SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE JUNIOARE / ROMÂNIA-MUNTENEGRU 28-25

Vîrful aisbergului » Naţionala de junioare a României s-a calificat în finala Campionatului Mondial!

Articol de - Publicat sambata, 02 august 2014 00:00 / Actualizat vineri, 01 august 2014 22:06

Generaţia 1996-1997 va juca duminică finala Mondialului sub 18 ani în Macedonia. E prima dată cînd România ajunge în această fază la respectiva categorie de vîrstă


La 800 de kilometri de Bucureşti, undeva în sud-vestul Macedoniei, la graniţa cu Albania, pe malul lacului Ohrid, România a jucat ieri prima semifinală a Campionatului Mondial de junioare. Adversara, Muntenegru, o ţară mică, dar care investeşte enorm în handbal. Nu degeaba, la senioare, Muntenegru a cîştigat în 2012 argintul olimpic, la Londra, iar apoi aurul european în acelaşi an, la Belgrad. De altfel, jucătoarele de la echipa de junioare se pregătesc la centrul lor olimpic, de la Danilovgrad, şi sînt practic a doua echipă a celor de la Buducnost, fosta campioană a Europei.

Psihic puternic, voinţă cît cuprinde
România a început perfect meciul, a condus 3-0 şi 5-1 şi prin minte fetelor le-a încolţit poate ideea că va fi la fel ca în "sferturi", cu Olanda. S-au convins repede că nu e aşa după ce muntenegrencele au egalat în minutul 16, 7-7, şi s-au desprins chiar la două lungimi pe tabelă, 12-10 în minutul 26. Jocul în salturi al româncelor, presărat cu multe greşeli, a trimis Muntenegru în avantaj la cabine: 13-12.

Fetele s-au încurajat în vestiar şi au intrat şi mai motivate în partea a doua. Au întors imediat rezultatul şi au rămas la conducere în permanenţă. Nu reuşeau însă să se desprindă, Muntenegru fiind mereu în joc graţie interului stînga Durdina Jaukovici, o "namilă" de 1,87 metri, foarte greu de ţinut. Totul s-a decis însă în ultimele 10 minute.

Mădălina Ion, portarul de la Rapid, a închis poarta şi a dat aripi colegelor din faţa sa. Bazaliu şi Laszlo au marcat gol după gol, iar pivotul Ostase a făcut legea pe semicerc. De la 24-24 în minutul 55, România a marcat de patru ori consecutiv. Era vremea bucuriei în sala de la Ohrid, hora încingîndu-se la centrul terenului. "Tricolorele" vor juca duminică finala, de la ora 18:00, în faţa învingătoarei celei de-a doua semifinale dintre Germania şi Danemarca.

Lotul echipei României
Portari: Mădălina Ion (Rapid), Isabela Roşca (Centrul Naţional de Excelenţă Rm. Vîlcea)
Extreme: Andreea Taivan (Activ Plopeni), Alexandra Dindiligan, Sonia Vasiliu (ambele CNE Rm. Vîlcea), Alexandra Carasol (CSS 6 Bucureşti), Florenţa Ilie (CT Media Bucureşti)
Pivoţi: Lorena Ostase (CNE Rm. Vîlcea), Dana Abed-Kader (Şc. 181 Bucureşti), Florentina Craiu (HCM Rm. Vîlcea)
Linia de 9 metri: Oana Bucă (Activ Plopeni), Iulia Andrei (Gr. Şc. Energetic Rm. Vîlcea), Daniela Corban, Alina Ilie (ambele CNE Rm. Vîlcea), Cristina Laszlo (U Jolidon Cluj), Bianca Bazaliu (LPS Slatina)
Antrenori: Aurelian Roşca, Gavril Kozma

Formidabila Mădălina
România a avut ieri patru fete decisive pe teren. În afara interilor Bazaliu (9 goluri) şi Laszlo (10 reuşite), a pivotului Ostase, s-a remarcat portarul Mădălina Ion. Goal-keeperul de la Rapid Bucureşti a avut cîteva intervenţii senzaţionale, mai ales pe final de meci. Mădălina a avut nu mai puţin de 16 intervenţii salutare, avînd un procentaj de 43 la sută! E cel mai bun meci pe care-l face portarul României la actuala ediţie, peste evoluţia din jocul cu Olanda. Ea începuse Mondialul din Macedonia ca rezervă, fiind preferată Izabela Roşca.

România 28
Laszlo 10, Bazaliu 9, Ostase 5, Alina Ilie 2, Corban 1, Abed-Kader 1. Antrenor: Aurelian Roşca
Muntenegru 25
Jaukovici 12, Agovici 6, Malovici 3, Grbici 3, Bulatovici 1. Antrenor: Maja Savici

Drumul României pînă în finală
34-20 cu Argentina
42-22 cu Uzbekistan
37-23 cu Macedonia
27-25 cu Germania
30-30 cu Danemarca
"Optimi" 28-22 cu Croaţia
"Sferturi" 36-22 cu Olanda
Semifinale 28-25 cu Muntenegru

Cea mai bună performanţă
Prima ediţie a Mondialelor sub 18 ani s-a desfăşurat în 2006, în Canada. Atunci, generaţia Cristinei Neagu a cîştigat bronzul, după ce a pierdut cu Danemarca în semifinale, dar a cîştigat finala mică împotriva Franţei. Acum doi ani, în 2012, echipa Gabrielei Perianu a ajuns şi ea în semifinale, dar a ratat medalia, terminînd pe 4. Actuala generaţie depăşeşte performanţele anterioare, avînd sigură acum, prin calificarea în finală, medalia de argint.

Finalistele din aceeaşi grupă
România a făcut parte, indiscutabil, din cea mai grea grupă la actuala ediţie a Mondialelor under 18. Acest lucru e demonstrat de faptul că trei dintre cele patru semifinaliste (România, Danemarca, Germania) au făcut parte toate din grupa C, iar finalistele vor fi şi ele tot din aceeaşi grupă. România a învins Germania, în grupă, dar a terminat la egalitate cu Danemarca. Danezele au fost însă cele care au egalat, marcînd golul 30 cu 3 secunde înainte de final. Nordicele au cîştigat grupa, la golaveraj. În plus, Danemarca a avut nevoie de aruncări de la 7 metri pentru a trece de Rusia, în "sferturi".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
neluturap
neluturap  •  03 August 2014, 09:29
Postat de maoru pe 02 August 2014, 10:05

Bravo fetelor, succes in finala!"Profesionistii" de la ziarele de sport din Romania, poate scrieti mai mult despre aceste fete in fituicile voastre. S-a saturat lumea de ratati gen Cristea, Mutu sau nu stiu ce Biance.

nici o sansa,chiar daca o nationala a tarii noastre joaca o finala mondiala ziarele asa zise de sport continua sa scrie si sa promoveze intr-una pe toti incultii din fotbal.

neluturap
neluturap  •  03 August 2014, 09:25
Postat de mogul pe 02 August 2014, 18:39

ok si unde vedem meciul ???? si la ce ora ? cum sa scrii non stop de nu stiu ce submediocri ratati de fotbalisti cand nationala de hanbal e finalista la un campionat mondial ?!

la ora 18 meciul o sa fie in direct pe digi 1.

neluturap
neluturap  •  03 August 2014, 09:24
Postat de toaderiii pe 02 August 2014, 16:31

se da la tv?daca nu inseamna ca nu se duc basescu si ponta la meci!

da,meciul o sa fie in direct pe digi1 tv la ora 18.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează