susțină. Îmi pare rău dacă am greșit cu ceva”, s-a apărat stelistul Vladimir Păunescu în fața tuturor martorilor oculari din vestiar.

Justificarea acestuia l-ar fi inflamat și mai tare pe Mazilu: „În acel moment, s-a dezlănțuit și mai tare. Urla în ultimul hal, se schimbase la față, ba chiar la un moment dat a făcut un pas spre copil, s-a apropiat de el, lăsând impresia că urmează să îl lovească. Copilul meu mi-a spus că e convins că urmează să-l lovească pe colegul său care a salutat publicul. Urla, îl amenința și îi spunea că «aici nu e naționala lu' mă-ta, să faci ce vrei tu»”.

Toți membrii staff-ului, antrenori, inclusiv psihologul echipei au asistat la scenele descrise mai sus, însă nimeni nu a intervenit pentru a-l calma pe Mazilu. Insiderul ziarului mai spune că unii dintre jucători ar fi început să plângă în acele momente.

Reporterii ziarului au încercat în mai multe rânduri să-l contacteze pe tatăl handbalistului Vladimir Păunescu, fără vreun răspuns. 

Scandal și cuvinte grele la lotul de juniori al României » Secretarul FRH e acuzat că a abuzat verbal un jucător: „Nesimțitule, aici e naționala lu' mă-ta? » Replică acidă: „Dacă-i ținem în puf, nu ajungem nicăieri”
Lotul României la turneul din Spania / Sursă foto: Facebook@ FRH

Viorel Mazilu îl pune la punct pe tânărul handbalist: „Dansa pe ritm de hip-hop în vestiar”

Gazeta Sporturilor a luat legătura în cursul zilei cu Viorel Mazilu (40 de ani), care n-a infirmat în niciun moment tirada declanșată la adresa puștiului de 16 ani. Secretarul general al Federației explică de ce a insistat să-l muștruluiască pe handbalist în vestiar, venind la rândul său cu o serie de reproșuri la adresa lui Vladimir Păunescu. 

Tânărului i se reproșează conduita avută după meci și faptul că ar avea o viață extrasportivă dezordonată. „Dansa pe ritm de hip-hop, nu vreau să fac hora după ce mă bate Franța”, a explicat Mazilu pentru GSP.

„Ce am observat eu... după meciul cu Franța, el a fost instigatorul celorlalți la a merge și a saluta publicul după ce am pierdut la nouă goluri. Mai mult decât atât, la intrarea în vestiar, acest copil venea și dansa pe ritm de hip-hop, se auzea muzica din sală.

Bineînțeles, am intrat în vestiar, le-am spus ce am avut de zis și m-am oprit la persoana respectivă. I-am spus: «Bă, dacă tu dansezi și te duci și saluți publicul după ce ai pierdut la nouă goluri, mie mi se pare ceva ciudat aici. Din punctul meu de vedere, acesta nu este un comportament de sportiv. Eu v-am zis vouă, eu vreau să ies campion mondial, eu nu vreau să fac hora după ce mă bate Franța».

El a început cu niște răspunsuri care nu-și aveau locul pentru un sportiv. Le-am transmis inclusiv membrilor echipelor naționale și antrenorilor că în primul și în primul rând ținem la educație, nicidecum la handbal, pentru că cum îi creștem, așa-i avem. Iar ca să ajungem acolo sus, e normal să știe exact ce avem de făcut.

N-am nimic cu copilul, îți dai seama, nici nu știu cine e. Ca dovadă, l-am ajutat să se ducă la divizie, că el era la Juniori 2. Am avut o discuție cu el cu o seară înainte. I-am spus: «Bă, tu ce faci? Nu joci nicăieri?» Mi-a zis. «Ba da, la Juniori 2», după care i-am spus. «Mă, tu ai valoare, du-te și mai sus». Iar el zice: «Păi, nu mă iau...» 

I-am sunat pe antrenori, inclusiv pe managerul de acolo, au promis că-l vor lua, eu l-am recomandat, le-am zis că e bun.

- Viorel Mazilu

Dar nu-l las să danseze după ce a pierdut la nouă goluri, cum ar fi? Le transmiți și celorlalți... Cam asta a fost ideea, o chestie internă, în vestiar. Înseamnă că el n-a înțeles nimic”, ne-a declarat Mazilu, fost jucător important al naționalei masculine. 

Scandal și cuvinte grele la lotul de juniori al României » Secretarul FRH e acuzat că a abuzat verbal un jucător: „Nesimțitule, aici e naționala lu' mă-ta? » Replică acidă: „Dacă-i ținem în puf, nu ajungem nicăieri”
Antrenorii țin un discurs în fața jucătorilor după meciul cu Franța / Sursă foto: FRH.ro

„În afara terenului suntem vagabonzi, iar în teren suntem buni?”

GSP l-a întrebat pe Viorel Mazilu și dacă limbajul folosit de el a conținut întocmai invectivele relatate pe adresa redacției. 

E posibil, nu-mi aduc aminte. Dacă mă crezi, nici nu mai știu ce am zis acolo. A fost un discurs puțin mai apăsat. Dar știu că i-am zis că «nu e naționala ta și nu faci ce vrei aici».

În acest sport, ca-n oricare altul...dacă nu faci față presiunii, n-o să ajungi nicidodată sus. Noi, dacă-i ținem în puf, nu ajungem nicăieri, asta e clar. El, un copil de 16 ani, să aibă răspunsuri agresive față de conducere?! Asta n-o să-i accepte nimeni, niciodată. Se pierde singur. Mai bine-i tragem un semnal de alarmă acum, suferă puțin, o zi, două, trei, se gândește la ce are de făcut și apoi merge mai departe.

Ne dorim să avem o națională puternică, probabil că de aia suntem și aici! Ce facem? În afara terenului suntem vagabonzi, iar în teren suntem buni? Nu se poate!”. 

Băiatul a jucat în următorul meci! Cu Portugalia chiar s-a mișcat destul de bine, surprinzător. Ori l-a ambiționat, ori...

- Viorel Mazilu

Mazilu îl arată cu degetul: „Am înțeles că face ce vrea pe la echipa de club!”

Oficialul de FRH susține că performanța nu se poate realiza fără o „mână de fier” care să-i țină din scurt pe jucători și dezvăluie că mulți dintre handbaliștii convocați la lot nu știau nici versurile imnului național. 

El provine de la un club (n.r. - CSA Steaua) unde, din ceea ce am înțeles eu, cam face ce vrea. 

Aici e echipa națională! Trebuie să respecți tricolorul, trebuie să respecți naționala. Trebuie să ai seriozitate, educație. Vreau să fie altceva la națională. Trebuie să fim serioși, de asta avem un regulament de ordine interioară. Eu nu accept așa ceva, nu există!

E ca și cum la fotbal ai lua bătaie cu 5-0 și te-ai duce să dansezi. Se fac niște investiții în tine, ești pentru prima oară aici, demonstrează! (...) Noi punem un foarte mare accent pe educație, [ideea] asta a fost transmisă de când s-au prezentat la lot. Știm foarte bine ce s-a întâmplat în trecut. Și noi avem copii și nu putem să-i lăsăm să facă ce vor. Trebuie să aibă un «sindrom», noi încă nu le-am creat naționalismul ăsta!

Realizați că i-am pus să cânte imnul, iar ei nu știau să cânte imnul?! Am făcut ore de repetiții cu imnul. Mai avem mult de muncă! Dar sunt copii și trebuie să investim în ei, cu bune și cu rele. Sunt lucruri interne, din astea se întâmplă zi de zi, nu e un capăt de țară”. 

„Secundul” Rudi Stănescu: „Au fost mai mult vorbe de încurajare”

„Secundul” de la lotul de juniori, Rudi Stănescu (43 de ani), fost jucător important în campionatul intern în anii 2000, a oferit la rândul său un punct de vedere cu privire la scenele tensionate care s-ar fi derulat în vestiar.

„Cred că s-a mers mult prea departe, se exagerează puțin. Într-adevăr, normal, după o înfrângere la nouă goluri...

Noi veneam după o victorie împotriva Spaniei. Sincer să fiu, am avut speranțe că o vom bate și pe Franța. Am pierdut la nouă goluri și nu-i ușor de digerat. Dar cred că s-a interpretat puțin greșit, eu n-aș merge până la relatarea pe care ați făcut-o voi. Am fost în vestiar, am fost de față. Au fost mai mult vorbe de încurajare.

Nu-mi aduc aminte ce s-a spus, știu că a fost un dialog între cei doi, dar nu s-a urmărit înjosirea unui copil, Doamne, ferește!”, a precizat Rudi Stănescu, pentru GSP.ro. 

Chiar am urmărit reacția băiatului imediat după și mi s-a părut cât se poate de normală. L-am văzut, era zâmbitor, nu l-am văzut afectat în vreun fel de discursul lui Mazilu. Chiar a fost OK, atât el, cât și ceilalți. Eu pe chestia asta am mizat foarte mult, pe o atitudine bună.

- Rudi Stănescu, antrenorul „secund” al lotului național de juniori băieți

În schimb, „principalul” Daniel Anca n-a putut fi contactat de Gazeta pentru a-și expune propria versiune a evenimentelor.

Citește și alte știri din handbal:

CSM București și-a luat pivot de top » Dubla campioană europeană și mondială a semnat cu „tigroaicele”

Rapid, prestație senzațională în Norvegia! Campioana României a făcut scor cu Storhamar și e la mâna ei pentru un loc direct în „sferturile” Ligii

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (15)
mishu_74
mishu_74  •  06 Ianuarie 2023, 17:35
Postat de Adriana1984 pe 20 Decembrie 2022, 23:37

Afara cu *** ca el,indiferent de valoare(el sigur nu are nici o valoare decat de nivelul gleznei,asa cum e h.masculin). El si inca alti prost crescuti aut. Performanta se face cu exigenta,disciplina la sange,daruire,bun simt etc. Cu vagabonzii si prost crescutii nu poti sa faci performante. Parintii sunt la fel,***prost educati,altfel nu contestau ce a facut Mazilu. Este bine ce ai facut Mazilu,continua pe aceeasi linie a disciplinei,exigentei,educatiei si bunului simt.Doar asa se obtin performantele cu progeniturile actuale.Felicitari Mazilu!

Bre nea Tadici, tu esti? :))) pai de ce ti-ai ales nick de fata? ...ah ok, ai vrut sa fii corect politic si feminist, dar si cu biciul in mana in acelasi timp. maaaare smecher mai esti.

Adriana1984
Adriana1984  •  20 Decembrie 2022, 23:37

Afara cu *** ca el,indiferent de valoare(el sigur nu are nici o valoare decat de nivelul gleznei,asa cum e h.masculin). El si inca alti prost crescuti aut. Performanta se face cu exigenta,disciplina la sange,daruire,bun simt etc. Cu vagabonzii si prost crescutii nu poti sa faci performante. Parintii sunt la fel,***prost educati,altfel nu contestau ce a facut Mazilu. Este bine ce ai facut Mazilu,continua pe aceeasi linie a disciplinei,exigentei,educatiei si bunului simt.Doar asa se obtin performantele cu progeniturile actuale.Felicitari Mazilu!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ricco
ricco  •  20 Decembrie 2022, 22:03

"Fetitelor", inainte de a incepe sa va 'smiorcaiti' si sa 'tremurati' de frica antrenorului cind mai tipa la voi, amintiti-va ca handbalul e un joc BARBATESC chiar si atunci cind e practicat de femei... Daca 'tremurati' si faceti pipilica pe voi la orice tipat al antrenorului, atunci ce faci in conditii de Duritate Extrema pe semicerc ???... "Fetitelor", lasati-va de handbal si apucativa de sah ca acolo NU tipa NIMENI la voi... ori asa se spune... Handbalul ca si Rugby-ul caleste caractere... Smiorcaiti la nivel de tineret si Ciuca batailor la Seniori... ***...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează