SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL UNIVERSITAR

Vară aurită » Naționala masculină a câștigat titlul mondial al studenților: trecuseră 29 de ani de la precedentul

Delegația României pozează după succesul din Spania // FOTO facebook
Delegația României pozează după succesul din Spania // FOTO facebook

Articol de - Publicat luni, 04 iulie 2016 00:00

Rezultat de excepție reușit de studenții români la Campionatul Mondial de la Malaga (Spania). "Tricolorii" au câștigat medalia de aur, câștigând clar finala contra Coreei de Sud, 28-20.

Mereu în umbra fetelor în ultimul timp, băieții le-au întrecut acum pe reprezentantele sexului frumos. Sâmbătă, la feminin, România pierduse finala cu Spania, 14-20, pentru Dedu, Vizitiu, Perianu și celelalte universitare rezultatul fiind un semieșec.

Pe urmele "monștrilor"

România a câștigat în istoria sa de șase ori titlul mondial universitar, la masculin. Ultimul fusese însă realizat în 1987, pe teren propriu.

Atunci, din echipă făceau parte, între alții, Alexandru Buligan, Marian Dumitru, Dumitru Berbece, Ion Mocanu, Adrian Ghimeș, Maricel Voinea, Dumitru Porumb, iar pe banca tehnică au stat venerabilul Nicolae Nedef și regretatul Eugen Trofin!

Era doar un șir lung al succeselor generațiilor trecute care legau titlurile mondiale la toate nivelurile.

Secetă și neparticipări

În 1990, România a mai jucat o finală la Mondialele Universitare, după care rezultatele au fost din ce în ce mai slabe. După 2000, s-a ajuns la concluzia că nu mai are rost să participăm, în condițiile în care nu se obțineau rezultate. S-a motivat simplu prin lipsa banilor.

Șirul s-a reluat în 2014, iar acum, la ediția din 2016, România a reușit surpriza. Formată dintr-o generație crescută în mare parte la Centrul de Excelență de la Sighișoara, naționala universitară a ajuns până la aur. Băieții au renunțat la vacanță, au stat în cantonament, s-au pregătit și au muncit, dar a meritat.

Au ajuns din nou la aur după 29 de ani. Acum sunt și ei urmașii unor "monștri" ai semicercului românesc precum Penu, Licu, Kicsid, Birtalan, Tudosie, Radu Voina, Stockl, Cosma, Drăgăniță, Graboschi, Folker, care au fost și ei studenți campioni!

Rezultatele României la CM Universitar

  • 29-28 cu Coreea de Sud
  • 30-26 cu Portugalia
  • 27-28 cu Egipt
  • 29-26 cu Spania (semifinale)
  • 28-20 cu Coreea de Sud (finală)

Lotul României campion mondial
Ionuț Iancu, Darius Makaria, Florin Bejinariu, Alexandru Budui, Cosmin Capotă, Demis Grigoraș, Ștefan Hută, Robert Militaru, Bogdan Moisă, Ionuț Nistor, Adrian Rotaru, Ciprian Șandru, Dumitru Tudorancea, Nicolae Ungureanu
Antrenori: Ion Mihăilă, Ion Pita și Jaume Mauri Ford

7titluri mondiale universitare are acum România în palmares: 1973, 1975, 1977, 1981, 1985, 1987 și 2016

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ultras.nationalist
ultras.nationalist  •  04 Iulie 2016, 14:11

Prefer ca nationala sa fie prezenta la CM decat sa castige astfel de turnee, va dati seama ca acest turneu este complet irelevant avand in vedere ca jucatorii nu au relatii de joc, majoritatea joaca pentru prima data impreuna...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează