SPORTURI  »  HANDBAL  »  FINLANDA - ROMÂNIA 32-29 (ÎN TUR 30-32)

Ştefan Birtalan, dublu campion mondial, critică dur contraperformanţa echipei naţionale masculine: "Prostului trebuie să-i spui că e prost!"

Articol de - Publicat luni, 07 aprilie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 06 aprilie 2014 21:42

Fostul mare internaţional crede că de vină pentru situaţia în care s-a ajuns la băieţi e "sistemul şmecheresc". "La noi, jucătorii nu sînt jucători, antrenorii nu sînt antrenori şi nici conducătorii conducători"


România a pierdut sîmbătă în Finlanda, 29-32, returul partidei din play-offul Campionatului European 2016 şi a ratat astfel calificarea în preliminarii, după ce în prima manşă cîştigase doar cu 32-30. E cel mai de jos punct în care s-a aflat vreodată "naţionala" masculină, care nu mai are, practic, loc nici în preliminarii. România nu se mai află astfel între primele 30 de echipe reprezentative ale Bătrînului Continent, fiind acum în aceeaşi urnă cu formaţii precum Cipru, Italia, Marea Britanie, Insulele Feroe, Luxemburg, Estonia sau Irlanda! Ştefan Birtalan, fost dublu campion mondial cu echipa României, vorbeşte despre situaţia incredibilă în care a ajuns handbalul autohton şi spune că nu întrevede o ieşire din această gaură în care am intrat.

- Domnule Birtalan, vă sun în legătură cu...
- Ştiu de ce mă sunaţi! Sînt turbat de nervi. Într-un fel însă, mă aşteptam, după ce am văzut meciul tur, dar speram la o răbufnire de orgoliu. Nu ai cu cine! Generaţia mea, cînd pierdea un meci, la patru ani o dată, să mă laud că am tot dreptul, nu ieşea din casă de ruşine. Ăştia de azi nu au nici un remuşcare!

- De ce am ajuns aici? Practic mai jos nu se poate!
- Pentru că noi sîntem şmecheraşi, am schimbat sistemul! La noi jucătorii nu sînt doar jucători, antrenorii nu sînt doar antrenori şi conducătorii doar conducători. La noi toţi se pricep la toate! Jucătorii vin din obligaţie la echipa naţională. Îşi spun, probabil, de ce să vin să joc la echipa naţională? Ce cîştig? Constanţa face cu echipa naţională ce vrea ea! Nu e posibil aşa ceva. De ce crezi că jucătorii români nu sînt doriţi la cluburile de afară?

- De ce?
- Pentru că după două luni petrecute acolo, i-ar da afară! Nu au valoare, nu sînt profesionişti. Noi le oferim 5.000 de euro salariu la Divizia B, la cluburile din prima ligă au 7.000 de euro, iar în străinătate, la echipe bune, li se oferă 2.500 de euro!Ne furăm căciula singuri. Plătim nonvaloarea. Pînă nu se face curăţenie, să nu mai umflăm jucătorii cu pompa, nu facem nimic!

- Domnule Birtalan, dar la echipele de club am arătat altă faţă. Constanţa e în sferturile Cupei EHF!
- De ce echipe a trecut Constanţa? De Chambery? E locul 6 în Franţa! Eu, dacă aş fi antrenor la echipa naţională, sînt unii jucători pe care nici nu i-aş primi în sală! Rotaru, Fenici şi mulţi alţii, nu aveau loc nici la antrenament pe vremea mea, ne stricau antrenamentul! Doamne, unde am ajuns...

"Sînteţi nima în lume, mă, băieţi!"
- Am cîştigat Challenge Cup şi ne-am mîndrit cu asta!
- Challenge Cup? În afară de Liga Campionilor, celelalte cupe nu contează! Văd şi pe la baschet că ne lăudăm că am cîştigat Cupa Europei Centrale, de Sud, de Nord, de Sud-Vest! Mă, băieţi, sînteţi nima în lume! Nici nu existaţi pe hartă. La volei şi la baschet, noi nu intrăm în primele 120 de echipe. Şi aşa ajungem şi la handbal băieţi.

- Concret, ce e de făcut?
- Ras tot, construit tot de la copii şi juniori! Finlanda, uite are potenţial de locurile 15-20. Dar joacă ce ştie. M-a încîntat. Noi ne minţim. Am ajuns ca în politică. Prostului trebuie să-i spui că e prost, nu să-l cocoloşeşti şi să-i spui pe ocolite. Dar la noi, nu interesează pe nimeni, se cheltuie bani publici degeaba.

- Aţi fost şi dumneavoastră conducător şi antrenor acum cîţiva ani. Cum era atunci?
- Situaţia s-a degradat de la an la an. Şi atunci, trecea cîte un jucător pe lîngă mine şi nu-mi dădea bună ziua. Vedete din astea, de talie mondială! Nesimţiţi. Nu le ziceam nimic, deşi ar fi trebuit să-l iau de guler şi să-i spun: «Mă, boule, eu am fost campion mondial, neam de neamul tău nu o să ajungă acolo!» Dar, nu-mi stă în caracter.

- În meciul tur, am marcat trei goluri contra Finlandei de la linia de 9 metri...
- Nu-mi mai spuneţi! Acum dacă mă dezbrac, aşa cum sînt în pioneze, şi tot dau trei goluri. Nu dau, vorbesc prostii, dar spun asta de nervi. Că mor cînd îi văd cît casa şi dorm pe teren!

"În handbal am ajuns ca în politică. Ne minţim singuri şi am ajuns ca să credem şi noi că sîntem buni. Ne arătăm însă valoarea cu Finlanda şi cu Cipru!"
Ştefan Birtalan, dublu campion mondial

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (26)
lumpy666
lumpy666  •  08 Aprilie 2014, 01:02
Postat de mario_seppona pe 07 Aprilie 2014, 13:47

dupa halul in care scrii in limba romana, 99% nici tu nu esti roman!

BIRTALAN,WHO COMES FROM THE "HUNGARIAN MINORITY IN ROMANIA" WAS ONE OF THE BEST PLAYERS OF HIS TIME AND HE WAS NAMED THE WORLD PLAYER OF THE YEAR IN: 1974,1976 AND 1977........!!!!!!!! -DE CE TOT VA CERTATI IN ZIUA DE AZI CAND TOTUL E DOAR LA UN "CLICK" DA SI AM GASIT SCURT PE WIKIPEDIA DA STEFAN BIRTALAN SAU BIRTALAN ISTVAN ASA SI SCRIE CE SA MAI A FOST ETNIC MAGHIAR PT CA REIESE CLAR DIN CONTEXTUL IN ENGLEZA DAR POATE ORI SI CINE SA MAI VERIFICE DUPA MINE....!!!!!!!! PS:CE TOT NE MAI LEGAM DE EI DE BIRTALAN ,JENEI,SELYMES ETC PANA LA URMA URMEI TOTI SUNT ETNICI MAGHIARI DAR AU JUCAT SAU AU REPREZENTAT PT CULORILE ROMANIEI!!!

ioscu
ioscu  •  07 Aprilie 2014, 20:38

Pe vremea lui Birtalan se dadeau in total 25 de goluri intr-o finala mondiala!!!!Eram noi buni ca altii nu dadeau doi lei pe sportul asta.Ne tot miram ca nu facem performanta in nici un sport, dar nu facem nimic de 25 de ani pentru atragerea copiilor pentru miscare. Orice copil ce iese in fata blocului, ca nu are unde altundeva, sa bata mingea este imediat apostrofat de un mos sau o baba ce sta in geam de dimineata pana seara...

bibiloiu
bibiloiu  •  07 Aprilie 2014, 17:59

ROMANIA ESTE BANTUITA DE MEDIOCRITATE LA TOATE CAPITOLELE DE CAND CU IDITIOTENIA ASTA NUMITA DEMOCRATIE !!!!!!!!!!!!!

Vezi toate comentariile (26)
Comentează